5p
Nagyon régen látott ekkora konfliktust a Perzsa-öböl, mint amibe most Szaúd-Arábia hajszolta a térséget. Nem kizárt, hogy Katar izolálása akár fegyveres konfliktushoz is vezethet, azonban egyelőre még óvatosak a felek. Mindenkinek vannak még kijátszatlan lapjai, de az igazi kérdés az, mennyire szánták el magukat a szaúdiak Katar megregulázására.

Egy emberként hördült fel hétfőn a világ, amikor öt arab állam bejelentette: minden kapcsolatot megszakít Katarral, amelyet a terrorizmus erőteljes támogatásával vádolnak. Az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Bahrein, Jemen és Szaúd-Arábia döntése akár háborúba is sodorhatja a térséget. De miért érdekük az egyensúly megbontása?

Szaúdi törekvések a háttérben?

A drasztikus lépést - amellyel elvágtak minden szárazföldi, légi és vízi kapcsolatot - hivatalosan a meghatározó katari támogatásokkal indokolják, amelyeket különféle terrorszervezetek kaptak az Iszlám Államtól kezdve az al-Núszra Fronton át a Jemenben harcoló húszi lázadókig.

Az Arab Tavasz után ugyanis Katar volt a Perzsa-öböl-menti olajkirályságok közel egyetlen országa, amely a monarchiákkal szemben azokat az újból felbukkanó iszlamista erőket (mint például a Muszlim Testvériséget) támogatták, amelyek erős ellenzéket jelenthetnek a politikai színtéren. Ezzel viszont keményen rátapostak az Öböl Menti Együttműködési Tanácsot is vezető Szaúd-Arábia tyúkszemére. Az ország külpolitikai törekvéseit és befolyásszerzését ez a lázadó magatartás jelentősen aláásta, hiszen Katarnak mindig nehezére esett elfogadni a szaúdiak vezető szerepét a térségben.

Rijád most úgy vádolja terrorizmus támogatásával Katart, hogy közben a kicsiny, ám mérhetetlenül gazdag ország is tagja az Arab Ligának, és részese éppen annak a koalíciónak, amely az Iszlám Állam és a Jemenben harcoló húszik ellen is szövetkezett. Szaúd-Arábia és szövetségesei mégis tényként állítják, hogy Katar igazából a húszik mögött is álló Irán szekerét tolja. Valószínűleg éppen ez a mostani konfliktus igazi oka is, hiszen Szaúd-Arábiának Irán maga a megtestesült gonosz, amely fenyegeti a jól felépített dominanciáját.

Ez volt a tökéletes alkalom, de mi jön most?

A gyújtópont minden esetre az volt, amikor állítólagos hackerek feltörték a katari hírügynökség rendszerét és az Irán-ellenes politikát és Donald Trumpot ellenző szavakat adtak a katari emír, Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni sejk szájába. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek tényként könyvelték el és lecsaptak a megszorongatás lehetőségére, pedig Katar azonnal cáfolt és közölte, hackertámadás áll a hamis hírek mögött.

A legrosszabbtól tartanak a katariak: a nagy szakítás hírére elözönlötték a boltokat és áruházakat a katari lakosok. Mindenki attól tart, hogy az elhúzódó konfliktus, a kapcsolatok megszakítása élelmiszerhiányhoz vezet majd, mivel egyedül a szaúdiakon keresztül tudnak élelmet importálni a szárazföldön, azt is a szövetség többi tagjától.

Egyelőre csak nagyon kevés szakértő mer konkrét jóslatokba bocsátkozni Katar jövőjével kapcsolatban, az viszont bizonyos, hogy egy ekkora állam nem tudná felvenni a harcot Rijáddal és szövetségeseivel, ha összecsapásokig mérgesedne a viszony. Szaúd-Arábia és szövetségeseinek célja, hogy minél inkább elszigeteljék az országot, persze kérdés, hagyja-e idáig fajulni az eseményeket a mindkét féllel kifizetődő kapcsolatot ápoló Egyesült Államok. Donald Trump ugyan a múlt hónapban a szaúdi politika támogatásáról beszélt rijádi látogatása során, ám Katar szintén fontos partnere a szuperhatalomnak: a legnagyobb katonai bázisa a katari Al Udeidben található, amely az egyik legfontosabb bázisa a terrorizmus elleni küzdelemben.

Törökország viszont egyértelműen Katar mellett áll, illetve Oroszország és Kína is fontos energetikai partnere az országnak, így nagyon nehéz dolga lesz Szaúd-Arábiának, ha izolálni akarja az olajmonarchiát főleg úgy, hogy ha valóban olyan jó a viszony, akár Irán is besegíthet a "biztonságpolitikai kérdések újratárgyalásába". Irán tekintetében viszont úgy tűnik, rátalált a közös hangra Mohamed bin Zayed, Abu-Dzabi koronahercege és a szaúdi fiatal titán, Mohamed bin Szalmán herceg, akik egyaránt sarokba szorítanák a közös ősellenséget, a feszültség tehát nagyobb a térségben, mint mostanában bármikor.

2014-ben még mosolygós volt a viszony, most bármikor egymás torkának eshetnek. EPA/RAED QUTENA

Mi lesz az olajjal és az OPEC-megállapodással?

Mindazonáltal a szemben álló felek egyaránt óvatosan viselkednek, és fel tudják mérni a radikálisabb lépések következményeit. Erre számít az Erste Befektetési Zrt. olajipari szakértője, Pletser Tamás is, aki blogjában arról ír, hiába a síita-szunnita ellentét, a pénz szaga mégis erősebb: nem fogják se a szaúdiak, se Katar se Irán, se Irak felrúgni az OPEC-megegyezést, mivel minden félnek az az érdeke, hogy tovább nőjön az olajár, hiszen a 50 dolláros Brent ár még mindig nem elég magas. A szakértő azonban arra is számít, hogy ezek a feszültségek előbb vagy utóbb szétfeszítik az OPEC-et, amint az árak normális szintre emelkednek.

(A cikkhez forrásként felhasználtuk: Washington Post, CNN, Magyar Nemzet, Erste Research)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG