Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyarországon különösen nagy a szakadék a szegények és a jómódúak szavazási hajlandósága között. A magas társadalmi különbségek, a szegénység azt eredményezhetik, hogy az emberek kiábrándulnak a politikából, és egyáltalán nem, vagy a szélsőségekre szavaznak.
Egy férfi voksol Görögországban (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

Magyarországon a lakosság legmagasabb jövedelmű 20 százalékának 91 százaléka jár el szavazni, a legalacsonyabb jövedelmű ötödnek viszont csak a 67 százaléka – derül ki az OECD adataiból. A kettő közötti 24 százalékpontos különbség a harmadik legmagasabb Dél-Korea (33 százalékpont), Lengyelország (30) és az USA (25,5) után.

Igaz, a fejlett demokráciának tartott Németország, Nagy-Britannia vagy Hollandia is csak pár tized százalékponttal van lemaradva tőlünk. Magyarországon és ezekben az említett országokban körülbelül kétszer akkora a szakadék a szegények és jómódúak szavazási hajlandósága között, mint az ipari országok átlaga. Érdekes, hogy pont azok nem járnak el szavazni, akiknek leginkább szükségük lenne arra, hogy sorsuk megváltozzon, jobbra forduljon.

Negatív spirál indulhat

A német Die Zeit kommentátora szerint ez azért rossz, mert negatív spirált indíthat el. Az egyenlőtlenség miatt sok szegény kiábrándult, nem megy el szavazni, ami a politikusokat arra készteti, hogy ne velük törődjenek, hanem a magasabb választói aktivitást mutató szavazókkal. A szociális juttatások, egyéb kormányzati intézkedések kedvezményezettjei pedig így egyre kevésbé a valóban rászorulók lesznek, hanem inkább azok, akik hallatják hangjukat, aktív szerepet vállalnak a politikában.

Ez tovább növeli az egyenlőtlenséget, ami pedig újabb szavazókat tántoríthat el a politikától. Németországban lehet, hogy ez a spirál már be is indult. Az országban a szép gazdasági növekedés és a minimális munkanélküliség ellenére magas a szegénység, illetve a létbizonytalanság. Húsz év alatt a szegénység által fenyegetett lakosok száma 10-ről 15 százalékra nőtt.

A szakadék a szélsőségeseknek kedvez

A német kommentár a németországi szélsőségesek (AfD) előretörését is összefüggésbe hozza ezzel. Szerinte akiknek a gazdasági helyzete jobb, azok a politikában is aktívabban vesznek részt, és ezáltal a populista jelszavak is sokat veszítenek számukra a vonzerejükből. Az emberek kevésbé fogják magukat kirekesztve érezni és kevésbé lesznek hajlamosak szélsőséges pártokat választani. Ezért lenne fontos az egyenlőtlenség csökkentése.

Van, ahol kötelező szavazni

A grafikonon egyébként a lista elején levő több ország számai torzítást tartalmaznak. Ilyen Brazília és Chile, a latin-amerikai országokban ugyanis gyakori, hogy a szavazásokon való részvételt állampolgári kötelességgé teszik, sőt, aki nem jelenik meg, azt meg is büntetik. Chilében 2012-ig volt ez kötelező, a büntetés pedig mintegy 200 USA-dollárig (59 ezer forintig) is terjedhetett, amit nyilván a szegények nem engedhettek meg magunknak.

Ezért lehetséges, hogy Chilében a gazdagok kisebb arányban szavaztak, mint a szegények, az utóbbiak részvétele pedig közel 100 százalék. Brazíliában is kötelező a szavazás, vagy például Ausztráliában is a Wikipedia térképe szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.