<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Súlyos földrengések pusztítottak mára virradóra Törökországban és Szíriában.

A Richter-skála szerinti 7,8 és 6,7 erősségű rengések epicentruma a délkelet-törökországi város, Gaziantep és a szíriai határ közelében volt.

Hírügynökségi jelentések szerint Törökországban legkevesebb 280-an, Szíriában 320-an vesztették életüket, várhatóan azonban mindkét szám növekedni fog. A katasztrófát súlyosbította, hogy a földrengés kora hajnalban, 4 óra és fél 5 között történt, amikor az emberek nagyrészt még aludtak. A rengéseket Libanonban, Cipruson és Izraelben is érezték.

„Soha nem éreztem még ilyesmit, amióta élek” – mondta egy 40 éves férfi Gaziantepben a Reutersnak. Azt mondta, olyan rázkódást érzett, mint „egy baba a bölcsőben”.

Félig összedőlt lakóház a délkelet-törökországi Diyarbakirban 2023. február 6-án. Fotó: EPA/DENIZ TEKIN
Félig összedőlt lakóház a délkelet-törökországi Diyarbakirban 2023. február 6-án. Fotó: EPA/DENIZ TEKIN

Csak Törökországban több mint 1700 épület dőlt össze, a mentés jelenleg is folyik. Számos ország, köztük Magyarország –  Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök személyében –, Németország, Hollandia, Görögország, Szerbia, Svédország, Ukrajna, az Egyesült Államok, Izrael és Oroszország, valamint az EU és a NATO vezetői is segítséget ajánlottak fel, többek között mentőcsapatokat küldenének a helyszínre.

A BBC emlékeztet arra, hogy Törökország a világ egyik legaktívabb földrengészónájában fekszik. A legsúlyosabb katasztrófa 1999-ben történt az északnyugat-törökországi Ízmitben: a 7,6-os erősségű rengésben akkor több mint 17 ezren haltak meg.  

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG