<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.

A brit kormányfő több tucat "hasonmása" kreatív módon tiltakozott pénteken a brit kormányfő hivatala, a Downing Street 10 előtt. A partiról most újabb felvétel került elő:  

A demonstrálók a dübörgő zene ütemére azt skandálják:

Boris vagyok, és szeretek partizni.    

A The Daily Telegraph konzervatív brit napilap tárta fel a héten, hogy tavaly két partit is rendeztek az uralkodó néhai férje, Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén. 2021. április 16-án hajnalba nyúló, alkoholfogyasztással egybekötött búcsúbulit tartottak a Downing Streeten, az egyiket James Slack, a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatójának távozása, a másikat Johnson egyik személyi fotósának utolsó munkanapja alkalmából.

A lap nem cáfolt értesülése szerint

a két parti "egybeolvadt", és az egyik jelenlévő az est folyamán bőrönddel ment egy közeli szupermarketbe, hogy bort vásároljon a rendezvényre.

Boris Johnson nem volt jelen a partikon, de a Downing Street szóvivője pénteki nyilatkozatában

"mélységesen sajnálatosnak" nevezte, hogy a királynő férjének halála utáni nemzeti gyász idején ilyesmi történt a kormányfői hivatalban. A szóvivő utalt arra, hogy a bocsánatkérést kormányzati illetékesek tolmácsolták az uralkodónak.

Fülöp herceg, aki csaknem 74 évig élt házasságban II. Erzsébet királynővel, tavaly április 9-én, századik születésnapja előtt néhány héttel hunyt el a windsori királyi rezidencián.

Az edinburghi hercegtől április 17-én, a Downing Street-i partik másnapján vettek végső búcsút, és a királynő a koronavírus-járvány miatt akkoriban érvényben volt távolságtartási szabályokat betartva egyedül ült a windsori kastély Szent György-kápolnájában, a gyászszertartás helyszínén.

A férjét magányosan gyászoló uralkodó fotója annak idején bejárta a világsajtót, és a brit lapok az elmúlt napokban ismét gyakran közölték, miután az utóbbi időszakban napvilágot látott értesülések szerint

a Downing Streeten több más partit és összejövetelt is tartottak a járvány megfékezését célzó tilalmak időszakaiban.

Boris Johnson miniszterelnök a héten, a londoni alsóházban személyesen is elnézést kért az egyik olyan kerti partiért, amelyet a 2020 tavaszán elrendelt országos zárlat idején rendeztek a kormányfői hivatalban.

Néhány héten belül három ilyen botrány robbant ki Johnson körül, emlékeztet az MTI. Decemberben nyilvánosságra került egybehangzó sajtóértesülések szerint 2020 karácsonyán, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt akkori újabb szigorú korlátozások megsértésével is rendeztek egy partit a Downing Streeten.

A nemzeti gyász és a még érvényben lévő korlátozások idején tartott tavaly áprilisi összejövetel botrányának pénteki kipattanása után

Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője közleményben szólította fel Johnsont arra, hogy távozzon a miniszterelnöki tisztségből.

Hasonló felhívások az előző ügyek ismertté válása óta is rendre elhangzanak még a kormányfő saját politikai hátországa, a kormányzó Konzervatív Párt soraiból is, és legalább egy konzervatív alsóházi képviselőről tudható, hogy hivatalosan bizalmi szavazást kezdeményezett Johnson ellen a tory frakción belül.

A legfrissebb felmérés szerint

a britek egyértelmű többsége - köztük a Johnson vezette Konzervatív Párt szavazóinak egyharmada is - a miniszterelnök lemondását szeretné.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov e héten ismertetett vizsgálata szerint a brit választók 56 százaléka pártolná Johnson távozását, és csak 27 százalék marasztalná hivatalában a kormányfőt.

A teljes mintán belül a Munkáspárt szavazóinak 82 százaléka, a Konzervatív Párt támogatóinak 33 százaléka szorgalmazta Boris Johnson lemondását.

A YouGov új felmérése azt is kimutatta, hogy

a Labour 10 százalékpontos - kilenc éve nem mért - támogatottsági előnyben van a konzervatívokkal szemben: a Munkáspártra a választók 38 százaléka voksolna, a Konzervatív Pártra viszont csak 28 százalék adná a szavazatát egy mostani parlamenti választáson.

A konzervatívok támogatottsága egy hónap alatt 5 százalékponttal esett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló