<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A koronavírus-járvány nemcsak egy különleges egészségügyi helyzetet, hanem egy különleges biztonsági helyzetet is eredményezett. A német elhárítás új jelentése első alkalommal szentel fejezetet az „Új Jobboldalnak”. Káncz Csaba jegyzete.

Mind a szélsőjobboldal, mind a szélsőbaloldal erőre kapott a koronavírus évében Németországban – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter kedden Berlinben a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) éves jelentésének bemutatóján. A miniszter hangsúlyozta, hogy továbbra is a zéró tolerancia elvét kell érvényesíteni a szélsőjobboldallal, az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szemben.

Elképesztő dinamika

Ami igazán riasztó, hogy Seehofer leszögezte: a 33 ezerre tehető szélsőjobboldali beállítottságú polgár 40 százalékát a BfV „erőszakra orientált” kategóriába sorolta – ez minden idők legmagasabb részaránya. A szélsőjobboldali erőszakos bűncselekmények száma tavaly 10 százalékkal növekedett éves alapon, az 1023 ilyen irányú cselekményből 842 fizikai támadás volt.

Horst Seehofer német belügyminiszter 2021. június 15-én Berlinben a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) éves jelentésének bemutatóján. Fotó: EPA / Christian MarquardtHorst Seehofer német belügyminiszter 2021. június 15-én Berlinben a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) éves jelentésének bemutatóján. Fotó: EPA / Christian Marquardt

 

A BfV szintén határozott emelkedést észlelt a baloldali szélsőségesek körében: 34 300 ilyen irányultságú személyt tartottak tavaly nyilván, akik közül 9600 került a potenciálisan erőszaktévő kategóriába. 2019-ben a baloldali szélsőségesek száma még 33 500-on állt. Az erőszakos szélsőbaloldali cselekedetek száma is erőteljesen nőtt: tavaly 1237 esetet jegyeztek föl, amelyből 423 fizikai támadásos eset volt.

A szélsőségesek a virtuális világba zsilipeltek át

Seehofer hangsúlyozta, hogy a Covid-járvány felerősítette a szélsőségesek tevékenységét a tavalyi év során. Több szélsőséges csoport kihasználta a lezárások elleni tüntetéseket és ezekre rákapcsolódva hirdette a saját eszméit.

A belügyminiszter leszögezte: „Ez nemcsak egy különleges egészségügyi helyzet, hanem egy különleges biztonsági helyzet is. Ezek után kiemelte az úgynevezett Reichsbürgerek szerepét – akik nem ismerik el a jelenlegi német állam legitimitását, csak a Német Birodalomét. Ők is kihasználták a közember frusztrációját és új tagokat nyertek – hangsúlyozta Seehofer.

Thomas Haldenwang, a BfV elnöke kiemelte, hogy a szélsőségesek és a terroristák nem tekintették magukra nézve kötelezőnek a járványügyi lezárásokat. Ráadásul tovább erősítették aktivitásukat a digitális térben.

Míg Seehofer szerint az antiszemita incidensek 90 százaléka a szélsőjobboldal berkeiből jött, addig Haldenwang kiemelte azon incidenseket, amelyek összekapcsolódtak a májusi, palesztinokat támogató tüntetésekkel.

A BfV-n belüli incidensek

Az elmúlt években a BfV, a fegyveres erők és a rendőrség is a figyelem középpontjába került, mivel a jelentések szerint szélsőjobboldali hálózatok alakultak ki ezeken a szervezeteken belül.

A frankfurti rendőrség különleges egységét éppen a napokban oszlatják fel, mivel szélsőséges üzeneteket továbbítottak egymásnak csoportbeszélgetések során. 

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter tavaly novemberben a német hadsereg (Bundeswehr) különleges erőinek (KSK) egyik egységét kellett feloszlatnia egyes tagjainak szélsőjobboldali tevékenysége miatt.

A Maassen-ügy

A német baloldalon eközben komoly hullámokat kelt, hogy Haldenwang elődje, Hans-Georg Maassen a CDU parlamenti jelöltje lett Türingiában. Maassent még Seehofer belügyminiszter távolította el hivatalából 2018-ban.

Maassen a CDU kemény jobboldali szárnyához, a WerteUnionhoz (Értékek Uniója) tartozik. Ő még hivatalában élesen ellenezte a Merkel Willkommenskltur-kampányát és már egy 2016. februári beszédében a német belpolitika robbanás veszélyére figyelmeztetett.

Az már csak olaj volt a tűzre, hogy Stephan Kramer a türingiai elhárítás vezetője a múlt héten leszögezte egy interjúban: Maassen kódolt antiszemita kifejezéseket használ és összeesküvéseket terjeszt. Most viszont a türingiai CDU és AfD követeli Kramer azonnali leváltását, mert szerintük a hivatalnok megsértette a rá vonatkozó politikai semlegesség elvét.

A BfV márciusban helyezte megfigyelés alá az AfD-t, azzal vádolva, hogy szélsőséges jobboldali működéssel gyanúsítható. A megfigyelésre titkosügynököket is használhatnak, lehallgathatják a telefonokat és az emaileket is. Mára az AfD az egyetlen politikai formáció, amely ellenzi Merkel „korona-diktatúráját” és nem hivatalosan egyesíti erőit a lezárás ellen tiltakozó civil mozgalmakkal (a ’Querdenken’ mozgalom).

A német „Új Jobboldal”

A Maassenről kirobbant vitát különösen érdekessé teszi, hogy a BfV új jelentése első alkalommal szentel fejezetet az úgynevezett „Új Jobboldalnak”. Ezzel olyan hálózatokat, publikációkat és egyéneket jellemeznek, akik és amelyek „antidemokratikus” pozíciót vettek föl. A jelentés szerint az Új Jobboldal „kulturális forradalmat akar kirobbantani jobbról”. A keddi sajtótájékoztatón Seehofer és Haldenwang sem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy Maassen az Új Jobboldal képviselőjének tekinthető-e.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos