<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A globális közegészségügyi és gazdasági válság a figyelem középpontjába hozta a „prepperek” világképét.  De kik ők és mit képviselnek?  Káncz Csaba jegyzete.

Maga az elnevezés az angol “prepping” szóból ered, magyarul talán a “felkészülő” szó illik a legjobban rá.  De mire is készülnek fel?  Leginkább gazdasági vagy politikai összeomlásra, természeti és egyéb katasztrófákra, járványokra meg úgy minden olyan rendkívüli eseményre, aminek a következménye az, hogy leállnak a közművek, veszélyessé válnak a városok és magukra lesznek utalva, hogy biztosítsák a saját és a családjuk túlélését és boldogulását.  A prepperkedés radikálisai már nemcsak egy-két napra készülnek, hanem hosszabb, kaotikus időszakra, szélsőséges esetben mondjuk egy polgárháborúra - ennek megfelelően a felszerelés is túlmutat a babkonzerven és a hordozható mobiltöltőn.

Vége a démonizálásnak

A prepper jelenség az 1970-es éveken az Egyesült Államokból indult, amikor egy baloldali forradalomtól tartva a radikális jobboldal fegyverkezni kezdett.  A prepperek a mai napig kritikusak a kormányokkal szemben, nem bíznak benne, hogy valami váratlan esemény esetén bízhatnának az állami segítségben.  Ma már a soraikban ott találunk különböző környezetvédő csoportokat is.

A főáramlatú média évtizedeken keresztül maró gúnnyal tekintett ezekre az emberekre, nyíltan démonizálta őket, hisz ők azok, akik összeesküvés elméletekben hisznek, és ki akarják vonni magukat a központilag meghatározott irány alól.  Egy hatalomnak sem jó, ha az emberek tömegesen belekezdenek valami olyasmibe, ami alulról építkezik, és nem kormányszintű tervek, célok irányába mozgatja a társadalmi tudatot.  Próbálták tehát a felkészülők mozgalmának tagjait paranoid, bogaras embereknek beállítani, akik nincsenek tisztába a világ valós dolgaival.

Népszerű blogok

Márpedig a vészhelyzetekre való felkészülés napjainkban egyre népszerűbb, és itt a 2001. szeptember 11-i New York-i támadás fordulópontot jelentett.  Az azóta eltelt csaknem két évtizedben a madárinfluenza, a klímaváltozás egyre látványosabb hatásai, a 2004-es indiai-óceáni cunami, a Katrina hurrikán, a 2008-as gazdasági világválság, a H1N1-, jelenleg pedig a koronavírus-járvány mind-mind hozzájárult, hogy a főáramlat (mainstream) közeledik prepperek világlátása felé.

Nem véletlen, hogy az erre specializálódott blogok, a nagy példányszámban eladott könyvek és a tévé- illetve rádióműsorok már kitermelték a téma neves szerzőit és szakértőit.  A prepperek pápája James Wesley Rawles egykori hírszerző tiszt és konzervatív keresztény, akinek a könyveit több százezer példányban adják ki.

Kanadában ez természetes

A Covid-19 koronavírus okozta pandémia hatására napjainkban már számos írás születik arról, hogy felkészülőnek lenni manapság korántsem periferikus dolog.  A Wired egyik cikkének szerzője egyenesen úgy fogalmaz, hogy felkészültnek lenni az Egyesült Államokban nemzeti hobbivá vált.

A preppereknek azonban csak kis része az, aki valamilyen világégéstől tart, jóval nagyobb hányaduk csupán természetesnek veszi és betartja a világon számos katasztrófavédelmi szerv által ajánlott elővigyázatossági intézkedéseket – avagy egyszerűen csak nagyszüleink és a földműves társadalmak mélyen kódolt tartalék-gazdálkodását.  Kanadában a prepperség már régóta a normális életvitel része, sok polgár egyszerűen nem szeretne egy hétig behavazva ülni otthon élelem, víz, konzervnyitó, elemlámpa, rádió és elsősegélydoboz nélkül.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
Wéber Balázs | 2022. január 27. 18:04
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
hírlevél
Ingatlantájoló