<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az elemzők szerint az élelmiszerárak emelkedésének enyhülése, illetve a dohánytermékek, alkoholok vártnál kisebb árnövekedése miatt lett az előre jelzettnél alacsonyabb az infláció decemberben. Januárban a rezsicsökkentés és a bázishatások miatt nagyot esik majd a mutató.

A fogyasztói árak decemberben 5,0 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban és nem változtak a novemberihez képest, 2012-ben 5,7 százalék volt az átlagos éves infláció a Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint. Bár a decemberi adatok még nem mindenhol állnak rendelkezésre, ez borítékolhatóan Európa-csúcsot jelent - részletek >>

Hol marad a cigi-drágulás?

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary elemzője szerint a vártnál alacsonyabb decemberi 5 százalékos éves infláció oka valószínűleg az, hogy a dohánytermékek jövedéki adójának decemberi emelése egyelőre nem jelent meg az árakban. Hozzátette, hogy a következő hónapokban ez terhelni fogja az árindexet.

Emellett a benzinár további csökkenése - az előző hónaphoz hasonlóan - ismét hozzá tudott járulni az alacsonyabb inflációhoz, és pozitív meglepetés volt az is, hogy az élelmiszerek ára havi szinten nem nőtt tovább - fejtette ki az elemző. Megjegyezte, hogy a nyár végi félelmekkel ellentétben a negyedik negyedévben visszafogottabb volt az élelmiszerek drágulása.

Adóemelés vs. rezsicsökkentés

Az idén vegyes hatások érik az inflációt és továbbra is jelentős a kormányzati gazdaságpolitika szerepe. Az idén is lesznek adóemelések, emelkedik a jövedéki adó és a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésének is valószínűleg lesz inflációemelő hatása. A nemrég bejelentett 10 százalékos rezsicsökkentés viszont nem kis mértékben mérsékli az infláció növekedését, sőt olyan hírek is vannak, hogy a 10 százalék később magasabb is lehet - sorolta Nyeste Orsolya.

Az Erste elemzője 2013-ra 4,4 százalékos éves átlagos inflációval számol jelenleg, de hozzátette, hogy ennél akár alacsonyabb is lehet a mutató elsősorban a bejelentett energiaár-csökkentések miatt.

A januári év/év index véleménye szerint nagy inflációcsökkenésről fog szólni, aminek részben technikai okai vannak. Tavaly januárban ugyanis az áfaemelés miatt megugrott az infláció, és ennek a hatása most ki fog esni a mutatóból, így vélhetően négyessel fog kezdődni a januári adat.

Mindjárt nagyot esik az infláció

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szintén az élelmiszerárak emelkedésének enyhülésével, illetve a dohánytermékek, alkoholok vártnál kisebb árnövekedésével magyarázta, hogy az 5,2-5,3 százalékos elemzői várakozásoknál alacsonyabb lett decemberben az infláció. Eközben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a tartós fogyasztási cikkek árai és a szezonalitástól elmaradó mértékben emelkedtek a ruházati cikkek árai.

Az elemző várakozása szerint az év első felében 4-4,3 százalék közé mérséklődhet az infláció, miután januárban és februárban kiesik a tavalyi áfaemelés hatása, és 10 százalékkal csökken a gáz- és az áram ára. A bázishatásokat ugyanakkor ellensúlyozzák a kormány egyes intézkedései, valamint egyes tömegközlekedési tarifák emelése - jegyezte meg.

Mivel a belső kereslet alacsony szintje továbbra is az infláció csökkenése irányába hat, valamint az idei év második felében feltehetően a tavalyi élelmiszerár emelkedés hatása is kiesik a bázisból, az infláció további enyhülése várható, és decemberig 3,6 százalékra csökkenhet az árindex a TakarékBank elemzője szerint. Suppan Gergely az idén 4 százalékos, jövőre 3,2 százalékos átlagos inflációval számol.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG