4p

A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat taposták vagy elgázolták - jelentette a Reuters hírügynökség. Legkevesebb 112-en meghaltak és több mint 280-an megsebesültek a gázai város melletti incidensben – közölték palesztin egészségügyi tisztviselők. A civilek áldozatainak száma hetek óta most volt a legnagyobb. A palesztin egészségügyi hatóságok szerint a gázai orvosok arról számoltak be, hogy nem tudnak megbirkózni a súlyos sérültek áradatával. A háború közel öt hónapja során a halálos áldozatok száma meghaladta a 30 ezret.

A segélyek az életet jelenthetik ma Gázában. Fotó: EPA/Mohammed Saber
A segélyek az életet jelenthetik ma Gázában. Fotó: EPA/Mohammed Saber

A Hamász szerint az incidens veszélyeztetheti a tűzszünet elérését és az általa fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását célzó katari tárgyalásokat. Arra a kérdésre, hogy a friss tragédia bonyolítani fogja-e a tárgyalásokat, Joe Biden amerikai elnök röviden így válaszolt: „Tudom, hogy így lesz".

„Visszafogott válaszlépés”

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a teherautókat az elmúlt négy éjszaka magánvállalkozók üzemeltették egy segélyakció részeként. Egy izraeli tisztviselő szerint két baleset is történt, egymástól több száz méterre egymástól. Az elsőben több tucatnyian haltak vagy megsérültek meg, amikor megpróbálták a segélycsomagokat a teherautókról leszedni, és eközben eltaposták vagy elgázolták őket. Hozzátette, hogy volt egy második eset, később is, amikor a teherautók elindultak. A tömegből néhányan odamentek a katonákhoz, akik fenyegetve érezték magukat, és ezért tüzet nyitottak, és a „visszafogott válaszlépésben" megöltek néhány személyt.

Egy későbbi eligazításon az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy azt is elmondta, hogy több tucatnyi személyt gázoltak halálra vagy sebesítettek meg a teherautóknál a segélycsomagokért vívott harcban. Elmondása szerint a teherautókat kísérő tankok ezt követően figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy feloszlassák a tömeget. Azonban visszahúzódtak, amikor az események kezdtek kicsúszni a kezükből. „Az IDF nem támadta meg a segélykonvojt" - állította.

„Az izraeli hadsereg humanitárius műveletet végzett, hogy biztosítsa a humanitárius folyosót, és lehetővé tegye, hogy a segélyszállítmány elérje a kijelölt elosztási pontot."

Az izraeli miniszterelnöknek, Netanjahunak mennyire kell afggódnia a fejlemények miatt? Fotó: MTI/AP/Az izraeli kormány sajtóirodája/Avi Ohayon
Az izraeli miniszterelnöknek, Netanjahunak mennyire kell afggódnia a fejlemények miatt? Fotó: MTI/AP/Az izraeli kormány sajtóirodája/Avi Ohayon

A Hamasz vérfürdőt lát

A Hamász közleményt adott ki, amelyben visszautasította az izraeli beszámolókat.

A Hamász szerint az egészségügyi minisztérium „tagadhatatlan” bizonyítékokat mutatott be a „civileket ért direkt tűzről, beleértve a gyilkos szándékú célzott fejlövéseket, továbbá olyan tanúk vallomásait ídézte, akik megerősítették, hogy közvetlen lövéssel célozták meg őket anélkül, hogy ők a megszálló hadsereget fenyegették volna”.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint az eset „borzalmas mészárlás" volt Izrael részéről.

A politikusok további információkat kérnek

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma közölte, hogy sürgősen információkat kér az incidensről, csakúgy, mint a francia külügyminisztérium. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden megvitatta Egyiptom és Katar vezetőivel a „tragikus és riasztó incidenst", valamint az izraeli túszok szabadon bocsátásának és a hathetes tűzszünet biztosításának lehetőségeit. A francia külügyminisztérium szóvivője, Christophe Lemoine pedig aláhúzta, hogy a nemzetközi jog szerint Izrael felelős a polgári lakosságnak juttatott segélyek védelméért.

A Pentagon aggodalmának adott hangot, de nem volt hajlandó senkit sem hibáztatni. „Ezek emberek, akik próbálnak élelemhez jutni” - mondta Patrick Ryder, a légierő vezérőrnagya, a Pentagon szóvivője egy sajtótájékoztatón. „Mindannyian megdöbbentünk a látványtól, és azt kérdezzük: Mi történt itt?”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG