4p
Donald Trump kijelentései a Twitteren mindig elég extrémre sikerülnek, ám nemrég komolyabb aggodalmat váltott ki azzal, hogy név szerint támadta az orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyészt, Robert Muellert. Le tudja váltani az elnök a kőkemény vizsgálóbiztost? Csak súlyos következmények árán.
EPA/ERIC THAYER / POOL

Az Egyesült Államok elnöke egyebek mellett koholt vádaknak és boszorkányüldözésnek nevezte a jelenleg is folyó nyomozást, amely azt hivatott eldönteni, hogy tényleg beavatkoztak-e az oroszok a választásba Trump oldalán, valamint az elnökhöz közeli emberek orosz kapcsolatait is felderítenék - írja az Economist.

Mi lesz itt?

Az egyáltalán nem barátságos hangvételű üzenetek után sokakban felmerült, hogy mi van akkor, ha az elnök a bizottságot vezető különleges ügyész leváltására készül?

Ezt ugyan azóta Ty Cobb, a Fehér Ház ügyvédje megcáfolta, és több vezető republikánus politikus is figyelmeztette az elnököt, hogy Mueller leváltásának nagyon súlyos következményei lehetnek.

Mindezek ellenére csütörtökön bejelentette távozását John Dowd, Trump ügyvédi csapatának feje, aki nyilatkozatában nem is rejtette véka alá, hogy egyre komolyabb ellentétei vannak az elnökkel, aki egyszerűen nem hallgat a tanácsra.

Hogy tudná kirúgatni Trump Muellert?

Míg Andrew McCabe-t és Rex Tillersont viszonylag könnyen el tudta távolítani az elnök egyedül is, addig Mueller eltüntetéséhez már segítségre lenne szüksége, ugyanis a különleges ügyészt az igazságügyi miniszter nevezi ki, illetve jelen helyzetben a helyettese, ugyanis Jeff Sessions személyes érintettsége miatt nem vesz részt az orosz befolyás körüli nyomozásban.

A jelenleg is zajló nyomozással mi is sokat foglalkoztunk a Privátbankár.hu-n. Korábbi cikkeinket itt lehet megtalálni. >>>

Így a különleges ügyészt csak a miniszter-helyettese, Rod Rosenstein tudná leváltani, de ő is csak nagyon komoly indokokkal: csak a kötelességszegés, a kötelesség elhanyagolása, alkalmatlanság, az összeférhetetlenség, vagy más hasonlóan súlyos tényállás esetén dönthetne erről..

Arra, hogy Robert Mueller személyénél felmerült volna bármelyik ezek közül, nincsen bizonyíték, és Rosenstein már korábban is kijelentette, hogy ok nélkül biztosan nem fogja leváltani a különleges ügyészt. Ha Trump erre direkt utasítást adna, amelyet Rosenstein megtagad, nehezen lehetne elkerülni a belpolitikai válságot.

Ugyanis ha Trump kirúgja a jelenlegi helyettest, új embert keres a helyére, és esetlegesen az új kinevezett is ellentmondana neki, akkor addig tartana a kirúgási hullám, míg talál valakit, aki hajlandó eltávolítani Muellert.

Szintén nem túl szerencsés alternatívaként felmerülhet az is, hogy az elnök egyszerűen lecseréli Jeff Sessionst, csakhogy ehhez egy olyan jelöltet kellene találnia, aki képes meggyőzni a szenátust is az alkalmasságáról.

A történelmi példa nem valami biztató

A sorozatos kirúgásokra volt már példa az amerikai történelem során, ám ha tippelnünk kéne, Donald Trump nem szívesen követné az érintett elnök sorsát: Richard Nixonról van szó. 1973-ban, az úgynevezett „Szombat esti Mészárlás” során Nixon eltávolította először az igazságügyi minisztert, majd a helyettesét, míg végül Robert Bork államügyész hajlandó volt megírni azt a levelet, amellyel kirúgta a Watergate-botrányt vizsgáló Archibald Cox különleges ügyészt.

Ráadásul az amerikai törvények miatt az orosz beavatkozást vizsgáló bizottság élére Mueller után új különleges ügyészt kellene kinevezni, így a Trump által félt „boszorkányüldözésnek” nem lenne vége, sőt a leváltás körüli huzavona miatt az elnök csak még gyanúsabbá válna.

Azt pedig szintén nem szabad elfelejteni, hogy alig négy hónappal Archibald Cox kirúgása után Nixon ellen elindultak a bírósági eljárások, 1974 augusztusában pedig lemondásra kényszerült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG