4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Számos jel mutat arra, hogy hamarosan újra megszólalnak a tűzjelzők a világ tőzsdéin. Azok a gazdaságok, amelyek a 2008 szeptemberi Wall Street-i megrendülés után a globális növekedésbe még életet tudtak lehelni – Kína, Brazília, Oroszország, Törökország és Dél Afrika – már hónapok óta súlyos deflációs örvényben vergődnek.

A jegybankok felelőssége

A 2008-as válság kitörése után a recesszió legkisebb jelére a világ vezető jegybankjai elképesztő mértékű készpénz-kibocsátással reagáltak (QE).  Ez természetesen masszív spekulációs buborékok kialakulásához vezetett, amely önálló életre kelve egyre jobban elszakadt a reálgazdasági folyamatoktól és csak növelte a társadalmi különbségeket. Az amerikai jegybank tulajdonában lévő pénzügyi eszközök nagysága a 2008-as 870 milliárd dollárról mostanra 4.5 ezermilliárd dollárra nőtt és ezzel meghaladja már a világ harmadik legnagyobb gazdasága, azaz Németország éves nemzeti össztermékét.

A jelenlegi brutális eladósodottsági szintekről viszont már nagyon nehéz lesz kemény földetérés (crash-landing) nélkül leszállni.  A monetáris kártyavár már egy ideje omlik, magával rántva a globális keresletet és ezzel a nyersanyag-árakat. A nyersanyag-termelő perifériák valutái masszív leértékelődési nyomás alá kerültek.

Álomból rémálomba

Brazília – a világ hetedik legnagyobb gazdasága – példának szolgálhat, hogy megértsük a kibontakozó vihar erejét. Dél-Amerika legnagyobb gazdasága és nyersanyagtermelő nagyhatalma az elmúlt évtized feltörekvő piaci csillagából egy pénzügyi rémálommá vált. Valutája, a reál minden idők legalacsonyabb kurzusán vergődik, az elmúlt öt évben értékének felét vesztette el az európai valutákkal szemben.  Az ország tőzsdeindexe, a Bovespa 2010 áprilisa óta megfeleződött, de a bányászati cégek egyenesen töredékükre estek.

A Dél-afrikai Köztársaságban hasonló a helyzet mind a valuta-árfolyamot, mind pedig a bányászati cégek árfolyamait tekintve. Olyan prominens bánya-óriások, mint az Aquarius Platinum, Arcelor Mittal South Africa és a Harmony Gold töredék-árakon forognak a johannesburgi tőzsdén. Szaúd-Arábia az elmúlt hónapban több milliárd dollárnyi befektetést vont ki különböző nyugati alapkezelőktől, miután szüksége van a pénzre a költségvetési kiadások fenntartása, illetve a devizapiaci intervenció miatt. Az elmúlt hat hónapot tekintve már 50-70 milliárd dollárnál jár ez az összeg.India és Törökország esetében masszív folyó-fizetési mérleg hiányokat látunk és a centrum-országokba visszatérő pénzek miatt itt is durván feleződtek valutáik értéke (a svájci frankhoz képest 2010 óta 55 százalékkal leértékelődve).

Indiában az elképesztő bürokrácia, Törökország esetében pedig a politikai válság járul még hozzá ezen gazdaságok sérülékenységéhez.

Ázsia is szenved már

Kazahsztán és Vietnam valutái is bedőltek az elmúlt pár hónapban, miután a jegybankjaik felhagytak a valuta-kötés védelmével és szabadon kezdték azt lebegtetni. A nagy olaj- és gáztermelő Malajzia valutája tegnap olyan szinten forgott a dollárral szemben, mint utoljára az 1998-as ázsiai pénzügyi válság idején. Az óriási széntermelő Indonézia valutája 17 éves mélyponton bóklászik.

Központilag hamisított makro-adataival Kína legföljebb már csak pár gyanútlan befektetőt tud megtéveszteni. Az ázsiai óriás agyaglábai megreccsentek és a globális nyersanyagár-esés fagyos szele elérte az ország munkaerőpiacát. Múlt pénteken Észak-kelet Kína legnagyobb szénbányája, a Heilongjiang Longmay Mining Holding Group jelentette be, hogy 100 000 (!) állást szüntet meg. Ez csupán az első lépésnek tekinthető Kína szénbányászati szektorában, amely az elmúlt években képzetlen munkások millióinak biztosított munkát. Közben többnyire súlyosan eladósodtak a bányavállalatok, a helyi önkormányzatok készséges politikai támogatásával.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG