TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az iskolai erőszakot a tanárok felfegyverzésével oldaná meg az extravagáns ötleteiről ismert Donald Trump, pedig a problémát lehet, hogy épp a túl sok fegyver okozza. Ha fegyvert viselnének, először alighanem épp a tanárokat lőnék le. Milyen egyéb megoldások képzelhetőek el?

Még a politikai ügyekben visszafogott Bloomberg.com is ellentmondásosnak nevezi Donald Trump amerikai elnöknek a múlt heti, Valentin-napi, 17 halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözésre adott válaszait. Az elnök fő reakciója ugyanis felfegyverezni a tanárokat és más iskolai személyzetet.

Szerinte ha lett volna valamelyik tanárnál fegyver, akkor sokkal hamarabb véget érhetett volna a lövöldözés. Másutt azt idézik tőle, hogy ha az iskolákat fegyvermentessé tennék, ahogy mások javasolják, akkor az csak felhívás lenne keringőre: ide kell bemenni lövöldözni. A mániákus lövöldözők szerinte mind gyávák, és ezért oda mennének, ahol nem kell félniük, hogy ők is golyót kapnak.

Trump ezen kívül kilátásba helyezte, hogy szigorítják a fegyverhez jutás szabályait, a fegyvereladók adatszolgáltatási rendszerét, és a fegyvervásárlók szellemi állapotát is megvizsgálják. Hajlandó megfontolni, hogy emeljék a katonai fegyverek vásárlásának korhatárát, és tiltaná egy kiegészítő alkatrész használatát, amely a félautomata fegyvereket automatákká alakítja.

Florida nem enged

A lapok emlékeztetnek rá, hogy most több halott volt, mint annál az 1999-es colorado-i vérengzésnél, amelyet eddig az iskolai lövöldözések iskolapéldájaként emlegettek. Az áldozatok szülei tüntetnek és vitába szállnak a politikusokkal, a fél ország lépéseket sürget. Florida államban viszont nagy többséggel ismét elvetette a parlament a fegyvertartási szabályok szigorítását, 71:31 arányban, már az is nagy szó, hogy egyáltalán napirendre tűzték.

Ki lő bent kire?

A Politico.com szerint igencsak valószínűtlen, hogy a tanárokat felfegyvereznék az iskolákban, mert az oktatási intézmények nagy része elutasítja ezt. Jelenleg hét államban lehetővé teszik az iskolai fegyverviselést, de még itt is sok tanintézményben ellenzik.

Az ellenzők egyik ellenérve, hogy ha az osztálytermekbe fegyver kerül, akkor azok kevésbé lesznek biztonságosak. A rendőrség pedig esetleges lövöldözésnél jóval nehezebb feladat előtt állna (kívülről nem lehet tudni, ki lő, támadó vagy védő – a szerk.).

Tantónéni, keresett már lőállást?

Aki ilyet javasol, annak fogalma sincs, mi történik az iskolákban, vagy ami rosszabb, nem is foglalkozik vele. Inkább a fegyvergyártók érdekeit nézi, mint a diákokét – idézik az egyik tanári érdekvédelmi szervezet vezetőjét.

Más pedagógusszervezetek is ellenzik az ötletet, szerintük a tanárok azért vannak ott, hogy tanítsanak, nem azért, hogy azon gondolkodjanak, mit tennének fegyveres támadás esetén. Hol van a töltött fegyverük, hol lehet megfelelő lőállást felvenni, és hogyan kell legyőzni az esetleg jól felszerelt, kiképzett támadót. Megint mások attól tartanak, hogy ha a tanárok fegyvert viselnek, legelőször őket lövik majd le.

Hat radikális módszer

A Wikipedia külön szócikket szentel az amerikai iskolai lövöldözéseknek, évtizedekre visszamenőleg, eszerint csak ebben az évben már nyolc eset volt az USA-ban, 20 halottal és 41 sebesülttel. A kérdésnek persze rengeteg szakirodalma van, számos pszichológiai faktort azonosítottak, amelyek egyeseket hasonló ámokfutásra késztetnek.

A brit BBC cikke “hat radikális módszert” sorol fel, amelyekkel a lövöldözések visszaszoríthatók lennének. Az első, hogy a sajtó ne nevezze meg az elkövetőket – sokan  közülük ugyanis egyszerűen híresek szeretnének lenni. A második, hogy engedjék meg a tanároknak a fegyverviselést, de képezzék is ki őket arra, mit kell ilyenkor csinálni, hogyan kell a merénylőt levadászni.

Bedobom a kerítésen

A harmadik, hogy minden osztályteremnek legyen két ajtaja. Ha a fegyveres bejön az egyiken, a diákok kimenekülhessenek a másikon. A következő, hogy a krízisben levő emberektől vonják vissza a fegyvereiket, ezt akár a rendőrség, akár a rokonság kezdeményezhetné. Például 2014-ben egy mentálisan zavart 22 éves, brit származású férfi ölt meg hat ember.

Az ötödik módszer szerint a repülőtereken szokásoshoz hasonló biztonsági beléptetést kellene csinálni az iskolákban. De félő, hogy ezt ki lehet játszani, be lehet juttatni fegyvert az iskolába (egyszerűen átdobni a kerítésen? – a szerk.).

Kőbe vésett alkotmány

Az utolsó módszer az lenne, ha az amerikaiak jelenleg alkotmányban garantált fegyverviselési jogát visszavonnák. Addig ugyanis sok más szabályozás hatástalan vagy érvénytelen, amíg ez a 18. század végi szabály él. Sajnos azonban 44 államban az állam alkotmányában is benne van ez a jog.

Hol mennyi embert ölnek lőfegyverrel?

A Világbank adatai szerint a világon a legtöbb gyilkosságot évente, százezer főre vetítve latin-amerikai és afrikai országokban követik el, mint El Salvador (109), Honduras (64), Venezuela (57), Jamaika (43), Dél-Afrika (34) (2015-ös számok). Az USA ezen a listán csak az 54. helyen áll, átlagosan 5 halálesettel. Oroszországban például ez 11 fő volt százezer emberre. Európában jóval kevesebb embert ölnek, általában 1-2 ez a szám, a magyar adat hiányzik.

A lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok terén is Latin-Amerika és pár afrikai ország vezetnek. A Wikipedia szerint azonban 2014-ben százezer főre 3,6 volt az USA-ban a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma (az öngyilkosságoké is magas, 6,3), tehát a gyilkosságok többségét ilyen módon követték el ott.

Összehasonlításképpen Európában, ahol a fegyvertartás szabályai sokkal szigorúbbak, nagyságrendileg alacsonyabb számokat látunk: Németországban 0,07, Magyarországon 0,11, Franciaországban 0,21, az Egyesült Királyságban csak 0,06 fő ez az érték (a számok különböző évekből valók, általában 2010-2012 között.)

A Bloomberg szerint lőfegyverek által évente több mint 30 ezer ember hal meg az USA-ban (gyilkosság, öngyilkosság, baleset összesen). A legutóbbi ismert, 2007-es adatok szerint mintegy 270 millió lőfegyver volt az országban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél