TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A csúcstalálkozó fő témája Líbia lesz és azon belül az ott kialakult rabszolga-kereskedelem. A szíriai harcok közelgő befejeződésével az Iszlám Állam számos harcosa megkezdte Líbián keresztül visszaszivárgását Európába. Míg a német ügyészség 2013-ban 80 terrorizmussal összefüggő üggyel foglalkozott, idén október végéig ez a szám már elérte a 900-at.
Gépfegyveres rendőr egy berlini karácsonyi vásárnál 2016. december 19-én. Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az Afrikai Unió–EU csúcstalálkozóra ma és holnap kerül sor az elefántcsontparti Abidjanban. Kiemelt téma lesz az ifjúság helyzete, mivel az afrikai népesség 60 százaléka 25 év alatti életkorú. Nigerben és Nigériában egy nő még mindig átlagosan több, mint 7 gyereket szül és a becslések szerint Afrika lakossága az évszázad közepére elérheti a 2.5 milliárd főt.

Rabszolgavásár Líbiában

A szociális robbanás elkerülésére az afrikai államoknak évente 18 millió új munkahelyet kellene létrehozniuk. De a csúcstalálkozó fő témája Líbia lesz és azon belül az ott kialakult rabszolga-kereskedelem. Az EU külügyi főnöke, az olasz Federica Mogherini nincs könnyű helyzetben, hiszen hazája felhatalmazta a líbiai hatóságokat, hogy akármilyen radikális megoldásokkal is, de állítsák meg a migránsokat és menekülteket Olaszország felé. Róma idén februárban 220 millió eurót fizetett a líbiai parti őrségnek, valamint vállalta a kiképzésüket is, hogy a nekiinduló embercsempész csónakokat le tudják kapcsolni.

A Foreign Policy magazin szerint az olaszokkal kötött megállapodás következtében ma körülbelül 400 000, többnyire fekete-afrikai menekült torlódott fel Líbiában, akik embertelen körülmények közt tengődve várnak valamiféle megoldásra. Az őket gyakorlatilag fogva tartó fegyveres csoportok viszont éppen abban érdekeltek, hogy ne legyen semmiféle megoldás, és örökké csordogáljon zsebükbe az európai pénz. Az ENSZ jelentése elképesztő állapotokról számol be: megerőszakolt nőkről és  rabszolgavásárról. Egy embert átlagosan 100 ezer forintért lehet megvásárolni az aukción.

Mit tegyen Európa?

Európa közben egyre türelmetlenebb és azt követeli Afrika államaitól, hogy őrizzék rendesen saját határaikat. Ha ehhez európai segítségre van szükség, akkor kontinensünk szívesen megveszi a határőrizeti berendezéseket. Brüsszel azzal is büszkélkedik, hogy az Afrikába irányuló EU-s befektetési támogató programok is jelentősek, amelyek oroszlánrésze a 2014-2020-as időszakban 30.5 milliárd eurós büdzséjű Európai Fejlesztési Alapból (EDF) érkezik.

De a jelek szerint ez nem elégséges, miközben az elmúlt két évben lezajlott menekült- és migránsválság megrendítette a német politikai centrumot és újrarajzolta Európa politikai térképét. Brüsszel és Berlin tehát idegesen pislant Afrikára és mindezt teljes joggal. Líbia egységkormánya ugyanis csak egy töredékét ellenőrzi az ország 1600 kilométeres határszakaszának. Ma az országban legalább két, egymással versengő kormány működik, és az ország jelentős részét, főleg a déli, szaharai régiót ezektől is független törzsi milíciák ellenőrzik.

Káncz Csaba

Harcedzett iszlamisták térnének haza

Mi több, a szíriai Rakka felszabadulása után az Iszlám Állam számos harcosa megkezdte visszaszivárgását Európába. Senki sem tudja pontosan, hány emberről van szó, de a becslések 25-30 ezer főre teszik őket, akik Líbián keresztül jönnének vissza Európába, vagy telepednének le Líbiában.

A német elhárítás bizonyára feszülten figyeli a fejleményeket, hiszen már csak az hiányozna, hogy az amúgy is megbillent kormányzású országra a terrorizmus egy új hulláma csapna le. Holott a trendek már így is elképesztőek a megbukott Willkommenskultur hazájában. Míg a német ügyészség 2013-ban egész évben 80 terrorizmussal összefüggő üggyel foglalkozott, idén október végéig ez a szám már elérte a 900-at.

Káncz Csaba jegyzete.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél