Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A csúcstalálkozó fő témája Líbia lesz és azon belül az ott kialakult rabszolga-kereskedelem. A szíriai harcok közelgő befejeződésével az Iszlám Állam számos harcosa megkezdte Líbián keresztül visszaszivárgását Európába. Míg a német ügyészség 2013-ban 80 terrorizmussal összefüggő üggyel foglalkozott, idén október végéig ez a szám már elérte a 900-at.
Gépfegyveres rendőr egy berlini karácsonyi vásárnál 2016. december 19-én. Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az Afrikai Unió–EU csúcstalálkozóra ma és holnap kerül sor az elefántcsontparti Abidjanban. Kiemelt téma lesz az ifjúság helyzete, mivel az afrikai népesség 60 százaléka 25 év alatti életkorú. Nigerben és Nigériában egy nő még mindig átlagosan több, mint 7 gyereket szül és a becslések szerint Afrika lakossága az évszázad közepére elérheti a 2.5 milliárd főt.

Rabszolgavásár Líbiában

A szociális robbanás elkerülésére az afrikai államoknak évente 18 millió új munkahelyet kellene létrehozniuk. De a csúcstalálkozó fő témája Líbia lesz és azon belül az ott kialakult rabszolga-kereskedelem. Az EU külügyi főnöke, az olasz Federica Mogherini nincs könnyű helyzetben, hiszen hazája felhatalmazta a líbiai hatóságokat, hogy akármilyen radikális megoldásokkal is, de állítsák meg a migránsokat és menekülteket Olaszország felé. Róma idén februárban 220 millió eurót fizetett a líbiai parti őrségnek, valamint vállalta a kiképzésüket is, hogy a nekiinduló embercsempész csónakokat le tudják kapcsolni.

A Foreign Policy magazin szerint az olaszokkal kötött megállapodás következtében ma körülbelül 400 000, többnyire fekete-afrikai menekült torlódott fel Líbiában, akik embertelen körülmények közt tengődve várnak valamiféle megoldásra. Az őket gyakorlatilag fogva tartó fegyveres csoportok viszont éppen abban érdekeltek, hogy ne legyen semmiféle megoldás, és örökké csordogáljon zsebükbe az európai pénz. Az ENSZ jelentése elképesztő állapotokról számol be: megerőszakolt nőkről és  rabszolgavásárról. Egy embert átlagosan 100 ezer forintért lehet megvásárolni az aukción.

Mit tegyen Európa?

Európa közben egyre türelmetlenebb és azt követeli Afrika államaitól, hogy őrizzék rendesen saját határaikat. Ha ehhez európai segítségre van szükség, akkor kontinensünk szívesen megveszi a határőrizeti berendezéseket. Brüsszel azzal is büszkélkedik, hogy az Afrikába irányuló EU-s befektetési támogató programok is jelentősek, amelyek oroszlánrésze a 2014-2020-as időszakban 30.5 milliárd eurós büdzséjű Európai Fejlesztési Alapból (EDF) érkezik.

De a jelek szerint ez nem elégséges, miközben az elmúlt két évben lezajlott menekült- és migránsválság megrendítette a német politikai centrumot és újrarajzolta Európa politikai térképét. Brüsszel és Berlin tehát idegesen pislant Afrikára és mindezt teljes joggal. Líbia egységkormánya ugyanis csak egy töredékét ellenőrzi az ország 1600 kilométeres határszakaszának. Ma az országban legalább két, egymással versengő kormány működik, és az ország jelentős részét, főleg a déli, szaharai régiót ezektől is független törzsi milíciák ellenőrzik.

Káncz Csaba

Harcedzett iszlamisták térnének haza

Mi több, a szíriai Rakka felszabadulása után az Iszlám Állam számos harcosa megkezdte visszaszivárgását Európába. Senki sem tudja pontosan, hány emberről van szó, de a becslések 25-30 ezer főre teszik őket, akik Líbián keresztül jönnének vissza Európába, vagy telepednének le Líbiában.

A német elhárítás bizonyára feszülten figyeli a fejleményeket, hiszen már csak az hiányozna, hogy az amúgy is megbillent kormányzású országra a terrorizmus egy új hulláma csapna le. Holott a trendek már így is elképesztőek a megbukott Willkommenskultur hazájában. Míg a német ügyészség 2013-ban egész évben 80 terrorizmussal összefüggő üggyel foglalkozott, idén október végéig ez a szám már elérte a 900-at.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 75 éve lépett színre a botanikusból lett véreskezű diktátor
Káncz Csaba | 2021. január 17. 18:21
Az albán kommunista vezetés Sztálin 1930-as években alkalmazott erőszakos modernizációját tekintette példaképnek, és ez hamarosan a terrorban is testet öltött.  A Föld első hivatalosan ateista országát napjainkban Törökország reiszlamizálja.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A véltnél több idős ember halt meg, miután beoltották a Pfizer-vakcinával
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 16:21
Norvégiában harminc idős, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meghaltak. További tizenhat halálesetet is vizsgálnak. A veszélyeztettek korhatárát 75 évre csökkentették.
Makro / Külgazdaság Nagy harc dúl Merkel székéért a német jobboldalon
Wéber Balázs | 2021. január 17. 13:16
Bár tegnap új elnököt választott a CDU Armin Laschet személyében, korántsem biztos, hogy ő lesz a jobboldal kancellárjelöltje. A választók ugyanis jobban kedvelik a testvérpárt, a CSU vezérét, Markus Södert.
Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is a választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Friss
hírlevél