<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csúcstalálkozó fő témája Líbia lesz és azon belül az ott kialakult rabszolga-kereskedelem. A szíriai harcok közelgő befejeződésével az Iszlám Állam számos harcosa megkezdte Líbián keresztül visszaszivárgását Európába. Míg a német ügyészség 2013-ban 80 terrorizmussal összefüggő üggyel foglalkozott, idén október végéig ez a szám már elérte a 900-at.
Gépfegyveres rendőr egy berlini karácsonyi vásárnál 2016. december 19-én. Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az Afrikai Unió–EU csúcstalálkozóra ma és holnap kerül sor az elefántcsontparti Abidjanban. Kiemelt téma lesz az ifjúság helyzete, mivel az afrikai népesség 60 százaléka 25 év alatti életkorú. Nigerben és Nigériában egy nő még mindig átlagosan több, mint 7 gyereket szül és a becslések szerint Afrika lakossága az évszázad közepére elérheti a 2.5 milliárd főt.

Rabszolgavásár Líbiában

A szociális robbanás elkerülésére az afrikai államoknak évente 18 millió új munkahelyet kellene létrehozniuk. De a csúcstalálkozó fő témája Líbia lesz és azon belül az ott kialakult rabszolga-kereskedelem. Az EU külügyi főnöke, az olasz Federica Mogherini nincs könnyű helyzetben, hiszen hazája felhatalmazta a líbiai hatóságokat, hogy akármilyen radikális megoldásokkal is, de állítsák meg a migránsokat és menekülteket Olaszország felé. Róma idén februárban 220 millió eurót fizetett a líbiai parti őrségnek, valamint vállalta a kiképzésüket is, hogy a nekiinduló embercsempész csónakokat le tudják kapcsolni.

A Foreign Policy magazin szerint az olaszokkal kötött megállapodás következtében ma körülbelül 400 000, többnyire fekete-afrikai menekült torlódott fel Líbiában, akik embertelen körülmények közt tengődve várnak valamiféle megoldásra. Az őket gyakorlatilag fogva tartó fegyveres csoportok viszont éppen abban érdekeltek, hogy ne legyen semmiféle megoldás, és örökké csordogáljon zsebükbe az európai pénz. Az ENSZ jelentése elképesztő állapotokról számol be: megerőszakolt nőkről és  rabszolgavásárról. Egy embert átlagosan 100 ezer forintért lehet megvásárolni az aukción.

Mit tegyen Európa?

Európa közben egyre türelmetlenebb és azt követeli Afrika államaitól, hogy őrizzék rendesen saját határaikat. Ha ehhez európai segítségre van szükség, akkor kontinensünk szívesen megveszi a határőrizeti berendezéseket. Brüsszel azzal is büszkélkedik, hogy az Afrikába irányuló EU-s befektetési támogató programok is jelentősek, amelyek oroszlánrésze a 2014-2020-as időszakban 30.5 milliárd eurós büdzséjű Európai Fejlesztési Alapból (EDF) érkezik.

De a jelek szerint ez nem elégséges, miközben az elmúlt két évben lezajlott menekült- és migránsválság megrendítette a német politikai centrumot és újrarajzolta Európa politikai térképét. Brüsszel és Berlin tehát idegesen pislant Afrikára és mindezt teljes joggal. Líbia egységkormánya ugyanis csak egy töredékét ellenőrzi az ország 1600 kilométeres határszakaszának. Ma az országban legalább két, egymással versengő kormány működik, és az ország jelentős részét, főleg a déli, szaharai régiót ezektől is független törzsi milíciák ellenőrzik.

Káncz Csaba

Harcedzett iszlamisták térnének haza

Mi több, a szíriai Rakka felszabadulása után az Iszlám Állam számos harcosa megkezdte visszaszivárgását Európába. Senki sem tudja pontosan, hány emberről van szó, de a becslések 25-30 ezer főre teszik őket, akik Líbián keresztül jönnének vissza Európába, vagy telepednének le Líbiában.

A német elhárítás bizonyára feszülten figyeli a fejleményeket, hiszen már csak az hiányozna, hogy az amúgy is megbillent kormányzású országra a terrorizmus egy új hulláma csapna le. Holott a trendek már így is elképesztőek a megbukott Willkommenskultur hazájában. Míg a német ügyészség 2013-ban egész évben 80 terrorizmussal összefüggő üggyel foglalkozott, idén október végéig ez a szám már elérte a 900-at.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Nem akarnak baloldali fordulatot a német liberálisok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 16:16
Mindhárom, a kormányalakításban érdekelt párt megerősítette, hogy megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások Németországban. A liberálisok szerint az új kormánynak középen kell állnia politikailag.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: új európai mag formálódik
MTI | 2021. október 18. 15:16
Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában hétfőn megjelent írásában.
Makro / Külgazdaság A kívülálló, aki veszélyes lehet Orbán Viktorra – felkapta Márki-Zayt a világsajtó
Wéber Balázs | 2021. október 18. 14:38
Németországtól kezdve Nagy-Britannián át Argentínáig beszámolt a külföldi sajtó Márki-Zay Péter előválasztási győzelméről. Az európai értékelések többsége szerint az „outsider politikus” a baloldaliakat, a liberálisokat, valamint az Orbán-kormányban csalódott jobboldaliakat is meg tudta szólítani, és komoly ellenfele lesz Orbán Viktornak a jövő tavaszi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Újabb jelentős drágulás a kutakon: már 560-570 forintba is kerülhet egy liter üzemanyag
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:24
A világpiaci olajárak emelkedése miatt a Mol szerdán tovább drágítja a kutakon elérhető üzemanyagokat. A benzin literjéért átlagban 5 forinttal kell többet fizetni, immár 496 forintot, míg a gázolaj ára 7 forinttal, 512 forintra megy fel.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta nem látott tempóban terjed a koronavírus-járvány Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 10:01
Tovább romlott a koronavírus-helyzet: hónapok óta nem látott szintre emelkedett az új megbetegedések száma és a pozitív tesztek aránya is.
Makro / Külgazdaság Satufékezett a kínai gazdaság az energiakrízis, az árvizek és a korona-gócok miatt
MTI | 2021. október 18. 07:44
A második negyedévben még 7,9 százalékos volt a gazdaság növekedése, a harmadikban már csak 4,9.
Makro / Külgazdaság "Gyűlölettel nem lehet legyőzni a gyűlöletet, csak szeretettel" - Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 06:53
Dobrev Klára elismerte vereségét, és gratulált riválisának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos