Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ankarában rendkívül éles átrendezését látjuk a geopolitikai pozícióknak, bár ez sokak gyanúja szerint csupán szemfényvesztés. Erdogan hirtelen békés hangot üt meg Izraellel, Szaúd-Arábiával és Európával szemben. Káncz Csaba jegyzete.

Joe Biden választási győzelme és várható külpolitikai vonalvezetése szerte a világon a geopolitikai pozíciók újraértékelésére kényszeríti a döntéshozókat.

Erdogan új játszmája

Ankarában rendkívül éles átrendezését látjuk a pozícióknak, bár ez sokak gyanúja szerint csupán szemfényvesztés. Biden elnökké választása ugyanis felerősíti a veszélyt, hogy az orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszer októberi aktiválása miatt az USA kemény szankciókat vezet be az úgynevezett CAATSA-törvény alapján Törökországgal szemben. Szintén szankciók jöhetnek az úgynevezett Halkbank-ügyben is, amelynek keretében a török állami bank megkerülte az Irán elleni szankciókat.

Erdogan és köre aggódva figyelte az utóbbi pár hónap amerikai média reakciókat is. A The American Conservative minapi írása szerint Ankara megszűnt a NATO hűséges tagjának lenni, ezért már nem tekinthető amerikai szövetségesnek. A National Interest még tovább megy, Erdogant a kivégzett iraki diktátor Szaddám Huszeinhez hasonlítja, és elkerülhetetlen összecsapást jósol Washington és Ankara között.

Biden még tavaly év végén adott interjút a New York Times-nak, amelyben arról beszélt, hogy az USÁ-nak újra kellene gondolnia a török „önkényúrral”, Recep Tayyip Erdogannal való viszonyát. Szerinte hazájának jobban kellene támogatnia a török elnök ellenzékét.

Az új manőver: békülékenység. Illusztráció: Recep Tayyip Erdogan a Hagia Szophiában 2018. március 31-én. (Fotó: Kayhan Ozer / Pool Photo via AP)Az új manőver: békülékenység. Illusztráció: Recep Tayyip Erdogan a Hagia Szophiában 2018. március 31-én. (Fotó: Kayhan Ozer / Pool Photo via AP)

Biden arról is beszélt, hogy bátorítani kellene azokat a még létező törökországi vezetőket, akik képesek lehetnek arra, hogy szembeforduljanak Erdogannal, és „harcba szálljanak vele”. „Nem puccsal, hanem választásokon” – sietett leszögezni Biden. – „[Erdogan] Lebőgött. Lebőgött Isztambulban, lebőgött a saját pártjában. És mi eközben mit teszünk? Ülünk ölbe tett kézzel, és behódolunk. Az utolsó dolog, amit a kurdokkal kapcsolatban tettem volna, az a behódolás. Az abszolút utolsó.”

Ankara számára világossá vált, hogy sürgősen jelentős kurzusmódosításra van szükség – a szavak és gesztusok szintjén mindenképpen.

Az izraeli kártya

Befolyásos közel-keleti források szerint Hakan Fidan, a török nemzeti titkosszolgálat vezetője titkos tárgyalásokat kezdett az izraeli titkosszolgálat vezetőivel a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról. 2018 májusa óta – amikor kiutasították az izraeli nagykövetet a Gáza elleni véres támadások miatt, és az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztették – nincsen nagyköveti szintű képviselet egymás országaiban. Mindenesetre az Al-Monitor egy forrása szerint nem lesz egyszerű a diplomáciai újrakezdés, amíg „Törökország a Hamász globális székhelye”.

A Jerusalem Post befolyásos külpolitikai szemleírója felháborodottan utasítja el, hogy „a Hamasz-támogató török rezsim Izraelt használja fel amerikai kapcsolatainak rendezésére”. Seth Frantzman szerint Törökország teljesen magára maradt: Pompeo külügyminiszter a múlt hónapban a régiós látogatásán nem volt hajlandó Erdogan körével találkozni, Trump veresége után pedig az amerikai Külügyminisztériumból távozott a leginkább török-barát tisztviselő, a Szíria-ügyi megbízott James Jefrey. A befolyásos lap szerint most Ankara fejére omlott, hogy sorozatosan fenyegette Egyiptomot, Görögországot, Ciprust, illegálisan fegyvereket szállított Líbiába, és a vallási fanatikusokat fűtötte Franciaországban.

A szaúdi kártya

Ankara most padlógázzal megpróbálja normalizálni rendkívül feszült kapcsolatait Rijáddal is. Múlt pénteken a két külügyminiszter két éves kihagyás után találkozott egy iszlamista (Organisation of Islamic Cooperation, OIC) csúcson a nigeri fővárosban. Ebben az esetben a kapcsolat gyors rendezése a szaúdiak érdeke is. Biden már többször hangsúlyozta, hogy újra akarja szabni az USA kapcsolatát a szaúdi rezsimmel. Élesen kritizálta a szaúdiak katasztrofális kimenetelű katonai beavatkozását Jemenben – noha az világos, hogy egy szaúdi kivonulás az iráni pozíció megerősödéshez vezetne.

Az európai kártya

A december 10-11-én esedékes Európai Csúcs egyik legfontosabb külpolitikai témája, hogy Franciaország, Görögország és Ciprus nyomására vajon az EU meg tud-e egyezni szankciók bevezetéséről Törökországgal szemben. Macronnak a sorsdöntő 2022-es francia elnökválasztás előtt erős politikusnak kell látszania. Németország ebben az ügyben óvatosabb, hiszen 3 millió török származású él az országban.

Erdogan ezen a fronton is hirtelen békés hangot ütött meg. A múlt héten a vitatott Kelet-Mediterrán vizekről idő előtt hazarendelte az Oruç Reis nevű szeizmikus kutatóhajót. Szintén a múlt héten a török elnök hirtelen a jogállami reformok szükségességéről kezdett el szónokolni, egyben az európai közös jövő fontosságát emelte ki. Megfigyelők itt is óvnak attól, hogy a taktikai visszavonulásnak szánt PR-szólamoknak Európa bedőljön.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Hogyan finanszírozható ekkora államadósság?
Bod Péter Ákos | 2021. január 28. 06:07
Tavaly óriási mértékben nőtt az államadósság összege, amit skerült hazai forrásokból és devizakötvény kibocsátásból finanszírozni. Bod Péter Ákos írásában azt vizsgálja, hogy az államháztartási hiány hogyan alakulhat a jövőben, és azt miként lehet majd finanszírozni.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt is bízott a szerencséjében a magyar - megtelt az államkassza
Vég Márton | 2021. január 27. 18:26
Nem veszítették el a jó szerencsébe vetett hitüket az emberek a koronavírus-járvány alatt sem, amit az is bizonyít, hogy tavaly novemberben és decemberben rég nem látott mennyiségben dőlt a játékadó az államkasszába.
Makro / Külgazdaság OGYÉI-közlemény: minden orosz vakcinatételt ellenőriznek majd
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 17:14
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményt adott ki az orosz vakcinával kapcsolatban.Ebben azt írják, tisztázták a gyártóval az aggályokat, és minden gyártási tételt ellenőrizni fognak a magyar hatóságok.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília: igyekezzenek az egészségügyi dolgozók, mert tovább kell lépni!
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 12:35
Müller Cecília szerint igyekezniük kell az egészségügyi dolgozóknak. Kiderült, hogy a tisztifőorvos szerint még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Friss
hírlevél