<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Már több mint 40 olyan nagyváros van a világon, amely kizárólag megújuló energiát használ, és több mint 100, amelyik legalább 70 százalékban támaszkodik a tiszta energiára. Ennél akár nagyobb is lehet a szám, de a vizsgálat, amelyet alapul veszünk, 570 várost mért fel. A trend biztató, azt azonban nem tudjuk, nálunk mikor lesznek ilyen városok.

A legjobbak

A teljesen megújulókra támaszkodó városok között van olyan, ahol természetesnek is tűnik a helyzet: ilyen Izland fővárosa, Reykjavik és a svájci Basel. Reykjavik teljes egészében vízenergiából és geotermikus energiából látja el magát, ami érthető, mivel ezek bőségesen rendelkezésre állnak Izlandon, a lakosságszám pedig kicsi. Svájcban, az alpesi országban ugyancsak bőségesen rendelkezésre áll a vízenergia, itt azonban már több forrásból is merítenek, köztük a szélenergiából.

A CDP nevű szervezet, melyre a CNBC hivatkozik, még az amerikai Vermont államban található Burlington városát említi meg, amely az Egyesült Államokban az első, csak megújuló energiát felhasználó város lett. Itt szerepet kap a biomassza, a vízenergia, a szélenergia és a napenergia egyaránt (a biomassza ugyan az égetés által széndioxidot termel, de abból indul ki a tudomány, hogy csak azt a növényzetet égetjük el, ami utána visszanő, így nem keletkezik széndioxid többlet).

Az említett városok mellett van néhány meglepetés is, ilyenek Etiópia fővárosa, Addisz Abeba, Európában Szlovénia fővárosa, Ljubljana, az olaszországi Bolzano, vagy a brazil Salvador. Sok, kevéssé ismert város van még Brazíliában, de akadnak Ecuador területén is (köztük a főváros is), itt azonban érthető a helyzet, mivel az Andok csúcsai közt, az Amazonas forrásvidéken szinte korlátlan a vízenergia mennyisége.

Még Erdélyben is

A legalább 70 százalékban megújulót használó városok közül a legfontosabbak Seattle, Washington, Vancouver, Oslo, valamint, amit kevésbé gondoltunk volna, a kenyai Nairobi. Kifejezett érdekesség a listán Gyulafehérvár Erdélyben, Brazíliaváros, az ország azonos nevű fővárosa, Dar es Salaam, Tanzánia fővárosa és Harare, Zimbabwe fővárosa. Az új-zélandi és kanadai városok sokasága nem meglepő, ahogy a svájciaké sem, viszont az, hogy a városok majdnem fele a 210 millió lakosú Brazíliában található, érdekes és egyben igen biztató tény. A megújuló energia tehát nem csak a gazdag vagy hegyes és egyben csapadékos országok, városok kiváltsága.

A városokon múlik

A városok megújuló energiára való átállása azért különösen fontos, mert jelenleg a városoknak köszönhető az energiatermeléshez kapcsolódó széndioxid kibocsátás 70 százaléka. Sok város elkötelezte már magát, hogy átállnak a megújulókra: Amerikában 58 ilyen van, köztük Atlanta és San Diego. Nagy-Britanniában 80 kisebb nagyobb település jelezte ezt a szándékát, köztük Manchester, Birmingham és Glasgow, az egykori szénre épülő városok, de csak hosszabb, 2050-es határidővel.

A megújuló energia már nem luxus: tavaly már 30 országban számított a legolcsóbb energiaforrásnak, a számítások szerint 2-3 év múlva már általában is olcsóbb lesz, mint a fosszilis energia. A megvizsgált városok közül egyébként 275 használt vízenergiát, 189 szélenergiát, 184 napenergiát, 164 biomasszát és 65 támaszkodott a geotermikus energiára.

Honi helyzet

Nálunk nem tudni, mikor tör előre az iparág, bár miután az ország áramtermelésének a tervek szerint hosszabb távon is nagyjából felét az atomenergia adja, kisebb lehet a hajtóerő. Nem mutatna viszont az sem rosszul, ha közel a fele megújuló lenne (nagy, Elon Musk-féle akkumulátortelepekkel), a fele atom, a széndioxid-kibocsátás mindenesetre elenyészőre csökkenne. Jelenleg viszont 15 százalékos terv van 2020-ra, és ennek nagyobb része is biomassza és biogáz, így a helyzet egyelőre nem túl reménykeltő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Makro / Külgazdaság Terjed a szupermutáns: újabb országokban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:10
Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát - közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály jelentős gazdasági növekedést ígért 2022-re is
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 13:48
Lezajlott a pénzügyminiszter éves meghallgatása.
Makro / Külgazdaság A nap képe: menő bőrszerkóban avatott Lázár János
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 11:09
A fideszes országgyűlési képviselő öltönyét a gardróbban hagyta.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló