<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sok menekült, a 13 százalékuk egyszerűen eltűnik a hatóságok szeme elől Németországban – jelentette ma reggel a bajor közszolgálati média. Ennek a rokonokhoz utazás, külföldre költözés a fő oka. Agyelszívás készül: Németország kanadai mintájú pontrendszer vezetne be, ahol nyelvtudás, képzettség alapján lehetne legális bevándorlási engedélyhez jutni.
(Fotó: ENSZ, UNHCR)

A menekültek 13 százaléka, azaz minden nyolcadik menekült egyszerűen eltűnik, nem érkezik meg a neki kijelölt befogadóállomásra – írja a bajorországi közszolgálati média honlapja. A megérkező menekülteket először egy „Easy” nevű számítógépes programban regisztrálják.

Ez eldönti, hogy a menekültnek Németország mely területén kell jelentkeznie, ahol szállást kap és beadhatja menekültkérelmét. A kijelölt helyre való utazás közben azonban eltűnnek, nem érkeznek meg – hivatkoznak a Belügyminisztérium által képviselői kérdésre közöltekre.

Dupla regisztrációk

Az okok egyike, hogy sokakat duplán regisztrálnak, két adatfelvétel is létezik róluk a rendszerben, de csak az egyik alapján jelentkeznek a befogadóállomáson. Egy másik gyakori eset, hogy a menekült a már Németországban élő rokonokhoz megy, így nem is akar jelentkezni a felvevőhelyen. Sokan pedig külföldre utaznak tovább, így kikerülnek a német hatóságok látóköréből.

Végül olyanok is vannak, akik Németországon belül illegalitásba vonulnak, de azt gyanítják, hogy csak nagyon kevesen, mert így nem jogosultak szociális és egészségügyi ellátásokra. Ezt pedig nemigen akarja szinte senki.

Jön a menekültigazolvány

Mit lehet tenni? Egyrészt nemrég döntés született arról, hogy „menekültigazolványokat”, hivatalos megnevezéssel „érkezési igazolásokat” vezetnek be. Ez tartalmazza majd a menekültek fényképét és nevét, így a dupla regisztráció a múlté lesz. Egy másik új szabály, amelyet tegnap vezetett be a német parlament (Bundestag) a „Menekültcsomag II.” (Asylpaket II.) részeként, hogy szociális ellátásokat csak a nekik kijelölt helyen vehetnek igénybe a menekültek.

E két tényező várhatóan nagy mértékben csökkenti majd a problémát – állítják a hivatalos szervek. Az ellenzék ebben kételkedik, és azt mondja, csak akkor lesz igazán vonzó a menekültek számára a kijelölt helyen tartózkodás, ha a szociális ellátás mellé a munkaerőpiacra való beilleszkedéshez szükséges továbbképzést is kapnak.

Pontrendszer lesz a szakiknak

A német munkaügyi miniszter szerint a külföldi szakemberek bevándorlásának irányítására új rendszert készülnek kipróbálni – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ennek során az integrációs képességet 100 pont összegyűjtésével kell majd igazolni, amelyek nyelvtudás és más kritériumok alapján jöhetnek össze.

Németországnak nagy szüksége van képzett szakemberekre, és ez a rendszer Kanadában már jól bevált – közölte a minisztérium. Ez azonban a menekülteket nem érinti, nem akarják összekeverni a humanitárius és a gazdasági célokat összekeverni. (Alighanem a kelet-európai, köztük magyar bevándorlókat sem, hiszen a szabad mozgás elve alapján ők jelenleg is vállalhatnak munkát az országban.)

Kék kártya csak keveseknek

Eddig is volt „kék kártyának” nevezett engedély Németországban, de azt szinte csak akadémikusok kaphatták meg, azok is csak akkor, ha már volt munkaszerződésük és abban megfelelően magas fizetésük. Más dolgozók csak akkor kaptak munkavállalási engedélyt, ha kimondottan hiányszakmában helyezkedtek el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A baloldal nyerhette a német választásokat az exit pollok szerint
Wéber Balázs | 2021. szeptember 26. 18:05
Hajszállal, de a szociáldemokraták nyerhették a német szövetségi választásokat a CDU-CSU-szövetség előtt mai előrejelzések szerint. Az eredmény nagyon szoros. Hivatalos eredmény hétfőn lesz. A harmadik helyet a Zöldek szerezhették meg.         
Makro / Külgazdaság Javulnak-e az amerikai-kínai kapcsolatok a Huawei-áttörés nyomán?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 26. 13:06
A kínai és az amerikai fél úgy tudott véget vetni a rendkívül kínos ügynek, hogy meg tudták őrizni hitelességüket.  Az viszont több mint kérdéses, hogy Meng szabadon bocsátása az USA és Kína közötti kapcsolatok enyhüléséhez vezetne. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A héten megtudjuk, mennyivel nőttek a fizetések
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 26. 10:49
Legalábbis a hivatalos adatok szerint. A foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi mutatók mellett a többi közt a keresetekről is közöl új mutatókat a KSH. 
Makro / Külgazdaság Megkezdődött a német választás: ma kiderül, ki lehet Merkel utódja
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 09:31
Szoros befutóra lehet számítani a mai szövetségi parlamenti választásokon Németországban. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint az SPD néhány százalékponttal vezet a CDU-CSU-szövetség előtt.    
Makro / Külgazdaság Amerika határnyitás előtt
Szakonyi Péter | 2021. szeptember 26. 05:50
Nem várt ajándék várta az idei IPW résztvevőit Las Vegasban. Amerika legjelentősebb turisztikai vásárának első napján jelentették be ugyanis, hogy novembertől jórészt feloldják a beutazási korlátozásokat: az Európai Unióból és Kínából is érkezhetnek turisták az USA-ba, így az év utolsó két hónapja a kilábalásról szólhat.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám miatt nem kell számítani olyan lezárásokra, mint korábban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 12:30
Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 
Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos