<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sok menekült, a 13 százalékuk egyszerűen eltűnik a hatóságok szeme elől Németországban – jelentette ma reggel a bajor közszolgálati média. Ennek a rokonokhoz utazás, külföldre költözés a fő oka. Agyelszívás készül: Németország kanadai mintájú pontrendszer vezetne be, ahol nyelvtudás, képzettség alapján lehetne legális bevándorlási engedélyhez jutni.
(Fotó: ENSZ, UNHCR)

A menekültek 13 százaléka, azaz minden nyolcadik menekült egyszerűen eltűnik, nem érkezik meg a neki kijelölt befogadóállomásra – írja a bajorországi közszolgálati média honlapja. A megérkező menekülteket először egy „Easy” nevű számítógépes programban regisztrálják.

Ez eldönti, hogy a menekültnek Németország mely területén kell jelentkeznie, ahol szállást kap és beadhatja menekültkérelmét. A kijelölt helyre való utazás közben azonban eltűnnek, nem érkeznek meg – hivatkoznak a Belügyminisztérium által képviselői kérdésre közöltekre.

Dupla regisztrációk

Az okok egyike, hogy sokakat duplán regisztrálnak, két adatfelvétel is létezik róluk a rendszerben, de csak az egyik alapján jelentkeznek a befogadóállomáson. Egy másik gyakori eset, hogy a menekült a már Németországban élő rokonokhoz megy, így nem is akar jelentkezni a felvevőhelyen. Sokan pedig külföldre utaznak tovább, így kikerülnek a német hatóságok látóköréből.

Végül olyanok is vannak, akik Németországon belül illegalitásba vonulnak, de azt gyanítják, hogy csak nagyon kevesen, mert így nem jogosultak szociális és egészségügyi ellátásokra. Ezt pedig nemigen akarja szinte senki.

Jön a menekültigazolvány

Mit lehet tenni? Egyrészt nemrég döntés született arról, hogy „menekültigazolványokat”, hivatalos megnevezéssel „érkezési igazolásokat” vezetnek be. Ez tartalmazza majd a menekültek fényképét és nevét, így a dupla regisztráció a múlté lesz. Egy másik új szabály, amelyet tegnap vezetett be a német parlament (Bundestag) a „Menekültcsomag II.” (Asylpaket II.) részeként, hogy szociális ellátásokat csak a nekik kijelölt helyen vehetnek igénybe a menekültek.

E két tényező várhatóan nagy mértékben csökkenti majd a problémát – állítják a hivatalos szervek. Az ellenzék ebben kételkedik, és azt mondja, csak akkor lesz igazán vonzó a menekültek számára a kijelölt helyen tartózkodás, ha a szociális ellátás mellé a munkaerőpiacra való beilleszkedéshez szükséges továbbképzést is kapnak.

Pontrendszer lesz a szakiknak

A német munkaügyi miniszter szerint a külföldi szakemberek bevándorlásának irányítására új rendszert készülnek kipróbálni – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ennek során az integrációs képességet 100 pont összegyűjtésével kell majd igazolni, amelyek nyelvtudás és más kritériumok alapján jöhetnek össze.

Németországnak nagy szüksége van képzett szakemberekre, és ez a rendszer Kanadában már jól bevált – közölte a minisztérium. Ez azonban a menekülteket nem érinti, nem akarják összekeverni a humanitárius és a gazdasági célokat összekeverni. (Alighanem a kelet-európai, köztük magyar bevándorlókat sem, hiszen a szabad mozgás elve alapján ők jelenleg is vállalhatnak munkát az országban.)

Kék kártya csak keveseknek

Eddig is volt „kék kártyának” nevezett engedély Németországban, de azt szinte csak akadémikusok kaphatták meg, azok is csak akkor, ha már volt munkaszerződésük és abban megfelelően magas fizetésük. Más dolgozók csak akkor kaptak munkavállalási engedélyt, ha kimondottan hiányszakmában helyezkedtek el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
Makro / Külgazdaság Csak tovább rontja a helyzetet az ukrán régiók elcsatolása
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 19:26
Az orosz-ukrán háború 219. napjának főbb eseményei.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG