4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó másfél hónapja elszörnyedve néztük a forint főbb devizákkal szemben soha nem látott tapasztalt mélységeit, egy euró például 434-nél, míg egy dollár 450-nél kötött ki. Ezekhez képest felüdülés, hogy az uniós pénz ma már csak valamivel 400 forint felett cserél gazdát, a zöldhasú jegyzése meg már csaknem a 390-es szintre csökkent. Ennyit jelentett, hogy a piaci gázárak az augusztusi szintjük kevesebb mint harmadára, megawattóránként 100 euróra estek, ami miatt Magyarország energiaimport-számlája is jelentősen vékonyodott? S mi lesz, ha a kormánynak sikerül eloszlatnia az Európai Bizottság jogállamisági aggályait, tovább erősödhet-e a forint, s ha igen, meddig? Erre a kérdésre is kereste a választ legfrissebb Klasszis podcastunkban Tardos Gergellyel, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetőjével főszerkesztőnk, Csabai Károly.

Az utóbbi hónapokban hozzá kellett szoknunk, hogy az infláció hónapról hónapra rekordokat döntöget. Így volt ez októberben is, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közlése szerint az éves fogyasztóiár-index 21,1 százalék lett, ami 26 éve nem látott magas érték. S nem kizárt, hogy e negatív tendencia folytatódik, az Orbán-kormány gazdaságfejlesztési minisztere, Nagy Márton ugyanis 25 százalékra tette a csúcsot, amelyet szerinte az év végén érhetünk el. Kérdés, most valóra válik-e ez a prognózis, hiszen az utóbbi időben már több kormányzati (és jegybanki) becslés is túl optimistának bizonyult.

Most különösen amiatt lehetnek kétségeink, hogy az inflációt leginkább gerjesztő két tényező, az energia-, illetve az élelmiszerárak közül az utóbbiak éves átlagos emelkedése októberben elérte a 40 százalékot, s nem látható, mi akasztaná meg a további drágulásokat. Bár a kormány a KSH közlése után nem sokkal a meglévő hat mellett további két termékre, a tojásra és a burgonyára is ársapkát húzott – azaz azok árát a szeptember 30-ai szinteken befagyaszttatta –, a döntést a Kormányinfón bejelentett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter maga is azt tolmácsolta, ettől a kabinet nem vár 0,1 százalékpontnál nagyobb inflációcsökkentő hatást. Így felmerül, mi értelme volt ennek az intézkedésnek, ami az eddigi (az élelmiszerek mellett az üzemanyagokra érvényben lévő) ársapkák tapasztalatai alapján könnyen kontraproduktív lehet, áruhiányokhoz vezethet. Ez utóbbiakat a burgonyatermelők már kilátásba is helyezték.

A piaci gázárak mérséklődése – az augusztusi 350 eurós csúccsal szemben hetek óta a 100-120-as sávban ingadozik egy megawattóra jegyzése – ma már kisebb nyomást gyakorol az inflációra. A 100 euró feletti gázárak következtében az energiaimport-függő Magyarország devizában kifizetendő számlája is karcsúsodott. Vélhetően ennek következtében erősödött a szeptember végén korábban elképzelhetetlennek tartott szintekről (egy euró 434, egy dollár pedig 450-öt is elért) jelentősen visszajött, az uniós pénz egysége ma már csak kevéssel van 400 felett, míg a dollár már az alá is ment, sőt, a 390-es szintet karistolja.

Kérdés, van-e még tere a további erősödésnek, látunk még 3-assal kezdődő kurzust? Például akkor, ha a kormánynak sikerül végképp eloszlatnia az Európai Unió jogállamisággal kapcsolatos aggályait.

Ezekre a kérdésekre kerestünk választ Klasszis podcastunkban Tardos Gergellyel, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetőjével.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

A beszélgetést november 9-én, szerdán, azt követően rögzítettük, hogy a KSH közzétette az októberi inflációs adatait, illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a tojásra és a burgonyára is ársapka kerül.

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG