3p
Bármennyi probléma is adódik nap mint nap világszerte, úgy tűnik, az emberiség mégiscsak előre halad. Az abszolút szegénységben élők aránya a Világbank számításai szerint idén 10 százalék alá esik, vélhetően történelmünk folytán először. Ráadásul ez az arány jó eséllyel tovább csökken a közeljövőben, noha a népesség gyorsan növekszik.

Kik a legszegényebbek?

Miközben polgárháborúkról, anarchiáról, terrorizmusról és menekültekről hallunk mostanában nap mint nap, az emberiség egészének mégiscsak javul a helyzete. Az abszolút szegénység, ami tulajdonképpen az éhezést, vagy legalábbis az alultápláltságot és a legalapvetőbb javak hiányát jelenti, folyamatosan csökken. A Világbank úgy számolja, hogy aki napi 1,90 dollár alatti összegből kell, hogy fenntartsa magát, az tekinthető abszolút szegénynek.

Tény, hogy ez a szám igen alacsonynak tűnik, hisz ha kiszámoljuk, ez havi 55 dollár, azaz nagyjából 14 ezer forint. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy különböző országban igen erősen eltér az árszínvonal dollárban számolva, és a legszegényebb országokban érthető módon a legalacsonyabbak az árak, ill. a legalulértékeltebb a helyi valuta. Hozzá kell azt is tenni, hogy a legszegényebbek túlnyomó többsége a trópusi vagy szubtrópusi éghajlati övekben él, ahol nem kell fűteni, és meleg ruházatra sincs szükség.

Rohamos javulás

Korábban fejenként 1 dollár volt az összeghatár, ezt 2008-ban emelték 1,25-re, és most növelte meg a Világbank  1,9-re, hogy reálisabb képet mutasson, ill. kissé magasabban húzzák meg a szegénységi szintet. Lényeg viszont, hogy pár évtizede még az emberiség igen nagy hányada élt ilyen szinten, még a 70-es években is igen kiterjedt volt az éhínség, különösen Afrikában.

Ez mára visszaszorult, az abszolút szegénységi küszöb alatt élők száma pedig 10 százalék alá esett, egész pontosan 9,6 százalék, ami 700 millió embert jelent. Ez az arány 2012-ben még 12,8 százalék, azaz 900 millió ember volt, 1990-ben pedig 30 százalék fölötti, ami 1,9 millió embert jelentett, tehát a fejlődés meglehetősen jó ütemű. Az okok pedig elsősorban a fejlődő országok, főleg India gyors gazdasági növekedése, az egészségügy javulása, az oktatás fejlesztése és a szociális rendszerek bővülése.

További tervek

Az ENSZ-nek van egy olyan terve, hogy 2030-ra teljesen megszűnjön a mélyszegénység, de ez valószínűleg nem érhető el, mert sok helyen vannak polgárháborús állapotok, amelyek lehetetlenné teszik a fejlődést. Az előrejelzések szerint 2020-van az abszolút szegények fele polgárháborús zónában fog élni. Most egyébként Afrika Szaharától délre eső részén él a legtöbb szegény, de ez annyiból is érthető, hogy messze ezen a részen a legnagyobb a népszaporulat, amivel a gazdaság fejlődése nehezen tartja az ütemet.

A gyors javulást alapvetően az utolsó 15 év erős gazdasági növekedése tette lehetővé az érintett régiókban, ezért a szegénységi további csökkenése azt feltételezi, hogy ez a kedvező jelenség fenn fog maradni. Persze vannak előre nem látható tényezők is, mint pl. a globális klímaváltozás hatásai, de a Világbank és az ENSZ ezzel együtt abban bízik, hogy a kedvező trend fennmarad. Egyúttal a következő lépés is körvonalazódik: mérni fogják az emberiség szegényebb 40 százalékának életszínvonalát, a következő cél ennek az érdemi növekedése lenne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG