<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Joe Biden amerikai elnök megfeddte ukrán kollégáját, mondván az országban alig haladnak a politikai és gazdasági reformok, így pedig az Európai Unió fel fog hagyni az orosz szankciókkal, ami amúgy is púp a hátán. Vajon tényleg Ukrajnával van baj, vagy a geopolitikai helyzet átalakulása sejlik fel az események mögött?

Az amerikai alelnök New Yorkban azt mondta, hogy legalább öt tagállam van az EU-ban, aki alig várja már, hogy abbahagyják a szankciókat. A szankciókat még 2014-ben vezették be a Krím Oroszország általi elcsatolása után, egyúttal a nyugatbaráttá alakult Ukrajnát pénzügyi segélyekkel látták el, cserébe érdemi reformokat vártak az országban, de az eddigi eredményekkel elégedetlenek.

Naponta ösztökéli

Biden egy nappal azután nyilatkozott, hogy az ENSZ-ben találkozott Petro Porosenko ukrán elnökkel, és szorgalmazta, hogy az ukrán energiaszektorban és az igazságszolgáltatásban érdemi reformok történjenek, miközben közölte: adottak a feltételek a harmadik, egymillió dolláros washingtoni hitelgarancia Ukrajnának történő nyújtására.

Biden előadta, hogy a válság kitörése óta hetente 2-3 órát töltött az ukrán vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetésekkel, melyekben a reformokat sürgette, miközben Németországot, Franciaországot és Olaszországot csitítgatta, hogy tartsanak még ki a szankciókkal. Most úgy tűnik, elfogyott a türelem. Az európaiak azt válaszolják neki: Porosenko előtt egy orosz báb vezette Ukrajnát, de eltelt két év, és a lényeget tekintve mi változott azóta? Majdnem ugyanolyan az ország, mint Janukovics idején. Ezért nem szankciózunk, ráadásul a Krímet sem lehet szankciókkal visszaszerezni.

Mondvacsinált ok?

Mindazonáltal a helyzet összetettebb lehet, mint hogy Ukrajna alig változó politikai és gazdasági rendszere okozza a fő fejfájást a szankciók ügyében. Inkább arról van szó, hogy a szankciók tökéletesen hatástalanok, és így értelmetlenek. Oroszország túl nagy hatalom lett ismét: holmi szankciók nem térítik el, esze ágában sem lesz a Krím kérdését újragondolni, de az elszakadt kelet-ukrajnai orosz népesség sem szándékozik visszatérni az eredeti országhoz. Fait accompli, befejezett tény, Oroszország pedig kereskedik mással Európa helyett, népe pedig elég patrióta ahhoz, hogy ezt a helyzetet tökéletesen elfogadja.

A szír kártya

A szankciókból tehát valahogy ki kell hátrálni, hisz Európának legalább annyira fáj, mint Oroszországnak, és már semmivel nem magyarázható a fenntartása, most legalább találtak egy indokot. Van azonban még egy igen komoly tényező is, melynek a napokban mutatkozott meg igazán a hatása. Oroszország olyan erős lett Szíriában, hogy nélküle Amerika nem boldogul ott. Együtt kell működnie az oroszokkal, és ennek esélyét a szankciók is ronthatják. Muszáj lesz őket beszüntetni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG