<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új fordulatot vett az a kémtörténet, amelynek keretében Peking 2010 és 2012 között legalább 12 CIA-informátort kivégzett. Most letartóztattak egy feltételezett kettős ügynököt New Yorkban, de nem vádolják kémkedéssel. Egyelőre csupán az biztos, hogy a CIA modern kori történelmének egyik legnagyobb blamázsát láthatjuk, de azt még mindig nem tudjuk biztosan, hogy hogyan sikerült felszámolnia Pekingnek a teljes informátori hálózatot.

Tavaly tavasszal már óriási botrányt okozott Amerikában a New York Times cikke, amelyben beszámolt arról, hogy a kínai kormány "módszeresen felszámolta" a CIA tevékenységét Kínában 2010 és 2012 között, az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb biztonsági résének köszönhetően. Emiatt a CIA mintegy 20 informátorát vették Pekingben őrizetbe, közülük legalább 12-t kivégeztek. A CIA-források kínaiak általi felszámolása 2010-ben vette kezdetét, amikor az amerikai hírszerzés a kínai kormánnyal kapcsolatos nagyon jó minőségű értesülésekhez kezdett hozzáférni az államigazgatáson belülről származó informátoroktól, a többi között olyan emberektől, akik elégedetlenek voltak a pekingi vezetés korruptsága miatt.

Lee kezén csattan a bilincs

Mikor egyre több forrást gyilkoltak meg Kínában, az amerikai kémelhárítás (FBI) és a CIA karöltve vizsgálatot indított a biztonsági rés feltárására, górcső alá véve a pekingi műveleteket és az Egyesült Államok ottani nagykövetségének minden egyes munkatársát. A vizsgálat végül egy volt CIA-ügynökre összpontosult, aki a Kínával foglalkozó ügyosztályon dolgozott, azonban nem volt elegendő bizonyíték a letartóztatásához, írta a lap, amely szerint más nyomozók abból indultak ki, hogy a kínai hírszerzés feltörhette a CIA rejtett kommunikációs rendszerét. Megint más nyomozók úgy vélekedtek, hogy a biztonsági rés a kémek gondatlanságára vezethető vissza, így például folyton ugyanazt az útvonalat és találkahelyeket használták vagy olyan éttermekben jöttek össze, ahol lehallgatta őket a kínai elhárítás.

Mindenesetre a rendkívül kényes történet új fordulatot vett, amikor az FBI múlt szombaton őrizetbe vette a New York-i John F. Kennedy reptéren az 53 éves volt CIA tisztet, Jerry Chun Shing Leet. Akárcsak tavaly, most is a New York Times robbantotta a hírt a feltételezett kettős-ügynök letartóztatásáról, aki még az FBI-ügynök letartóztatást alátámasztó nyilatkozatát is publikálta. Ebből világossá válik, hogy az amerikai biztonsági szervek azt gyanítják, Lee kulcsszerepet játszott a CIA kínai informátorainak feldobásában.

Ebből a dokumentumból derül ki az is, hogy Lee 2007-ben hagyta el a CIA kötelékét és Hong Kongban telepedett le, ahol egy aukciós háznak dolgozott. Az amerikai titkosszolgálatnál frusztráltnak érezte magát, mert nem haladt előre a karrierje. Ez pedig az álmoskönyv szerint egy klasszikus előfeltétel ahhoz, hogy egy ellenséges szolgálat beszervezze.

Káncz Csaba

Egyelőre csak a blamázs biztos

Lee 2012-ben meglátogatta Virginiában élő családját, de megállt egy időre Hawaii-n, ahol a szállodában az FBI átkutatta a bőröndjét. Itt egy határidőnaplóban elrejtve találtak egy kézzel írott jegyzetet a fedett CIA-ügynökök találkozóiról a kínai informátoraikkal, mégpedig az ügynökök valódi neveivel és telefonszámaival. Amikor 2013-ban az FBI kihallgatta Lee-t, nem árulták el neki, hogy mit találtak a bőröndjében, és azt a kérdést sem tették fel neki, hogy dolgozik-e Pekingnek.

Nem vették akkor őrizetbe, de továbbra is figyelték Hong Kongban, bízva abban, hogy összeáll a teljes kép a kínai hálózat szétzúzásáról. 5 évvel később tehát most tartóztatták le titkos információ birtoklásáért –amiért már korábban lefoghatták volna –, de továbbra sem vádolják kémkedésért Kína javára. Most egyelőre csupán az biztos, hogy a CIA modern kori történelmének egyik legnagyobb blamázsát láthatjuk, de azt még mindig nem tudjuk biztosan, hogy milyen módszerrel sikerült Pekingnek felszámolnia a teljes amerikai informátori hálózatot.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló