<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Új fordulatot vett az a kémtörténet, amelynek keretében Peking 2010 és 2012 között legalább 12 CIA-informátort kivégzett. Most letartóztattak egy feltételezett kettős ügynököt New Yorkban, de nem vádolják kémkedéssel. Egyelőre csupán az biztos, hogy a CIA modern kori történelmének egyik legnagyobb blamázsát láthatjuk, de azt még mindig nem tudjuk biztosan, hogy hogyan sikerült felszámolnia Pekingnek a teljes informátori hálózatot.

Tavaly tavasszal már óriási botrányt okozott Amerikában a New York Times cikke, amelyben beszámolt arról, hogy a kínai kormány "módszeresen felszámolta" a CIA tevékenységét Kínában 2010 és 2012 között, az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb biztonsági résének köszönhetően. Emiatt a CIA mintegy 20 informátorát vették Pekingben őrizetbe, közülük legalább 12-t kivégeztek. A CIA-források kínaiak általi felszámolása 2010-ben vette kezdetét, amikor az amerikai hírszerzés a kínai kormánnyal kapcsolatos nagyon jó minőségű értesülésekhez kezdett hozzáférni az államigazgatáson belülről származó informátoroktól, a többi között olyan emberektől, akik elégedetlenek voltak a pekingi vezetés korruptsága miatt.

Lee kezén csattan a bilincs

Mikor egyre több forrást gyilkoltak meg Kínában, az amerikai kémelhárítás (FBI) és a CIA karöltve vizsgálatot indított a biztonsági rés feltárására, górcső alá véve a pekingi műveleteket és az Egyesült Államok ottani nagykövetségének minden egyes munkatársát. A vizsgálat végül egy volt CIA-ügynökre összpontosult, aki a Kínával foglalkozó ügyosztályon dolgozott, azonban nem volt elegendő bizonyíték a letartóztatásához, írta a lap, amely szerint más nyomozók abból indultak ki, hogy a kínai hírszerzés feltörhette a CIA rejtett kommunikációs rendszerét. Megint más nyomozók úgy vélekedtek, hogy a biztonsági rés a kémek gondatlanságára vezethető vissza, így például folyton ugyanazt az útvonalat és találkahelyeket használták vagy olyan éttermekben jöttek össze, ahol lehallgatta őket a kínai elhárítás.

Mindenesetre a rendkívül kényes történet új fordulatot vett, amikor az FBI múlt szombaton őrizetbe vette a New York-i John F. Kennedy reptéren az 53 éves volt CIA tisztet, Jerry Chun Shing Leet. Akárcsak tavaly, most is a New York Times robbantotta a hírt a feltételezett kettős-ügynök letartóztatásáról, aki még az FBI-ügynök letartóztatást alátámasztó nyilatkozatát is publikálta. Ebből világossá válik, hogy az amerikai biztonsági szervek azt gyanítják, Lee kulcsszerepet játszott a CIA kínai informátorainak feldobásában.

Ebből a dokumentumból derül ki az is, hogy Lee 2007-ben hagyta el a CIA kötelékét és Hong Kongban telepedett le, ahol egy aukciós háznak dolgozott. Az amerikai titkosszolgálatnál frusztráltnak érezte magát, mert nem haladt előre a karrierje. Ez pedig az álmoskönyv szerint egy klasszikus előfeltétel ahhoz, hogy egy ellenséges szolgálat beszervezze.

Káncz Csaba

Egyelőre csak a blamázs biztos

Lee 2012-ben meglátogatta Virginiában élő családját, de megállt egy időre Hawaii-n, ahol a szállodában az FBI átkutatta a bőröndjét. Itt egy határidőnaplóban elrejtve találtak egy kézzel írott jegyzetet a fedett CIA-ügynökök találkozóiról a kínai informátoraikkal, mégpedig az ügynökök valódi neveivel és telefonszámaival. Amikor 2013-ban az FBI kihallgatta Lee-t, nem árulták el neki, hogy mit találtak a bőröndjében, és azt a kérdést sem tették fel neki, hogy dolgozik-e Pekingnek.

Nem vették akkor őrizetbe, de továbbra is figyelték Hong Kongban, bízva abban, hogy összeáll a teljes kép a kínai hálózat szétzúzásáról. 5 évvel később tehát most tartóztatták le titkos információ birtoklásáért –amiért már korábban lefoghatták volna –, de továbbra sem vádolják kémkedésért Kína javára. Most egyelőre csupán az biztos, hogy a CIA modern kori történelmének egyik legnagyobb blamázsát láthatjuk, de azt még mindig nem tudjuk biztosan, hogy milyen módszerrel sikerült Pekingnek felszámolnia a teljes amerikai informátori hálózatot.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 19:50
Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot.
Makro / Külgazdaság Novák Katalin: Magyarország helye az EU-ban van, ez megkérdőjelezhetetlen
Wéber Balázs | 2023. június 8. 19:28
A magyar köztársasági elnök a Swiss Economic Forumon tartott előadásában a magyar népesedési politikáról beszélt főleg, de azt követően a magyar demokrácia állapotával és az uniós vitákkal kapcsolatos kérdésekre is részletesen válaszolt.
Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG