<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Fehér Ház bejelentette a globális vízbiztonságra vonatkozó cselekvési tervét, amely közvetlen kapcsolatot teremt a vízhiány és a nemzetbiztonság között, valamint első alkalommal emeli a vízbiztonságot a külpolitika alapvető prioritásává. Az ukrajnai háború magában foglalja a polgári vízrendszerek elleni támadásokat és a víz fegyverként való felhasználását. Káncz Csaba jegyzete.

Ma a Föld légköre 1,2 Celsius-fokkal melegebb, mint az ipari korszak előtt. Bár még nem értük el a Párizsi Megállapodásban meghatározott kritikus 1,5 Celsius-fokos határt, máris számos észrevehető változás történt. Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testületének (IPCC) 2022-es jelentése arra figyelmeztet, hogy a környezet változásai gyorsabban mennek végbe, mint ahogy a kormányok, intézmények és az emberek képesek lennének alkalmazkodni.

A bolygónk változó ökoszisztémái olyan szélsőséges környezeti eseményeket okoznak, amelyek hatással vannak az élelmiszer-ellátási láncokra, az emberi életre, valamint a gazdaságra és a politikára is.

Ahogyan az ENSZ idei klímajelentése fogalmaz: „Az éghajlatváltozás már most is mindenki fizikai és mentális egészségét károsítja a Földön, az emberiség fele már most sebezhető a vízellátás bizonytalanságával szemben, és több milliárd embert fenyeget a szélsőséges hőség, a vektorok által terjesztett betegségek és a globális felmelegedéssel összefüggő éhezés.”

Washington új stratégiája

Kamala Harris alelnök múlt szerdán bejelentette a Fehér Ház globális vízbiztonságra vonatkozó cselekvési tervét, amely közvetlen kapcsolatot teremt a vízhiány és a nemzetbiztonság között, valamint első alkalommal emeli a vízbiztonságot a külpolitika alapvető prioritásává.

Kamala Harris. Fotó: MTI/EPA/Pool/Saul LoebKamala Harris. Fotó: MTI/EPA/Pool/Saul Loeb

"A vízbiztonság bizonytalansága a világunkat is kevésbé biztonságossá teszi" - mondta. "Az országok vagy közösségek közötti, korlátozott vízkészletekkel kapcsolatos viták előreláthatólag és kiterjeszthetően idővel fegyveres konfliktust válthatnak ki."

A bemutató eseményen Harris megjegyezte, hogy a vízhiány lassítja a nők és lányok kibontakozását „Világszerte a nők és lányok napi 200 millió órát vízgyűjtéssel töltenek” – mondta az alelnök.

Vízrendszerek elleni támadások

A világ népességének növekedésével és az éghajlatváltozással párhuzamosan ugrásszerűen nő a szakértők szerint a vízzel kapcsolatos erőszakos események száma. Az elmúlt három évben több mint 200 ilyen konfliktus történt a Pacific Institute adatai szerint, amely nyomon követi a vízzel kapcsolatos erőszakot világszerte.

"Az Oroszország és Ukrajna közötti erőszak és háború magában foglalja a polgári vízrendszerek elleni támadásokat és a víz fegyverként való felhasználását"

szögezte le Peter Gleick, az intézet alapítója.

A Biden-adminisztráció cselekvési terve "egy, az egész kormányra kiterjedő megközelítés a globális vízbiztonság kezelésére" - mondta a kormány egyik magas rangú tisztviselője a VOA-nak.

Valóban, az Egyesült Államoknak már megvan a „teljes kormányra kiterjedő globális vízstratégiája”, amelynek célja egy vízbiztonságosabb világ megteremtése.  A stratégiát négyévente frissítik és adják ki.  A következő frissítés, amely az év végén esedékes, több mint 17 kormányzati ügynökség és osztály hozzájárulását fogja tükrözni.

Három oszlop

A globális vízbiztonsági cselekvési terv három pillérből áll: a vízhez és a higiéniához való egyetemes és méltányos hozzáférés biztosítása; a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodás előmozdítása; valamint a vízbiztonságot előmozdító többoldalú fellépés biztosítása.

Ez azt jelenti, hogy az amerikai diplomáciai erőfeszítések beépítik a vízbiztonságot a fejlesztési programozásba és az infrastrukturális kezdeményezésekbe, beleértve a nemzetközi partnerekkel folytatott kezdeményezéseket is.

Háborúk törhetnek ki érte. Fotó: PixabayHáborúk törhetnek ki érte. Fotó: Pixabay

A megfigyelők üdvözölték a kezdeményezést.

Aaron Salzberg, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem Vízügyi Intézetének igazgatója, az amerikai külügyminisztérium vízügyi különleges koordinátora elmondta:

az Egyesült Államok jobb helyzetben lesz ahhoz, hogy megbirkózzon a valódi vízügyi kihívásokkal, amelyek az embereket érintik a földön.

Salzberg azonban megjegyezte, hogy a kezdeményezés a meglévő programok "újracsomagolása", és nem javasol strukturális változtatásokat vagy új erőforrások hozzáadását ahhoz, amit az Egyesült Államok már csinál.

"Természetesen nem tűz ki új célokat" - mondta a VOA-nak.

Mindazonáltal, ha nagyobb hangsúlyt fektetnek az Egyesült Államok műszaki szakértelmének külföldre történő bevetésére és a partnerekkel való adatmegosztásra, az korszakváltást jelenthet a partner országok számára, tette hozzá.

A földi rendszerek megfigyelési technológiáinak gyors változásával az Egyesült Államok segíthet más országoknak abban, hogy könnyen befogadják és felhasználják az adatokat, lehetővé téve számukra, hogy jobban nyomon kövessék, modellezzék és előre jelezzék, mi történik a vizükkel – emelte ki Salzberg. "Ez az első kulcsfontosságú lépés minden olyan ország számára, amely a vízbiztonság elérésére és az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére törekszik" – szögezte le.

 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iszonyatos árat fizetett Ukrajna Herszonért - de megérte?
Litván Dániel | 2022. november 28. 19:52
Egyáltalán nem volt egy könnyed diadalmenet Herszon felszabadítása, magasak lehetnek az ukrán veszteségek. Megérte az áldozat?
Makro / Külgazdaság Olcsó, kisméretű precíziós bombákat kaphat az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 19:14
Összefoglaló az orosz-ukrán háború 278. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Makro / Külgazdaság Megmozdulások: elfogyott a kínaiak türelme - beleremeghet a rendszer
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:22
A kínai hatóságok nagylétszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon.
Makro / Külgazdaság Moszkva elhalasztotta az orosz-amerikai fegyverzetcsökkentésről szóló tárgyalásokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:55
Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban - közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.
Makro / Külgazdaság "Álomszerű" volt az autógyártóknak az idei harmadik negyedév
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:52
Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság kutatása szerint.
Makro / Külgazdaság Egyre csökken a nyereségük a kínai ipari vállalatoknak
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:38
A kínai ipari vállalatok nyereségcsökkenése gyorsult az első tíz hónapban éves összevetésben.
Makro / Külgazdaság Gigabüntetést kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 15:51
Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.
Makro / Külgazdaság Putyin dühös, hogy ezt a kincset átengedték Amerikának
Káncz Csaba | 2022. november 28. 15:17
Alaszka stratégiailag kiemelten fontos területe az Egyesült Államoknak, különösen a globális felmelegedés és az arktikus vetélkedés időszakában. Az amerikai légierő négy század ötödik generációs vadászrepülőgépet állomásoztat Alaszkában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin: Oroszország új piacokra összpontosít
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 14:45
A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG