3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi időben több, zsarolóvírussal elkövetett támadás is történt amerikai vállalatokkal szemben. A nemzeti ünnep is egy tökéletes alkalom volt a számítógépek zárolására, a kétségbeesett felhasználók megzsarolására.

Joe Biden amerikai elnök szombaton utasította az Egyesült Államok hírszerzési ügynökségeit, hogy vizsgálják ki a több száz amerikai céget érintő, zsarolóvírussal elkövetett nagyszabású kibertámadást.

Lakat alá kerültek a gépek, csak akkor férnek hozzá adataikhoz a felhasználók, ha fizetnek a kiberbűnözőknek.
Lakat alá kerültek a gépek, csak akkor férnek hozzá adataikhoz a felhasználók, ha fizetnek a kiberbűnözőknek.

Az elnök Michigan államban tett látogatása alkalmával kijelentette, hogy egyelőre nem biztosak abban, ki állhat a történtek mögött. "Eredetileg úgy gondoltuk, hogy nem az orosz kormány volt a felelős, de még nem vagyunk biztosak ebben" – fogalmazott.

Biden közölte, hogy utasítást adott a hírszerzési ügynökségeknek vizsgálat lefolytatására. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok reagálni fog, amennyiben kiderülne, hogy Oroszországot terheli a felelősség a kibertámadásért.

Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott június 16-i genfi csúcstalálkozóján az amerikai elnök felszólította hivatali partnerét, hogy lépjen fel az oroszországi székhelyű hackerekkel szemben és figyelmeztette annak következményeire, ha az ilyen jellegű támadások folytatódnának. Az utóbbi időben több, zsarolóvírussal elkövetett támadás is történt amerikai vállalatokkal szemben.

A Huntress Labs kiberbiztonsági vállalat az Oroszországhoz köthető REvil bűnözői csoportot hibáztatta a pénteken történt nagyszabású kibertámadásért, amellyel a hackerek manipulálták a Kaseya számítástechnikai vállalat egyik széles körben használt, VSA nevű szoftverét "megsemmisítő csapást mérve az ellátási láncra". A múlt hónapban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szintén ugyanezt a csoportot tette felelőssé a JBS húsipari vállalat ellen elkövetett kibertámadásért.

A Kaseya megerősítette pénteken a kibertámadás tényét és biztosítani igyekezett arról mindenkit, hogy sikerült ellenőrzése alatt tartani a történteket, így ügyfeleinek csak azon kis hányada érintett, akik a VSA-hálózatot használják. A Huntress Labs aznap közölte, hogy mintegy 200 vállalat adatait tikosították a bűnözők. Szombaton a Huntress Labs már abból indult ki, hogy több ezer kisvállalat is érintett lehet.

A zsarolóvírusok zárolják és titkosítják a kiszemelt áldozat számítógépes rendszerét, és pénzt követelnek azért, hogy tulajdonosaik visszakaphassák az ellenőrzést informatikai rendszereik, számítógépeik, hálózatuk felett.

A kibertámadás nyomán szombaton ideiglenesen be kellett zárnia Svédország egyik legnagyobb üzletláncának, a Coopnak. Az intézkedés mintegy 800 üzletet érintett a skandináv országban. A cég tájékoztatása szerint kibertámadás érte egyik alvállalkozóját, ami miatt a digitális pénztárak nem működtek. Hasonló gondokat jelentett az SJ állami vasúttársaság is. A Visma szoftvercég svéd leányvállalata szerint a problémák a Kaseya ellen elkövetett kibertámadással állnak összefüggésben.

"Jelen tudomásunk szerint az áldozatokat tekintve mindez még csak a jéghegy csúcsa" - jelentette ki Adam Meyers, a CrowdStrike kiberbiztonsági cég igazgató helyettese.

Egyes kiberbiztonsági szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a támadást az amerikai függetlenség napja (július 4.) hosszú hétvégéje előtt követték el, lehetővé téve ezzel a zsarolóvírus gyors terjedését miközben a munkavállalók szabadságukat töltik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG