4p
Ismét eljött a nukleáris fegyver első éles bevetésének évfordulója. Immár bő hét évtizede folyik a vita arról, hogy szükséges volt-e vagy sem, viszont általában csak a lehetséges amerikai veszteségeket kalkulálják a válasznál. A szovjet tényezőről kevés szó esik, pedig úgy tűnik, döntő volt.

A világháború már öt éve zajlott, rettenetesen szerette volna már mindenki befejezni. Európában ez már sikerült is, de Japán még tartotta magát, szigetország lévén. Elfoglalása ugyanolyan nehéz, vagy még nehezebb feladat lett volna, mint Hitlernek Anglia lerohanása, amire végül nem is vállalkozott.

A szovjet tényező

Augusztus elejéig többé-kevésbé elfoglaltak minden japánon kívüli, Japán által megszállt területet, de azért lett volna még mit visszaszerezni, pl. Mandzsúriát. Erre viszont már gyülekezett a szovjet hadsereg, akik pont Amerika korábbi kérlelésére jelentek meg ott. Ők vették rá Sztálint, hogy segítsen nekik, mert egyedül nagyon nehezen győzik le teljesen Japánt. Ebből persze óhatatlanul az is adódhatott, hogy a Szovjetunió is részt akar majd venni a háború utáni megszállásban, de akkor ennél Amerikának kisebb gondja is nagyobb volt.

Aztán ahogy közeledett a szovjet beavatkozás napja, egyre inkább látszott, hogy Mandzsúriát hamar elfoglalhatják, és utána más dolguk nem lévén, akár magát Japánt is célba vehetik. Az amerikaiak ott álltak fáradtan, hisz minden egyes apró szigetért irtózatos harcot kellett vívni a Csendes-óceánon, lassú volt a haladás. Ehhez képest a fő japán szigetek megtámadása és elfoglalása rémisztőnek tűnt, így ezért már önmagában is nem hogy egy atombombát, de bármit bevetettek volna, hogy ezt elkerülhessék.

Ráadásul a túlsó oldalon gyülekező szovjet hadsereg 3 hónap alatt már kipihente magát, emellett igen nagyszámú volt, ráadásul Sztálin sokkal kevésbé nyugtalankodott, hogy nagy veszteségekkel járnak a hadműveletek. Így különösebb aggodalmak nélkül nekiláthatott volna egyik vagy másik japán szigetnek, még ha hullanak is közben katonái. A legészakibb nagy szigetet, Hokkaidót valószínűleg hamar el is foglalta volna.

Nem vágytak még egy Koreára, Németországra

Így aztán ezen az amerikaiak is elgondolkoztak. Nyilvánvaló volt, hogy ha együtt foglalják el és szállják meg Japánt, akkor utána ugyanúgy zónákra kell osztani, mint Németországot, vagyis Japán egy része óhatatlanul szovjet övezet lesz. Németország és Korea mellett lett volna még egy állam, ahol a két világrendszer farkasszemet néz egymással a hidegháborúban.

Ha nem lett volna semmilyen eszközük, ezt az árat még el is fogadták volna, hogy ne csak az ő katonáik százezrei vesszenek oda, hanem a fele munkát vállalják át az oroszok. Igen ám, de a nagy iramban kikísérletezett atombomba működőképes lett. Ezzel nem csak az amerikai katonák megkímélése, hanem mindjárt a Szovjetunió Japán megszállásából való kirekesztése is lehetővé vált. Ez igen súlyos érv, és a kettő együtt nyilvánvalóan az atomfegyverek bevetése mellett szólt, nem is volt min gondolkozni. Aki azt állítja, hogy a Japán már úgyis nemsoká megadta volna magát, annak azt lehet válaszolni: lehet, de az oroszoknak.

Tarolt a szovjet hadsereg

Utána az események menete is ezt igazolta, sőt, máig viták folynak arról, hogy a japán megadáshoz elég volt-e a két atombomba, vagy az oroszoktól rettentek meg, és elég bölcsen úgy döntöttek, inkább az amerikai megszállás mellet maradnak. Augusztus 9-én ugyanis, mikor a második bomba Nagaszakira hullott, a Szovjetunió megtámadta a japánokat Mandzsúriában, és három nap alatt rommá verte őket. A japán sereg elpusztult, a Szovjetunió ott állt a parton, ahonnan aztán lelkesen nekiláthattak volna Hokkaidó lerohanásának.

A japán vezetés az első bomba után még nem döntött a megadás mellett, sőt még a második után sem rögtön. A mandzsúriai veszteséget látva viszont rögtön hívták az amerikaiakat, hogy megadnák magukat. Még az sem kizárt, hogy az oroszok nélkül még hónapokig folytatták volna az ellenállást, egészen addig, amíg az amerikaiak össze nem szerelik az újabb atombombákat és addig dobják őket, míg csak összeroppan az ellenség. Belegondolni is rossz ebbe a változatba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG