7p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagy-Britanniában a szén részesedése az ország energiaellátásában mostanra egy százalék alá csökkent. A megoldás viszonylag egyszerű, persze csak ha megvan a kellő politikai akarat az alkalmazáshoz. Állami szabályozás és a piac hatóerőinek szabadon engedése – a klasszikus angol recept úgy tűnik itt is bevált.

Nyárra már csak három erőmű marad az országban

A dél-Walesben lévő Aberthaw széntüzelésű erőmű a 2013-as csúcs időszakban évente még hárommillió háztartást látott el villamosenergiával. Csaknem fél évszázados működés után a jövő év elején az RWE tulajdonában lévő erőművet viszont végleg bezárják – indítja egy helyi példával terjedelmes riportját a Financial Times.

Ami Aberthaw-val történik, az gyakorlatilag előrevetíti a még működő további öt angliai széntüzelésű erőmű sorsát is; a Nottinghamshire-ben lévő Cottam 50 év után a napokban szünteti be működését, így jövő nyárra már csak három szénerőmű marad az országban. Amikor Aberthaw-t 1971-ben megnyitották, még a szén- és olaj tüzelésű erőművek adták az Egyesült Királyság-ban előállított villamos energia 88 százalékát.

A szén részesedése a szigetország energiaellátásában tavaly 5 százalékra csökkent. És ez év áprilisa és júniusa között a mindenkori mélypontra, mindössze 0,6 százalékra esett vissza.

Ha megvan kellő a politikai akarat

Ezt a gyors ütemű változást részben az magyarázza, hogy a brit kormány 2015-ben úgy döntött: egy évtizeden belül kivezeti a széntüzelésű erőműveket az angol energiarendszerből. 2008 óta a világ 25 legnagyobb gazdaságát összevetve az Egyesült Királyság volt az, amelyik a leggyorsabb ütemben csökkentette villamosenergia-termelésének széntartalmát, Dánia, az Egyesült Államok és Kína előtt.

Ennek a jelentősége akkor igazán szembeszökő, ha emlékezetünkbe idézzük azt a tényt, hogy micsoda erőfeszítéseket tesznek országok azért, hogy teljesítsék a 2015. évi párizsi klímamegállapodás vállalásait.  Ennek elérése érdekében a globális szén-dioxid-kibocsátást évente legkevesebb 3 százalékkal kellene csökkenteni, ám e helyett továbbra is növekedést mutat, és 2018-ban rekordszintet ért el.

Az EU célkitűzése, hogy 2050-re nullára csökkenti a nettó szén-dioxid-kibocsátást; az Egyesült Királyság ezt vállalást a nyár folyamán már törvénybe is foglalta.

Néhány tagállam ugyanakkor még mindig erősen függ a fosszilis üzemanyagoktól. Lengyelország villamos energiájának 80 százalékát széntüzelésű erőművekből nyeri, Németországban pedig, mely jelenleg az EU legnagyobb szénfogyasztója, a szén a tavalyi energiatermelés több mint egyharmadát teszi ki.

A brit tapasztalatok azt mutatják, hogy ha kellő politikai akarat van, akkor bármely ország képes a szénből nyert energia részarányának jelentős csökkentésére – mondja Richard Black, az Egyesült Királyság egyik környezetvédelmi think-tankjének (Energy & Climate Intelligence Unit) igazgatója.

Ha Németország úgy döntött volna, hogy először a szénnel, és nem a nukleáris energiával kezdi (amelyet 2022-ig fokozatosan le kíván építeni), akkor hasonló helyzetben lenne, mint most az Egyesült Királyság – tette hozzá.

Gáz van

Nagy-Britannia első központi földgáz üzemét 1991-ben helyezték üzembe, 2018-ra pedig ez az energiaforrás már az összes megtermelt energia 40 százalékát tette ki. Márpedig ez az üzemanyag kevésbé szennyező, mint a szén.

Az 1990-es évekre Nagy-Britannia jelentős belföldi tengeri olaj- és gáz lelőhelyekkel rendelkezett az Északi-tengeren. A szén pedig fokozatosan kivonult a gazdaság kulcsfontosságú területeiről. A gőzmozdonyokat dízelek váltották fel. A szénnel fűtött házakat modern gázkazánokkal szerelték fel.

1991-ben az EU megszüntette a földgáz energiatermelésre történő felhasználásának mindenféle korlátozását. A lépés katalizátorként hatott; alig egy évvel azután, hogy Nagy-Britannia villamosenergia-rendszerét privatizálták, az új magánvállalkozások gázüzemű erőműveket kezdtek építeni.

Josh Burke, a Grantham Klímaváltozási és Környezetvédelmi Kutatóintézet munkatársa szerint a piaci hajtóerők és az állami szabályozók egyszerre hatottak és ennek az eredménye, hogy az évtized fordulója óta elindulhatott az átállás a szennyező szénerőművekről a kevésbé környezetkárosító gáztüzelésű erőművekre.

Burke úr különösen kritikus fordulópontként említi a 2013-as évet, amikor is az Egyesült Királyság elsőként adóztatta meg az EU-ban a fosszilis tüzelőanyagokból villamos energiát előállító társaságokat. A tarifa 18 font volt tonnánként. A szénár emelkedésével a szén felhasználása drámai mértékben csökkent - mondja Burke.

Megújulás a megújulóval

Tavaly a megújuló energia részesedése, beleértve a biomasszát, az Egyesült Királyságban előállított villamos energia egyharmadát tette ki. A cél, hogy 2030-ra 30 gigawattnyi energiát - az összes villamos energia egyharmadát - csak tengeri szélenergiából nyerjenek ki.

A megújuló energiaforrások, például a szél és a napenergia, miután az erőművek valóban komoly költséggel megépültek, már alacsony költséggel működtethetők. A megújuló energia most a földgáz után a második a helyen szerepel az Egyesült Királyság energiaportfoliójában, a nukleáris energia pedig további 19,5 százalékkal részesül belőle.

Az Egyesült Királyság energiapolitikáját ugyanakkor sok kritika éri amiatt, hogy Angliában és Walesben is komoly áramkimaradások voltak az utóbbi időben. Szerintük az angliai energiarendszer túlzottan is támaszkodik az időszakos ellátási forrásokra, így a nap és szélenergiára.

A vas és acél országa

Persze ha Nagy-Britannia végleg felhagy a szénbányák művelésével, a nehéziparnak akkor is szüksége lesz fosszilis tüzelőanyagra, az acél előállításához mindenképpen. E kereslet nagy részét már most is importból fedezi az ország. 2019 első három hónapjában az Egyesült Királyság 2,6 millió tonna szént importált; a legnagyobb tételben Oroszországból.

"Az Egyesült Királyságnak jelenleg 5–6 millió tonna szénre van szüksége ahhoz, hogy továbbra is elláthassa számos alapvető iparág, ideértve az acél- és cementgyártás szénszükségletét" - mondta Mark Dowdall, a The Banks Group környezetvédelmi referense. "Az Egyesült Királyság szénszükségletének körülbelül 80 százalékát az USA-ból és Oroszországból tudják fedezni. Az innen származó szén üvegházhatású gázkibocsátása ugyanakkor jelentősen magasabb, mint az Egyesült Királyságban történő termelés" – tette hozzá.

Több mint 30 év után idén márciusban adtak engedélyt az Egyesült Királyság első, mélyművelésű bányájának újranyitásához Anglia északnyugati részén. A Nyugat-Cumbria partvidékén fekvő, 180 millió font értékű Woodhouse bányaüzem várhatóan 2022-ben nyílik meg, és évente 2,4 millió tonna szenet ad majd mind a hazai, mind pedig az európai acélipar számára.

Ugyanakkor az ipari felhasználók tisztában vannak azzal, hogy hosszú távon egy olyan technológiára kell majd átállniuk, mellyel lehetőség lesz kiváltani a szén felhasználását. Az alternatívák felkutatása azonban idő és pénzigényes feladat. Chris McDonald, az Anyagfeldolgozó Intézet vezérigazgatója szerint ugyanakkor az nem a legjobb irány, hogy adóval sújtjuk a szénkitermelést, mert az az Egyesült Királyság nehéziparnak végét jelentheti.

Az UK Steel acélipari szakszervezet szövetsége szerint 2018-ban az ország 7,3 millió tonna nyersacélt állított elő, ebből 5,7 millió tonnát olyan technológiával, melyhez kokszolható szénre volt szükség. Ez a technológia ugyanakkor a mai napig jelentős szén-dioxid kibocsátással jár.

Az acélgyártók úgy vélik, hogy a szén-dioxid-leválasztás felhasználása és tárolása lehetőséget jelenthet a szén-dioxid-mentesítés iránti igények kielégítésére, ennek megoldása ugyanakkor még nagyon messze van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Továbbra sem kíméli az autósok pénztárcáját a benzin
Király Béla | 2021. június 20. 11:40
Érdekes kép rajzolódik ki az üzemanyag-fogyasztási adatokból. Úgy tűnik, a dráguló benzinár megtette hatását. Így hiába tűnik úgy esetleg a budapesti közlekedési dugókból, hogy többet autózunk, valójában kevesebb benzint használtak a magyar autósok.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály megint nagyon megvédte a 2022-es költségvetést
MTI | 2021. június 20. 08:54
A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely lehetővé teszi, hogy mindenki talpra tudjon állni, akit a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozott - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Makro / Külgazdaság Szegénység ellen nincsen oltás – pedig ez a betegség gyakran halálos
Privátbankár.hu | 2021. június 20. 05:25
A koronavírus sok országban növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket és az embereknek az államokkal, intézményekkel szembeni bizalmatlanságát. Miért annyira veszélyes az egyenlőtlenség? Szegénynek lenni sok esetben halálos ítéletet jelent, sokkal alacsonyabb a szegények várható életkora, mint a gazdagoké.
Makro / Külgazdaság Megszorongatják a Magyarországhoz hasonló adóparadicsomokat - veszélyben a versenyképességünk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 18:11
A technológiai óriáscégek megadóztatása volt az alapgondolat, a folyamat végén viszont a rendkívül alacsony társasági adót alkalmazó országok megregulázása jöhet, ráadásul váratlanul gyors tempóban: akár már júliusban valóban globálissá tehetik a minimumadó ötletét, amiről a G7-ek körében már megegyezés született. Válságtanácskozást tartott a hazai adószakma, a Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés veszélyezteti a versenyképességünket.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor előállt az Európai Unió jövőjéről szóló javaslataival
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 14:02
Megkezdődött a vita az Európai Unió jövőjéről, végre nyíltan beszélhetnek a bajokról, mindenről, ami sérelmes és bántja a tagállamok polgárait - mondta Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című konferencián, majd ismertette a kormány 7 tézisét arról, kik és hogyan irányítják ma Európát, és kiknek és hogyan kellene a jövőben. Sorosozás és brüsszelezés akadt bőven a beszédben, de ezúttal konkrét, új javaslatok is elhangzottak.
Makro / Külgazdaság Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási program
MTI | 2021. június 19. 13:10
Szombattól már az itt élő, taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a taj-számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere
Makro / Külgazdaság Simán átjut a határon, aki Horvátországba megy nyaralni - de hogy lehet visszajönni?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 10:17
Az ECDC zöld besorolását kapta meg Magyarország, így Horvátországba védettségi igazolás nélkül is beutazhatunk - védettségi igazolvány nélkül már csak a hazajutáshoz kellhet némi plusz dokumentum vagy tesztelés, ha nem akarunk 10 napot karanténban tölteni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a költségvetésben a kormány
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 09:43
Három lépcsőben 26 milliárd forintot rendeztek át egy határozattal. A Magyar Falu Program kapta a legtöbbet. összesen 16,3 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mit csinálnak nyáron az iskolaőrök - és milyen pólót kapnak
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 08:45
"Bűnmegelőzés" feliratú pólóban dolgozhatnak majd a nyári szünetben az iskolaőrök egy friss módosítás után. Augusztus 20-án pedig jutalmazák Az év iskolaőrét.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos