3p

Van, akinek július 1-jétől olcsóbb lesz az áram, örülhetnek a gyógyszerpiac szereplői is, belenyúlnak a SZÉP-kártya szabályaiba is. A hétfői Kormányinfó legfontosabb bejelentései.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének keretében árplafont vezet be a kormány az áramra. Gulyás Gergely elmondása szerint tavaly nagyon magas árkörnyezetben kötöttek rögzített áras szerződéseket a vállalkozások, ennek hatásait enyhítené, hogy július 1-jétől ezekre 200 euró/megawattos nettó árplafont vezetnek be a feldolgozóiparban, szálláshelyszolgáltatásban, illetve a raktározásban és szállításban működő vállalkozások részére.

Ma sem változott a felállás: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Ma sem változott a felállás: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ez automatikusan fog megtörténni, és a kormány számításai szerint mintegy 5 ezer vállalkozást érinthet, cserébe azt várja a kormány, hogy ne emeljék tovább az áraikat.

Az akcióterv második pontja értelmében a SZÉP-kártyák augusztus 1-jétől az év végéig hideg élelmiszer vásárlására is felhasználhatók lesznek, a munkáltatók pedig az eddigi 450 ezer forintos keretet 200 ezer forinttal bővíthetik.

A harmadik pont arról szól, hogy a gyógyszeforgalmazók extraprofitadójának felét, azaz a 40-ből 20 százalékot, amennyiben ezt bizonyíthatóan beruházásokra, illetve kutatás-fejlesztésre fordítják. A gyógyszergyárak esetében az adót megfelezik, és ez jövőre újra megfelezhető lesz, amennyiben e cégek is beruházásokra, kutatás-fejlesztésre fordítják az így náluk maradó összeget. (Összességében tehát a jelenlegei 40-ről 10 százalékra csökkenhet számukra ez az adóteher.)

Brüsszel, Kijev, jegybanki veszteségek

Sok szó esett a kormány által "elfogadhatatlannak" tartott új európai migránskvóta bevezetésének tervéről, illetve a pedagógusok státusztörvényéről is. Utóbbiról Gulyás Gergely elmondta, nem terveznek már érdemben változtatni a törvényen, amelyre szerinte az Európai Bizottság is áldását adta. A pedagógusok évi 10 százalékos béremeléséhez nem kellenek uniós források, azok beérkezésével azonban gyorsabb ütemű lehetne a béremelés. Az erre szánt uniós pénzek idei kifizetésésre egyébként 50 százalék esélyt adott a miniszter.

Érdekes részletek derültek ki a Magyarországra Oroszországból érkezett 11 "magyar kötődésű" hadifogolyról is, akik Gulyás Gergely tájékoztatása szerint nem minősültek hadifogolynak, így érkezésükről nem is kellett előzetesen egyeztetni az ukrán kormánnyal. Ők most szabad emberek, így a magyar állam nem is követi mozgásukat. Voltak köztük magyar állampolgárok, de többségük menekültstátuszt kért. Az akcióról a magyar kormány tudott előzetesen, de az az orosz ortodox egyház és a Máltai Szeretetszolgálat egyeztetésével zajlott le.

Laptársunk, az Mfor kérdéseire Gulyás Gergely elmondta, hogy az MNB-vel és a Költségvetési Tanáccsal közösen keresnek "alternatív megoldásokat" arra, hogy a jegybank idei hatalmas veszteségei kisebb terhet jelentsenek a költségvetés számára, valamint hogy az építőipar lassulása ellenére is tarthatónak látja a tervezett 4 százalékos gazdasági növekedést.

Részletes tudósításunk az Mfor oldalán olvasható.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG