4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Forrong mindkét nagy párt, a republikánusok hasadását már nem lehet kizárni. Groteszk módon éppen egy hölgy szabhatja át másik oldalon a demokrata pártot egy folyamatos katonai beavatkozásokat támogató politikai alakulattá.

Európában már évek óta érezzük az 1930-as évek politikai dinamikájára hajazó folyamatokat Nem kellett sokat várni, és már az Egyesült Államok sem tudja letagadni a kezdődő Weimarizáció diszkrét báját. A washingtoni politikai osztály többségében lefáradt és elszakadt a valóságtól. A frusztrált ország alsóbb néprétegei radikális változásokat akarnak látni, az eddig olyan jól működő két-pártrendszer világában hirtelen anarchikus politikai áramlatok erősödtek meg.

Napjainkra mind kevesebb és kevesebb amerikai azonosítja magát demokrataként vagy republikánusként, és mindkét párt mélypontokat üt meg a támogatottsági szintjeiket tekintve. Fogyatkozik a középréteg, a demokrácia tartópillére és eközben sokan egyre inkább a politikai szélhez igazodnak. Figyelmeztető jel, hogy a 2008-as pénzügyi válság máig ható következményeként az alacsony-keresetűek társadalmi mobilitása leállt és a béreik nyomott szinten ragadtak.

Trump győzelme véget vethet annak a Republikánus Pártnak, amelyet az elmúlt évtizedekben megismerhettünk, sőt a széthasadás sem zárható már ki. A megzavarodott és frakciókra esett párt vezetése már se lenyelni, se kiköpni nem tudja az alpári stílusú, pökhendi néptribunt – aki inkább a gazdasági és biztonságpolitikai elzárkózás felé kormányozná pártját és országát. Ezzel ellentétben a demokratákat éppen egy hölgy, Hillary Clinton szabhatja át a permanens intervenciókat és háborúkat támogató politikai alakulattá. Hillary, aki már szenátorként és külügyminiszterként is lelkesen támogatott minden fegyver-rendszert és minden egyes háborús beavatkozást.

A hagyományos Republikánus Párt vége?

A fehér munkásosztály lázadása a washingtoni politikai kaszt globalizációs és bevándorlási politikája ellen váratlanul érte a republikánus párt moguljait. A hullám által felemelt Trump véget akar vetni a véres katonai intervencióknak és a felszabadult forrásokat a lepukkant hazai infrastruktúra és oktatási rendszer fejlesztésére fordítaná. „The Donald” tulajdonképpen ki akar lépni a Washington-vezette liberális rendszerből és megszabadítaná Amerikát a nemzetközi biztonságpolitikai elkötelezettségeitől.

A párt vezetése rettegve figyeli Trump pikírt és ízléstelen beszólásait, amelyekkel már sikerült vérig sértenie a hispánokat, a muszlimokat, a nőket, a fogyatékosokat és mindazokat, akik eddig kritizálták a kampányát. Trumpot már a pártban is sokan gyűlölik és akár Clintonra is előbb szavaznának – ezzel pedig már a republikánusok szétesése is reális alternatíva lett.

Káncz Csaba

Trump ráadásul semmibe veszi George W. Bush-korszak pártjának vonalvezetését, amely szerinte csak bukott katonai intervenciókat és pénzügyi válságot hozott. A keményvonalas neokonzervatív platform ezt elfogadhatatlannak tartja és egyik megmondó-emberük, Robert Kagan a napokban már Clinton támogatására szólított föl. Kagan azt állítja, hogy Trump tulajdonképpen egy olyan démon, amelyet a Republikánus Párt hívott életre, és mostanra olyan erős lett, hogy a pártot is képes elpusztítani.

A háborús demokraták felemelkedése?

Clintonék úgy kalkulálnak, hogy minél szélsőségesebb republikánus jelölttel kerül szembe novemberben az elnökválasztáson, annál könnyebb lesz majd meggyőzni a választókat, hogy a kiegyensúlyozott, külpolitikában jártas politikusra szavazzanak. Szerintük bár Trump, a milliárdos elnökjelölt-aspiráns egyre népszerűbb, de közben óriási választói csoportokat idegenít el a párttól, ami hatalmas bukáshoz vezethet 2016 őszén – mind az elnök-, mind a kongresszusi választáson.

A volt külügyminiszter támogatta az iraki és líbiai intervenciót, ez viszont elképesztő ballasztot jelent nagy választói csoportoknál. Nem véletlen, hogy Clinton elnökké választása esetén támogatná a védelmi költségvetés emelését. Többek szerint Clintont túlságosan is fogva tartják a pénzügyi érdekkörök is, kampánya eddig tizenötmillió dollárt kapott a Wall Street nagybankjaitól. Markáns baloldali vélemények szerint Hillary megválasztása csak garantálná Washington további háborúit külföldön és az oligarchák uralmát belföldön.

Egyre többen csalódnak a demokrata párt bázisában ezért abban bíznak, hogy a Bernie Sanders mögött álló fiatalok ereje hasonlatos lehet George McGovern, az 1972-es progresszív és háború-ellenes elnökjelölt mögött álló egykori mozgalomhoz. McGovern végül elbukta a választást, de eszméi azt követően megújították a demokratákat.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG