<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több, mint százmilliárd forint kell idén a soha nem látott mértékű bónusz kifizetésére a gazdasági növekedés üteme miatt. De a fedezet előteremtése nem jelenthet problémát.

Soha nem látott összegű nyugdíjprémium kifizetéséről beszélt a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, megerősítve lapunk számítását, melyben elsőként jeleztük, hogy a korábbi évekhez képest nagyobb prémium érkezhet az idős honfitársaink számláira az év vége felé.

Beszámolója szerint idén 6 százalék feletti lesz a gazdasági növekedési üteme, majd hozzátette, hogy a Pénzügyminisztérium jelenleg 6,4 százalékot vár, az év elején becsült 4,8, majd az időközben módosított 4,3 százalékhoz százalékhoz képest. Egy 6 százalékos GDP-bővülés esetén tehát a miniszter szerint 50 ezer forint prémium járna minden nyugdíjasnak, akinek a havi járandósága legalább 80 ezer forint (ennek oka a prémium kiszámításának módja, amelynek részleteit laptársunk, az Mfor.hu cikkében próbáltuk közérthetően elmagyarázni).

A szokásosnál gazdagabb lehet idén a karácsony
A szokásosnál gazdagabb lehet idén a karácsony

Gulyás egy újságírói kérdésre - amely a jogosulti kört érintette - azt mondta, hogy "van egy törvény, e szerint fizetünk hét-nyolc éve nyugdíjprémiumot és idén is így fogunk tenni". Ez az állítás ebben a formában azonban "nem ül". A nyugdíjprémiumot még a Bajnai-kormány vezette be egy 2009-es törvénymódosítással; ezzel az intézkedéssel váltották ki a 13. havi nyugdíjat, amit az akkori gazdasági helyzetre tekintettel töröltek el. Akkor rögzítették, hogy amennyiben a tárgyévben a GDP várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a különbözetet meg kell szorozni a novemberben esedékes rendes nyugdíj negyedével (de maximum 20 ezer forinttal, ami 80 ezer forintos nyugdíj felett adja ki egységesen a szorzót).

A tényleges kifizetésre azonban jóval később, 2017-ben került először sor, nem a miniszter által említett "hét-nyolc évvel ezelőtt", vagyis 2013-2014 környékén.

Addig ugyanis a gazdaság növekedése nem érte el a 3,5 százalékot. Utóbb, a Központi Statisztikai Hivatal revíziója alapján már találunk ennél nagyobb számot az előző évtized első felében - 2014-ben például meghaladta a 4 százalékot az ütem - de ezekre a felülvizsgálatokra csak évekkel később került sor. Tulajdonképpen abban tehát igaza van a miniszternek, hogy hét-nyolc éve is sor kerülhetett volna nyugdíjprémium kifizetésére - hiszen a KSH által rögzített, legutolsó adat szerint erre jogosultak lettek volna az idősek -, de az előbb említett okokból erre végül nem került sor.

Ezt tekinthetjük akár az állam egy fennálló adósságának az idősek felé.

A zárszámadási törvények szerint nyugdíjprémiumot először 2017-ben fizettet az állam, azóta csak tavaly - a járvány sújtotta válságév gyenge gazdasági teljesítménye miatt - nem került erre sor. A prémium kifizetését mindig kormánydöntés előzi meg, melyekben az elmúlt években az alábbi GDP-oldali szorzót rögzítették (vagyis a 3,5 százalék feletti részt):

  • 2017: 0,6 százalék
  • 2018: 0,9 százalék
  • 2019: 1,1 százalék

Mint említettük, 2020-ban objektív okokból nem lehetett prémiumot fizetni (alábbi grafikonunkban ezért nem szerepel érték 2020-ra), idén viszont minden feltétel adott lesz a soha nem látott összegű utalásra. Ha a Gulyás Gergely által említett átlagosan 50 ezer forintból indulunk ki, akkor számításaink szerint a nyugdíjprémium teljes összegére több mint 100 milliárd forintot kellene biztosítani az idei büdzsében.

A kormány eredetileg 4,8 százalékos GDP-vel számolt erre az évre, ennek megfelelően állítottak be 53,4 milliárd forint céltartalékot a költségvetésben. Az egyik tényező - a GDP többlet - azonban közel a duplájára emelkedett időközben, ez okozza a forrásszükséglet közel megduplázódását. Ennek fedezetét vagy a tartalékokból tudja biztosítani a kormány, vagy a növekedési többlet fogja "kitermelni" a tervezetten felüli bevételek révén a forrást.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG