<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több, mint százmilliárd forint kell idén a soha nem látott mértékű bónusz kifizetésére a gazdasági növekedés üteme miatt. De a fedezet előteremtése nem jelenthet problémát.

Soha nem látott összegű nyugdíjprémium kifizetéséről beszélt a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, megerősítve lapunk számítását, melyben elsőként jeleztük, hogy a korábbi évekhez képest nagyobb prémium érkezhet az idős honfitársaink számláira az év vége felé.

Beszámolója szerint idén 6 százalék feletti lesz a gazdasági növekedési üteme, majd hozzátette, hogy a Pénzügyminisztérium jelenleg 6,4 százalékot vár, az év elején becsült 4,8, majd az időközben módosított 4,3 százalékhoz százalékhoz képest. Egy 6 százalékos GDP-bővülés esetén tehát a miniszter szerint 50 ezer forint prémium járna minden nyugdíjasnak, akinek a havi járandósága legalább 80 ezer forint (ennek oka a prémium kiszámításának módja, amelynek részleteit laptársunk, az Mfor.hu cikkében próbáltuk közérthetően elmagyarázni).

A szokásosnál gazdagabb lehet idén a karácsonyA szokásosnál gazdagabb lehet idén a karácsony

Gulyás egy újságírói kérdésre - amely a jogosulti kört érintette - azt mondta, hogy "van egy törvény, e szerint fizetünk hét-nyolc éve nyugdíjprémiumot és idén is így fogunk tenni". Ez az állítás ebben a formában azonban "nem ül". A nyugdíjprémiumot még a Bajnai-kormány vezette be egy 2009-es törvénymódosítással; ezzel az intézkedéssel váltották ki a 13. havi nyugdíjat, amit az akkori gazdasági helyzetre tekintettel töröltek el. Akkor rögzítették, hogy amennyiben a tárgyévben a GDP várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a különbözetet meg kell szorozni a novemberben esedékes rendes nyugdíj negyedével (de maximum 20 ezer forinttal, ami 80 ezer forintos nyugdíj felett adja ki egységesen a szorzót).

A tényleges kifizetésre azonban jóval később, 2017-ben került először sor, nem a miniszter által említett "hét-nyolc évvel ezelőtt", vagyis 2013-2014 környékén.

Addig ugyanis a gazdaság növekedése nem érte el a 3,5 százalékot. Utóbb, a Központi Statisztikai Hivatal revíziója alapján már találunk ennél nagyobb számot az előző évtized első felében - 2014-ben például meghaladta a 4 százalékot az ütem - de ezekre a felülvizsgálatokra csak évekkel később került sor. Tulajdonképpen abban tehát igaza van a miniszternek, hogy hét-nyolc éve is sor kerülhetett volna nyugdíjprémium kifizetésére - hiszen a KSH által rögzített, legutolsó adat szerint erre jogosultak lettek volna az idősek -, de az előbb említett okokból erre végül nem került sor.

Ezt tekinthetjük akár az állam egy fennálló adósságának az idősek felé.

A zárszámadási törvények szerint nyugdíjprémiumot először 2017-ben fizettet az állam, azóta csak tavaly - a járvány sújtotta válságév gyenge gazdasági teljesítménye miatt - nem került erre sor. A prémium kifizetését mindig kormánydöntés előzi meg, melyekben az elmúlt években az alábbi GDP-oldali szorzót rögzítették (vagyis a 3,5 százalék feletti részt):

  • 2017: 0,6 százalék
  • 2018: 0,9 százalék
  • 2019: 1,1 százalék

Mint említettük, 2020-ban objektív okokból nem lehetett prémiumot fizetni (alábbi grafikonunkban ezért nem szerepel érték 2020-ra), idén viszont minden feltétel adott lesz a soha nem látott összegű utalásra. Ha a Gulyás Gergely által említett átlagosan 50 ezer forintból indulunk ki, akkor számításaink szerint a nyugdíjprémium teljes összegére több mint 100 milliárd forintot kellene biztosítani az idei büdzsében.

A kormány eredetileg 4,8 százalékos GDP-vel számolt erre az évre, ennek megfelelően állítottak be 53,4 milliárd forint céltartalékot a költségvetésben. Az egyik tényező - a GDP többlet - azonban közel a duplájára emelkedett időközben, ez okozza a forrásszükséglet közel megduplázódását. Ennek fedezetét vagy a tartalékokból tudja biztosítani a kormány, vagy a növekedési többlet fogja "kitermelni" a tervezetten felüli bevételek révén a forrást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Több halottja van az örmény fővárosban történt robbanásnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:52
Már öt halottja van az örmény főváros, Jereván egyik bevásárlóközpontjában történt robbanásnak, amelyben mintegy hatvan ember megsérült vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG