<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több, mint százmilliárd forint kell idén a soha nem látott mértékű bónusz kifizetésére a gazdasági növekedés üteme miatt. De a fedezet előteremtése nem jelenthet problémát.

Soha nem látott összegű nyugdíjprémium kifizetéséről beszélt a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, megerősítve lapunk számítását, melyben elsőként jeleztük, hogy a korábbi évekhez képest nagyobb prémium érkezhet az idős honfitársaink számláira az év vége felé.

Beszámolója szerint idén 6 százalék feletti lesz a gazdasági növekedési üteme, majd hozzátette, hogy a Pénzügyminisztérium jelenleg 6,4 százalékot vár, az év elején becsült 4,8, majd az időközben módosított 4,3 százalékhoz százalékhoz képest. Egy 6 százalékos GDP-bővülés esetén tehát a miniszter szerint 50 ezer forint prémium járna minden nyugdíjasnak, akinek a havi járandósága legalább 80 ezer forint (ennek oka a prémium kiszámításának módja, amelynek részleteit laptársunk, az Mfor.hu cikkében próbáltuk közérthetően elmagyarázni).

A szokásosnál gazdagabb lehet idén a karácsonyA szokásosnál gazdagabb lehet idén a karácsony

Gulyás egy újságírói kérdésre - amely a jogosulti kört érintette - azt mondta, hogy "van egy törvény, e szerint fizetünk hét-nyolc éve nyugdíjprémiumot és idén is így fogunk tenni". Ez az állítás ebben a formában azonban "nem ül". A nyugdíjprémiumot még a Bajnai-kormány vezette be egy 2009-es törvénymódosítással; ezzel az intézkedéssel váltották ki a 13. havi nyugdíjat, amit az akkori gazdasági helyzetre tekintettel töröltek el. Akkor rögzítették, hogy amennyiben a tárgyévben a GDP várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a különbözetet meg kell szorozni a novemberben esedékes rendes nyugdíj negyedével (de maximum 20 ezer forinttal, ami 80 ezer forintos nyugdíj felett adja ki egységesen a szorzót).

A tényleges kifizetésre azonban jóval később, 2017-ben került először sor, nem a miniszter által említett "hét-nyolc évvel ezelőtt", vagyis 2013-2014 környékén.

Addig ugyanis a gazdaság növekedése nem érte el a 3,5 százalékot. Utóbb, a Központi Statisztikai Hivatal revíziója alapján már találunk ennél nagyobb számot az előző évtized első felében - 2014-ben például meghaladta a 4 százalékot az ütem - de ezekre a felülvizsgálatokra csak évekkel később került sor. Tulajdonképpen abban tehát igaza van a miniszternek, hogy hét-nyolc éve is sor kerülhetett volna nyugdíjprémium kifizetésére - hiszen a KSH által rögzített, legutolsó adat szerint erre jogosultak lettek volna az idősek -, de az előbb említett okokból erre végül nem került sor.

Ezt tekinthetjük akár az állam egy fennálló adósságának az idősek felé.

A zárszámadási törvények szerint nyugdíjprémiumot először 2017-ben fizettet az állam, azóta csak tavaly - a járvány sújtotta válságév gyenge gazdasági teljesítménye miatt - nem került erre sor. A prémium kifizetését mindig kormánydöntés előzi meg, melyekben az elmúlt években az alábbi GDP-oldali szorzót rögzítették (vagyis a 3,5 százalék feletti részt):

  • 2017: 0,6 százalék
  • 2018: 0,9 százalék
  • 2019: 1,1 százalék

Mint említettük, 2020-ban objektív okokból nem lehetett prémiumot fizetni (alábbi grafikonunkban ezért nem szerepel érték 2020-ra), idén viszont minden feltétel adott lesz a soha nem látott összegű utalásra. Ha a Gulyás Gergely által említett átlagosan 50 ezer forintból indulunk ki, akkor számításaink szerint a nyugdíjprémium teljes összegére több mint 100 milliárd forintot kellene biztosítani az idei büdzsében.

A kormány eredetileg 4,8 százalékos GDP-vel számolt erre az évre, ennek megfelelően állítottak be 53,4 milliárd forint céltartalékot a költségvetésben. Az egyik tényező - a GDP többlet - azonban közel a duplájára emelkedett időközben, ez okozza a forrásszükséglet közel megduplázódását. Ennek fedezetét vagy a tartalékokból tudja biztosítani a kormány, vagy a növekedési többlet fogja "kitermelni" a tervezetten felüli bevételek révén a forrást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos