<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az afganisztáni helyzetet, a járványügyi állapotokat és a gazdaság állapotát tárgyalta tegnapi ülésén a kabinet. A mai kormányülésen ma ezekről tájékoztatta a sajtót Gulyás Gergely minisztrer, és meghívottként Ruszin-Szendi Romulusz a Magyar Honvédség parancsnoka.

A kabinet tegnap megtartott ülése kapcsán két kérdéskörben tájékoztatta a sajtót a mai kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Így az afganisztáni helyzet és az aktuális járványhelyzet került terítékre. 

A kancelláriaminiszter a afganisztáni magyar szerepvállalással kapcsolatban elmondta, hogy arra 20 évvel ezelőtt amerikai kérésre került sor, és most a távozás is az amerikai akaratnak megfelelően történik.  

Az állapotok kaotikusak, nincs világos forgatókönyv a helyzet rendezésére, a szövetségesek ereje a kabuli reptér biztosítására elegendő, és a fő cél Magyarország részéről az, hogy a magyarokat kihozzák a veszélyes térségből. 

Mint Gulyás fogalmazott „ez egy kudarcos misszió” volt, de a végső értékelésre a mostani akciót követően kerülhet sor.  

Ruszin-Szendi Romulusz a Magyar Honvédség parancsnoka meghívottként vett részt a tájékoztatón.

Ő elmondta, hogy egy különleges műveleti osztagot hoztak létre a kimenekítés sikeres lebonyolítása érdekében, és közel Kabulhoz felállítottak egy előretolt műveleti bázist, ahová a kimenekített személyeket szállítják. Eddig 78 főt juttattak biztonságos helyre, 10 családot, köztük 30 gyereket. 

A főparancsok mindenkit arra kért, hogy ne kutakodjon senki az interneten, mindenről részletes beszámolót ad majd a honvédség, ha már minden érintett személy már hazatért a térségből. 

Nem ismétlődhet meg 2015

Gulyás Gergely újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy az Afganisztánban kialakult helyzet miatt jelentős migrációs nyomásra számít a magyar kormány is, ugyanakkor hozzátette, hogy az Unió egyértelművé tette, és ezt az álláspontot képviseli most Németország is, hogy a 2015-ös helyzet nem ismétlődhet meg, és a környező országokat kell megerősíteni annak érdekében, hogy a menekülthullámot meg lehessen állítani. 

A menekültek kötelező elosztási mechanizmusát Magyarország továbbra sem fogadja el – tette hozzá. 

Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyarokat minden körülmények között kimenekítik, és ha van szabad hely az odaküldött repülőn, akkor szövetséges országok állampolgárait is szívesen elhozzák Afganisztánból.

Távolról kapcsolódott az afganisztáni helyzethez az ATV kérdése: mit szól a kormány ahhoz, hogy Bencsik András a Demokrata főszerkesztője a tálib harcosokhoz hasonlította az ’56-os felkelőket, Gulyás úgy reagált, hogy „nem tekinti sajátjának ezt az összehasonlítást”. 

Járványhelyzet: a 4. hullám alapvetően tér el az első háromtól, hiszen rendelkezésünkre áll az oltás 

A tegnapi ülésen áttekintette a kormány a járványhelyzetet.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban közölte: Európán belül még mindig Kelet-Európában, és azon belül is Magyarországon a legkedvezőbb a helyzet, bár a 4. hullán hozzánk is megérkezik. 

Ez ugyanakkor alapvetően eltér majd az első háromtól az oltások elérhetősége miatt; és ezért a védekezési intézkedések is el fognak térni az első három hullámban alkalmazottaktól. 

A leghatékonyabb védekezés az oltás, és mindegyik vakcina megfelelő – tette hozzá.

A beoltottak esetében átlag minden 500 emberből maximum egy kapja el a betegséget, és esetükben is enyhe lefolyással kell csak számolni. 

A harmadik oltást eddig 185 ezren vették fel, és további 8 millió vakcina áll még rendelkezésre, vagyis még egy esetleges negyedik oltásra is elegendő mennyiség van az országban oltóanyagból.  

Az iskolákban, a 12 és a 18 éves korosztály körében hamarosan megindul a négynaposra tervezett oltási akció, se munkahelyi, se iskolai, sem pedig óvodai korlátozásokra nem kell készülni, az országot pedig nem kell bezárni, hangsúlyozta a miniszter.

A legbiztosabb védelmet a járvány ellen továbbra is az oltás biztosítja, ezért, aki teheti, az oltassa be magát – hangsúlyozta Gulyás.

A kormányinfón elhangzott, hogy új oltási kampányt is indít hamarosan a kabinet. 

6,4 százalékos éves gazdasági növekedés 

A gazdasági helyzetet is áttekintette a kormány a tegnapi ülésén.

A negyedéves gazdasági növekedés 17,9 százalék volt, ami a spanyol és a francia után a harmadik legmagasabb növekedési ráta egész Európában. Magyarországon kívül mindössze Svédország, Lengyelország és Románia érte el mostanra a járvány előtti gazdasági teljesítményét.

Ez nem várt siker – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a rendszerváltás utáni legjobb év lehet az idei.

Mindezek miatt valósággá válhat a családok személyi  jövedelem adóvisszatérítése, és nyugdíjprémiumra is számítani lehet, sőt, most úgy látják: eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémium lehet.

6 százalékos növekedéssel számol az egész évre a kormány, így azoknál, akiknek a nyugdíja meghaladja a 80 ezer forintot, a prémium összege 50 ezer forint lehet. 

A munkanélküliség mértéke is rendkívül alacsony, és a foglalkoztatottak száma elérte a 4,7 milliós csúcsot. 

A kancelláriaminiszter további, nem részletezett gazdaságélénkítő intézkedéseket is beharangozott, és még azt is elmondta, hogy a várt, 6,4 százalékos éves gazdasági növekedés miatt ( az előzetesen tervezett 4,3 helyett) a pénzügyminiszter már módosította a költségvetést is. 
 

Személyi hír: Orbán Balázs politikai igazgató lesz a miniszterelnök mellett

Gulyás Gergely egy személyi hírt is bejelentett: Orbán Balázst, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesét, parlamenti és stratégiai államtitkárát politikai igazgatóvá nevezték ki, így a miniszterelnökségen betöltött pozíciója mellett a miniszterelnök mellett is dolgozni fog, államtitkári minőségben. 

Újságírói kérdésre Gulyás hosszan beszélt a budapesti közállapotokról, közbiztonsággal és köztisztasággal kapcsolatos problémákról. A kormány megteszi, ami az ő dolga, vagyis a rendőrségen keresztül felel a közbiztonságért, de minden más a főpolgármester, a főváros kompetenciája. 

A Huxit-tal kapcsolatos újságírói felvetésre a kancelláriaminiszter azt mondta, hogy Kövér László, Novák Katalin és Varga miniszter úr is a sajtónyilatkozataikban minden esetben elkötelezettek az uniós tagság mellett, és, ahogy Gulyás fogalmazott: "Magyarország érdeke az uniós tagság, és ez a kijelentés a következő 4 évre is vonatkozik." 

Gulyás szerint nekünk jár a pénz Norvégiától. Szerinte két lehetőségünk van, az egyik, hogy az igazságügyi miniszter megvizsgálja, hogy jogi úton tudunk-e valamilyen keresetet érvényesíteni a sakandináv országgal szemben. A másik pedig, hogy az egységes piacról szóló döntésnél a tagállamok vétójoggal élhetnek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy zárt térben esetleg ismét kötelezővé teszik-e a maszkviselést, Gulyás úgy reagált, hogy ezt pillanatnyilag nem látja indokoltnak a kormány. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG