<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A felkelések elleni hadviselés vezető amerikai szakértője aggodalommal figyeli a politikai vezetés csődjét és a felfegyverzett szélsőséges csoportok megjelenését országszerte. Biden demokrata elnökjelölt most pácba került, hiszen neki kell megmondania a párt szélsőbalos szárnyának, hogy a rendőrségek feloszlatása képtelen ötlet. Káncz Csaba jegyzete.

A világ dermedten figyeli az amerikai társadalom forrongását és nagypolitikájának végletes megosztottságát. Közel 50 szövetségi állam több mint 200 városában olyan frusztráció szabadult fel az elmúlt két hétben, amelyet az USA utoljára az 1960-as évek végén, a vietnámi háború csúcspontján élt meg. Egyesek szerint viszont a politikai polarizáció az 1860-as évek polgárháborúja óta nem ért el ilyen szintet, mint napjainkban.

Megjelentek a felfegyverzett szélsőséges csoportok

David Kilcullen egykori katonát és diplomatát – a felkelés elleni hadviselés világszerte elismert szakértőjét - a hazájában zajló jelenlegi folyamatok Kolumbiára, Libanonra és Kambodzsára emlékeztetik. A szakértő aggodalommal figyeli a politikai vezetés csődjét, a gazdasági válságot, és a felfegyverzett szélsőséges csoportok megjelenését országszerte. Mindezt egy olyan országban, ahol több mint 300 millió fegyver van közkézen, több száz milliárd lőszerrel és 3 millió veteránnal, akik Afganisztánból és Irakból hazavitték a városi hadviselés készségeit. A szakértő szerint hamarosan teljes sebességre kapcsolhatnak azok az orosz, kínai és iráni „troll-farmok”, amelyek elárasztják a közösségi médiát dezinformációval és összeesküvés-elméletekkel, hogy mélyítsék a megosztottságot, és káoszt idézzenek elő.

George Floyd halála miatt tiltakozó tüntetőket vesznek őrizetbe a kijárási tilalom megsértése miatt New Yorkban 2020. június 2-án. MTI/AP/Wong Maye-EGeorge Floyd halála miatt tiltakozó tüntetőket vesznek őrizetbe a kijárási tilalom megsértése miatt New Yorkban 2020. június 2-án. MTI/AP/Wong Maye-E

A Neue Zürcher Zeitung amerikai tudósítója szerint a fegyverek ilyen szintű elterjedtsége is természetesen hozzájárul ahhoz, hogy az amerikai rendőrök agresszívek - először lőnek és csak utána kérdeznek. Amikor tehát a demokrata körökben a rendőrség leépítését követelik fennhangon, akkor égbekiáltó ostobaságot követnek el. Reformokra szükség van, hiszen a túlzott erőszakot sorozatosan elkövető rendőrök aktája nem nyilvános, mint ahogyan az is elfogadhatatlan, hogy a rendőröket széleskörű immunitás illeti meg az igazságszolgáltatástól („qualified immunity”). A tudósító leszólja a demokraták rendőrségi reform-csomagját, amelyet üres frázisok gyűjteményének tart.

A republikánus stratéga örvendezik

Nem véletlen, hogy a republikánusok egyik fő ideológusa, Pat Buchanan ugrál örömében, hogy Minneapolis városi tanácsának 9 tagja – amely elegendő többséget biztosít – a városi rendőrség feloszlatása mellett szavazott. A republikánus stratéga ugyanilyen elégedettséggel nyugtázza, hogy Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere 150 millió dollárt fog elvonni a városi rendőrségtől, és azt szociális programokra irányítja át. Ahogyan Bill de Blasio, New York polgármestere is, aki 1 milliárd dollárt csatornáz át ifjúsági programokra és szociális programokra.

Buchanan szerint a demokraták kampánya oda vezet, hogy a rendőrök nem lesznek hajlandók konfrontálódni az erőszakos bűnözőkkel. Belső híradások szerint ráadásul a New York-i rendőrségtől a napokban több százan akarnak leszerelni. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a populáción belüli részarányukhoz képest a statisztikák szerint magasabb az afro-amerikaiak aránya a bűncselekmények elkövetői között, ami szintén társadalmi problémákra utal (bár az USA lakosságának csupán 13 százalékát teszik ki az, ők felelősek a rablások 54 százalékáért és a gyilkosságok 53 százalékáért).

Buchanan szerint Joe Biden demokrata elnökjelölt most pácba került, hiszen neki kell megmondania a párt szélsőbalos szárnyának, hogy a rendőrségek feloszlatása képtelen ötlet. Hétfőn Biden már lépést is tett ez ügyben. Nem kis meglepetést okozva bejelentette, hogy ő személy szerint nem támogatja a költségvetési elvonásokat a rendőrségtől.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos