3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nagyszerű import és export adatok a szakértőket is váratlanul érte: ha marad kedvező olajár, 9 milliárd eurót is meghaladhatja a külkereskedelmi többlet.

Az export és az import februári növekedése, illetve a külkereskedelmi többlet is meghaladta a várakozásokat az elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint, amelyről mi is beszámoltunk, a kivitel euróban számolt értéke februárban 8,0 százalékkal nőtt a januári 0,9 százalékos emelkedés után, az import is megélénkült, 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 3,9 százalékos emelkedés után; a kereskedelmi aktívum 979 millió euró volt, 112 millió euróval több a tavaly februárinál.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kiemelte, az export növekedése kissé kedvezőbb a vártnál, az import növekedése viszont jóval meghaladja a várakozásokat, és igen élénk belső keresletre utal.

A szakértő szerint az ipari termelés feltehető élénkülésével az export növekedése tartósan magas maradhat a következő hónapokban, így a külkereskedelmi többlet is újra növekedést mutathat. A kommentárban kifejtette, a kivitelre kockázatot jelenthet a kínai és más feltörekvő gazdaságok lassulása, ezt azonban ellensúlyozhatja a Magyarország számára lényegesebb európai gazdaságok némi élénkülése, amit az európai autóeladások, kétszámjegyű, dinamikus növekedése is alátámaszt.

Borús jövő

A tavalyi növekedéshez képest azonban az ipari termelés kilátásaival összhangban lassulásra lehet számítani - jelezte az elemző. A beruházások uniós források visszaesése miatt várható csökkenését ellensúlyozhatja az élénkülő fogyasztás, így a belső kereslet növekedése stabil maradhat - hangsúlyozta.

Suppan Gergely szerint idén a tavalyinál is lényegesen alacsonyabb olajárak miatt a külkereskedelmi többlet 8,8 milliárd euró közelébe emelkedhet, de ha az olajárak tartósan a jelenlegi szinten maradnak, a többlet jóval meghaladhatja a 9 milliárd eurót is.

A külkereskedelem rekord mértékű többlete a nemzetgazdaság külső finanszírozási képességének masszív többletét is támogatja, így a nettó külső adósság a következő években eltűnhet; nem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó külső hitelezővé válik. Ennek hatására a külső sérülékenység szignifikánsan csökkenni fog, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet - írja kommentárjában az elemző.

Örülhetünk az alacsony olajárnak

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kommentárban kiemelte, a 979 millió eurós többlet meghaladja a várakozásokat, a piac 945 millió euróval számolt. Az exportdinamika kedvező, erős külkereskedelemre utal. Az elemző szerint a februári többletben szerepe volt az alacsony energiaáraknak, azon belül is az alacsony üzemanyagáraknak.

Tavaly jelentős, 8,1 milliárd eurós többlettel zárt a magyar külkereskedelem, és várhatóan az idén is erős pluszban marad az egyenleg - közölte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG