TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Több évtizedes kongresszusi karrierje során McCain legalább 13 ország lebombázása mellett kardoskodott. Idén májusban aztán a neokonzervatív utódjának tekinthető John Bolton jelentette ki, hogy Washington a „líbiai modellt” akarja alkalmazni Észak-Korea esetében is. Ha Washington végrehajtja Bolton Iránra vonatkozó terveit, akkor Teherán novemberben lezárja a Hormuzi-szorost.
John Bolton (Fotó forrása: MTI/AP/Alex Brandon)

Az annapolisi amerikai haditengerészeti akadémia területén vasárnap helyezték örök nyugalomra John McCain neokonzervatív szenátort, a többnapos gyászszertartás-sorozat végén. A ceremónia résztvevői között találhattuk Richard Cheney korábbi alelnököt, a második, katasztrófával felérő iraki beavatkozás politikai karmesterét. Nem hiányozhatott John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó sem, aki ezekben a hónapokban éppen Irán ellen készít elő egy hasonló beavatkozást.

A neokonzervatív hadjárat mérlege

Több évtizedes kongresszusi karrierje során McCain legalább 13 ország lebombázása mellett kardoskodott. Feltűnő, hogy ezzel egyidőben tucatnyi alkalommal szavazott az amerikai veteránok megfelelő egészségügyi ellátása ellen, azt állítva, hogy az „túl drága”. Érdekes módon a véget nem érő „Terror elleni háború” 5 ezermilliárd dolláros számlája miatt McCain soha nem aggódott.

Nem tekinthető véletlennek, hogy Trump nem vett részt a szertartáson. A Fehér Ház ura még elnökválasztási kampányában radikális fordulatot követelt Washington globális hegemóniára törekvő külpolitikájában. Frusztrált támogatói is azt kívánták, hogy az USA hagyjon fel a rezsimváltó, katonai intervenciókra építő kurzusával. Az amerikai kisembernek tökéletesen elege van a negyedszázada húzódó közel-keleti beavatkozásokból, amely több államalakulat összeomlásával is járt. Összességében amerikai részről eddig 5 ezer katona halálával és 5 ezer milliárd dollár közvetlen és közvetett költséggel járt a neokonzervatívok iraki katonai beavatkozása, amelynek egyedüli világos nyertese Irán lett.

A jelképes Líbia

2009-ben McCain Líbiába látogatott és Kadhafi elnökkel találkozva még amerikai fegyvereket is ígért az észak-afrikai ország vezetőjének. 2011-re azonban McCain lett a Líbia elleni beavatkozás szószólója, azzal vádolva Kadhafit, hogy „amerikai vér tapad a kezeihez”. Jelképesnek tekinthető, hogy a nyugati beavatkozás következtében káoszba süllyedő Líbia kormányzata éppen vasárnap – McCain temetésének napján – hirdetett ki rendkívüli állapotot Tripoliban, miután a napok óta tartó összecsapásokban legalább 40-en életüket vesztették.

Idén májusban John Bolton jelentette ki, hogy Washington a „líbiai modellt” akarja alkalmazni Ézsak-Korea esetében is. A Bush adminisztráció és a Kadhafi rezsim között 2003 decemberében született paktum eredményeképpen ugyanis Líbia feladta vegyi- és nukleáris fegyverprogramjait a szankciók feloldásának és egy garancia fejében, hogy Washington nem fogja megtámadni az országot. Kadhafi ezért a hibáért 2011 október 20-án az életével fizetett.

Kukába a nemzetközi joggal

Káncz Csaba

A neokonzervatívokat azonban a legkisebb mértékben sem zavarja az a káosz és vérontás, amelyet Líbiában és Irakban előidéztek. De nem érdekli őket a nemzetközi jog sem: John Bolton augusztus 22-én jelentette ki, hogy Washington „nullára” akarja leszorítani az iráni olajexportot a november 8-i iráni energia-szankcióinak életbelépése után. Holott a Nemzetközi Atomenergia Ügynükség (IAEA) éppen múlt pénteken állapította meg legfrissebb jelentésében, hogy Teherán teljes mértékben betartja azt a 2015-ös nukleáris megállapodást, amelyet a nemzetközi közösséggel kötött – és amely egyáltal nem mellesleg a nemzetközi jog részének tekinthető az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231-as határozata értelmében.

Bolton szavaira válaszul az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egy vezető tábornoka kijelentette, hogy ha Washington végrehajtja a nemzetbiztonsági tanácsadó terveit, akkor Teherán lezárja a Hormuzi-szorost. Márpedig nap mint nap ezen a szoroson halad át a világ tengerein szállított kőolaj egyharmada.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél