4p
Több évtizedes kongresszusi karrierje során McCain legalább 13 ország lebombázása mellett kardoskodott. Idén májusban aztán a neokonzervatív utódjának tekinthető John Bolton jelentette ki, hogy Washington a „líbiai modellt” akarja alkalmazni Észak-Korea esetében is. Ha Washington végrehajtja Bolton Iránra vonatkozó terveit, akkor Teherán novemberben lezárja a Hormuzi-szorost.
John Bolton (Fotó forrása: MTI/AP/Alex Brandon)

Az annapolisi amerikai haditengerészeti akadémia területén vasárnap helyezték örök nyugalomra John McCain neokonzervatív szenátort, a többnapos gyászszertartás-sorozat végén. A ceremónia résztvevői között találhattuk Richard Cheney korábbi alelnököt, a második, katasztrófával felérő iraki beavatkozás politikai karmesterét. Nem hiányozhatott John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó sem, aki ezekben a hónapokban éppen Irán ellen készít elő egy hasonló beavatkozást.

A neokonzervatív hadjárat mérlege

Több évtizedes kongresszusi karrierje során McCain legalább 13 ország lebombázása mellett kardoskodott. Feltűnő, hogy ezzel egyidőben tucatnyi alkalommal szavazott az amerikai veteránok megfelelő egészségügyi ellátása ellen, azt állítva, hogy az „túl drága”. Érdekes módon a véget nem érő „Terror elleni háború” 5 ezermilliárd dolláros számlája miatt McCain soha nem aggódott.

Nem tekinthető véletlennek, hogy Trump nem vett részt a szertartáson. A Fehér Ház ura még elnökválasztási kampányában radikális fordulatot követelt Washington globális hegemóniára törekvő külpolitikájában. Frusztrált támogatói is azt kívánták, hogy az USA hagyjon fel a rezsimváltó, katonai intervenciókra építő kurzusával. Az amerikai kisembernek tökéletesen elege van a negyedszázada húzódó közel-keleti beavatkozásokból, amely több államalakulat összeomlásával is járt. Összességében amerikai részről eddig 5 ezer katona halálával és 5 ezer milliárd dollár közvetlen és közvetett költséggel járt a neokonzervatívok iraki katonai beavatkozása, amelynek egyedüli világos nyertese Irán lett.

A jelképes Líbia

2009-ben McCain Líbiába látogatott és Kadhafi elnökkel találkozva még amerikai fegyvereket is ígért az észak-afrikai ország vezetőjének. 2011-re azonban McCain lett a Líbia elleni beavatkozás szószólója, azzal vádolva Kadhafit, hogy „amerikai vér tapad a kezeihez”. Jelképesnek tekinthető, hogy a nyugati beavatkozás következtében káoszba süllyedő Líbia kormányzata éppen vasárnap – McCain temetésének napján – hirdetett ki rendkívüli állapotot Tripoliban, miután a napok óta tartó összecsapásokban legalább 40-en életüket vesztették.

Idén májusban John Bolton jelentette ki, hogy Washington a „líbiai modellt” akarja alkalmazni Ézsak-Korea esetében is. A Bush adminisztráció és a Kadhafi rezsim között 2003 decemberében született paktum eredményeképpen ugyanis Líbia feladta vegyi- és nukleáris fegyverprogramjait a szankciók feloldásának és egy garancia fejében, hogy Washington nem fogja megtámadni az országot. Kadhafi ezért a hibáért 2011 október 20-án az életével fizetett.

Kukába a nemzetközi joggal

Káncz Csaba

A neokonzervatívokat azonban a legkisebb mértékben sem zavarja az a káosz és vérontás, amelyet Líbiában és Irakban előidéztek. De nem érdekli őket a nemzetközi jog sem: John Bolton augusztus 22-én jelentette ki, hogy Washington „nullára” akarja leszorítani az iráni olajexportot a november 8-i iráni energia-szankcióinak életbelépése után. Holott a Nemzetközi Atomenergia Ügynükség (IAEA) éppen múlt pénteken állapította meg legfrissebb jelentésében, hogy Teherán teljes mértékben betartja azt a 2015-ös nukleáris megállapodást, amelyet a nemzetközi közösséggel kötött – és amely egyáltal nem mellesleg a nemzetközi jog részének tekinthető az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231-as határozata értelmében.

Bolton szavaira válaszul az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egy vezető tábornoka kijelentette, hogy ha Washington végrehajtja a nemzetbiztonsági tanácsadó terveit, akkor Teherán lezárja a Hormuzi-szorost. Márpedig nap mint nap ezen a szoroson halad át a világ tengerein szállított kőolaj egyharmada.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG