TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Iszlám Állam elleni harcok utolsó szakaszában feltűnően hatékonyak voltak az iraki erők, miközben három évvel korábban az akkori iraki hadsereg szétszaladt, meglátván az ellenséget. Nem kis változás történt, és közben kiemelkedett egy rendkívül tehetséges hadvezér, aki a legnehezebb pillanatokban a harcok élére állt.

2014-ben rémülten nézte a világ, ahogy az iraki hadsereg megfutamodik, fegyvereit hátrahagyva menekül, különösen Moszulnál, amikor megjelentek a még csak terrorcsoportként üzemelő Iszlám Állam fegyveresei. A hadseregnek megvoltak az eszközei, hogy rendet tegyen, de ehelyett hátrahagyta amerikai gyártmányú nehézfegyverzetét az ellenségnek, akiknek ezáltal meglett a szükséges hadifelszerelése ahhoz, hogy maguk is hadsereget hozzanak létre születőben lévő (és szerencsére azóta már megszűnt) államuknak.

Új erő, új vezetővel

Az iraki sereggel tehát nagy baj volt, ezért nem is azt próbálták meg helyrehozni a harcok folytatásához, amikor Irak 40 százaléka már az ellenség kezén volt, hanem teljesen új szervezeteket hoztak létre. Egyrészt felhívást tettek közzé, hogy bárki csatlakozhat a létrejövő, Irán által támogatott milíciákhoz, másrészt a működőképes rendőrséget erősítették meg, de a legfontosabb szervezet, ami lényegében átvette a hadsereg helyét, a Terrorellenes Szolgálat volt.

Ennek a szervezetnek lett egy külön elit csapata, melyet arany osztagnak hívnak, ők voltak a leghatékonyabbak az Iszlám Állam szétzúzásában. A csapat élére egy tehetséges katona, Abdul-Wahab al-Saadi tábornok került, aki az első döntő csatákban megoldotta a legnehezebb helyzeteket, sőt Tikrit városának ostrománál rangjelzését letépve az első sorba vonult a fronton, hogy katonáit lelkesítse, és egész közelről irányítsa az eleinte sokszor reménytelennek tűnő harcot, melynek során egyszer meg is sérült.

Népszerű lett

Az első sikeres terület visszaszerzések során a tábornoknak komoly ismertsége lett, egész Irakban népszerű lett, így a továbbiakban is ő irányította az immár egyre magabiztosabb szervezetet. A legnagyobb kihívás Moszul ostroma volt számára. A CNN-nek adott interjúban a tábornok elmondta, hogy mivel egy 2 milliós, sűrűn lakott városról volt szó, vigyázniuk kellett a polgári lakosságra, és a város infrastruktúráját sem akarták tönkretenni.

Így rendkívül gondosan kellett megtervezni és végrehajtani a műveleteket, lépésről lépésre városrészenként, ráadásul összesen 1000 autóbombával is meg kellett birkózniuk, melyek közül némelyiket teherautóból készítették. Végül 9 hónapos kegyetlen harc után sikerült a várost végleg felszabadítani, ez után viszont már rendkívül magabiztosak voltak az iraki erők, könnyedén szerezték vissza az újabb területeket, és még a rendkívül hatékony, szívós kurd pesmerga erők is kitértek előlük, amikor bevonultak a vitatott területekre a kurd függetlenségi népszavazás után.

A siker titka

Arra a kérdésre, hogy mi volt az újonnan szervezett erőt titka, a tábornok azt válaszolta, hogy zéró toleranciát alkalmaztak az etnikai-vallási megosztottsággal szemben. A szervezetben nincs helye síita-szunnita ellentétnek, mindenki egyenrangú, és a polgári lakosságot is ugyanígy kell kezelniük. Korábban a szunniták féltek a biztonsági erőktől, mert azokat felfegyverzett síita csoportoknak tartották.

A Terrorellenes Szolgálat mindössze 10 ezer emberből áll, tehát egy kis létszámú, de rendkívül hatékony erő. Állandó képzés zajlik benne, mégpedig igen magas szinten (akárcsak az amerikai különleges erőknél). A szervezet megnövekedett presztízsét mutatja az a tény is, hogy amikor májusban toborzást tartottak, 300 ezer ember jelentkezett, akik közül végül csak ezren lesznek, akik a szervezet tagjaivá válhatnak igen komoly kiképzés után.

A béke is rajtuk múlik

Most, hogy nincs már Iszlám Állam, Irakban azt tartják még nagy eredménynek, hogy a lakosság Szaddam Husszein elűzése óta először érezheti úgy, hogy az országnak hatékony saját rendfenntartó ereje van. Különösen fontos, hogy a szunnita kisebbség hosszú távon is úgy érezze, hogy egyenrangúak az országban, és ne tudjanak köztük újra teret nyerni újra az szélsőséges szervezetek, melyekből az Iszlám Állam is kialakult.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél