<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A parlament előtt fekvő törvénymódosító javaslat elfogadása esetén nemcsak maga gründolhatna ingatlanokba fektető alapot, hanem a már létezők jegyeiből is vásárolhatna. Az Eximbank jelenleg csak bel- és külföldi kockázati- és magántőkealapokban érdekelt, az ezekbe tett tőkéje 2019 végén együttesen 87 milliárd forintot ért.

Meglehetősen nagy visszhangot kapott a hazai sajtóban 2015 végén, hogy a száz százalékban állami tulajdonú Eximbank egy célzottnak tűnő eljárásban 16 milliárd forintot bízott az akkor még ismeretlennek számító GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-re. E pénzből két alap jött létre, az Exim Exportösztönző Magántőkealap 10 milliárd, az Exim Növekedési Magántőkealap 6 milliárd forinttal. A GB rövidítés a kockázatitőkealap-kezelő két tulajdonos nevének kezdőbetűit takarja: Gubicza Ágostonét és Boris Mihályét. Megbízásuk azért is került kereszttűzbe, mert Gubiczáról úgy hírlik, jó barátságban van a fideszes politikai elit tagjaival, az Index szerint ő vette el például Rogán Antal első feleségét és így neveli a miniszter első gyermekét is.

Tervezhető bérletidíj-bevételek. Fotó: Pixabay
Tervezhető bérletidíj-bevételek. Fotó: Pixabay

Azóta a két alapból egy lett, miután az Exim Növekedési Magántőkealap 2019. október 31-én beolvadt az Exim Exportösztönző Magántőkealapba. Tőkéje pedig ma már 56 milliárd, miután tavaly március végén az állam 40 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre benne – ahogy az az Eximbank honlapján olvasható. Boris Mihály egyébként még 2017 augusztusában kiszállt a GB & Partners-t tulajdonló GB Partners Vagyonkezelő Zrt.-ből, így azóta a kockázatitőkealap-kezelőnek kizárólag Gubicza a tulajdonosa.

Laptársunk érdeklődésére tavaly februárban az Eximbank azt válaszolta, hogy az akkor még két magántőkealap 7 cégbe fektetett be, amelyek együttesen 4 milliárd forint feletti exportárbevételt termeltek, 2018-as árbevételük pedig meghaladta a 10 milliárd forintot.

Az Eximbank a 2013-ban elindította saját tőkefinanszírozási programja alapján jelenleg tíz hazai és nemzetközi tőkealapban rendelkezik tulajdonrésszel, ezek 2019 végén együttesen 87,3 milliárd forintot értek - olvasható az állami tulajdonú hitelintézet tegnap, a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tavalyi éves jelentésében.

Ha azonban az Országgyűlés az áldását adja, a jövőben bel- és külföldi ingatlanalapokba is tehet pénzt az Eximbank. Ezzel „finanszírozni tudná a hazai ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaságokat, azzal, hogy ezen alapok tőkéjéből akár külföldön vásárolt ipari, idegenforgalmi, irodai, stb. ingatlanokfejlesztésében, üzemeltetésében kapjanak szerepet” – olvasható a kormány nevében Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által jegyzett törvénymódosító javaslat indoklásában.

A jogszabályi változtatásra azért van szükség, mert a törvény jelenleg nem teszi lehetővé, hogy az Eximbank ingatlanalap(ok)ba fektessen, illetve ilye(neke)t gründoljon. Pedig, ha ezeket megtehetné, akkor – az indoklás szerint – a Magyarországon már sikeres ingatlanportfoliót kiépített és üzemeltető társaságok számára lehetővé tehetné, hogy kilépjenek a nemzetközi piacra, hasznosítsák a megszerzett piaci tudást, tapasztalatot, exportálják az innovatív hazai építőipari és egyéb termékeket, szolgáltatásokat, amelyek beépülnek a fejlesztendő, üzemeltetésre átvett külföldi ingatlanokba.

Stabil hozamok

Az ingatlanalapokra, illetve azok kezelőire a befektetői érdekek védelme érdekében minden országban szigorú szabályozás vonatkozik, így a jogi garanciák rendelkezésre állnak a befektetés megtérülésére vonatkozóan. A portfolió hozamának összetevői hasonlóak az értékpapíralapokéihoz, viszont azokéinál sokkal stabilabbak, jobban tervezhetők.

A hozam egyik összetevője az adott ingatlan értékváltozása, a másik pedig a bérletidíj-bevétel, ami az ingatlanalap hozamának meghatározó, stabil bevételt jelentő részét adja. Mivel általában a kereskedelmi ingatlanok hosszú távú, több éves bérleti szerződésekkel rendelkeznek, az ebből befolyó bérletidíj-bevételek előre tervezhetők. Ez ad stabilitást az ingatlanok értékének, és biztosítja az ingatlanalap kiegyensúlyozott növekedését.

A kockázatokat tovább mérsékli a diverzifikáció. Az ingatlanalap az ingatlanpiac különböző piaci szegmenseiben és eltérő földrajzi helyszíneken fektet be, amelyeket az egyéni befektető nem tudna megtenni – érvel a törvénymódosító javaslat amellett, hogy az Eximbank, mint befektető a befektetési portfólió építésénél a hazai és nemzetközi magántőkealapok mellett ingatlanalapba is helyezhessen tőkét, kihasználva az ingatlanpiac által kínált stabil hozamot és diverzifikációs lehetőségeket. Egy ingatlanalap méretéből adódóan sok elemből álló, jól strukturált ingatlanportfoliót képes felvásárolni, majd üzemeltetni, hasznosítani, ezért megfelelő szakértői felügyelet mellett viszonylag alacsony kockázatú befektetésnek tekinthető.

Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Félnek a csehek, hogy belekeverednek a háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 14:14
A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
Makro / Külgazdaság Teljesen kitiltaná az EP az orosz gázt és kőolajat az EU-ból
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 13:44
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG