TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az euró 280-310 forintba kerülhet az idén, lesz IMF-megállapodás, de csak a harmadik negyedévben. A magyar tíz éves állampapírokat emiatt 8,5 százalék körüli hozam mellett jó üzlet megvásárolni. Az idén recesszió valószínű, magas marad a kamatszint és az infláció, így jó választás az inflációkövető államkötvény – mondták el az Equilor sajtóreggelijén.

Az utóbbi napokban szinte óránként jöttek az újabb szalagcímek Görögországgal kapcsolatban, amióta a választási eredmény ismertté vált. Jó a brókercégeknek a görög sztori, az eddigi gyér forgalom után megélénkültek a piacok, ismét lehet ügyfeleket felhívni, nekik befektetési tanácsokat adni - mondták el az Equilor sajtóbeszélgetésén.

Kiürülhet Görögország

Mindkét félnek érdeke, hogy Görögország az eurozónán belül maradjon. Jelenleg az Equilor szerint egyik görög politikai mozgalom sem vállalná a szakítást az euroövezettel. Az EU döntéshozói is a maradásban érdekeltek. A lehetséges hatások sem ismertek még, számos kérdés nyitott, így rázós átmenet, két számjegyű recesszió jöhet, a lakosság, a gazdasági elit elvándorolhat az országból - mondta Kuti Ákos vezető elemző.

A bevezetendő drachma leértékelődésével az euróhitelesek súlyos helyzetbe kerülnének, a megkötött gazdasági szerződések körül bizonytalanság alakulna ki. Pozitív hatás lenne, hogy az export és a turizmus versenyképessége javulna. Sorra dőlnek a dogmák, a közös európai kötvény kibocsátásának valószínűsége most nagyon megnőtt – mondta Kuti Ákos.

Nem mertünk alacsonyabbat mondani...

Itthon az Equilor abból indul ki, hogy meglesz az IMF-megállapodás, de csak a harmadik negyedévben – mondta Kuti. A Széll Kálmán-terv 2.0 intézkedései elegendőek voltak ahhoz, hogy megszüntessék a bizalmatlanságot a magyar gazdasággal szemben, és idén talán már újabb kiigazításokra nem lesz szükség, hacsak Európában nem történik nagy visszaesés. A kohéziós alapól származó 495 millió forint is felszabadulhat számunkra.

Az Equilor szerint az idén legalább 0,2 százalékkal csökkenhet a GDP, jövőre pedig 1,4 százalékkal nőhet (nem mertünk alacsonyabbat mondani – tették hozzá félig komolyan). A legutóbbi rossz adat fényében még jöhetnek kellemetlen meglepetések is. Továbbra is Európa köldökzsinórján csüngünk, bár a Mercedes-gyár termelése javít valamelyest a képen. Tartós maradhat az öt százalék feletti infláció és a hét százalékos alapkamat.

Történelmi mélyponton vonzó lehet a Telekom

Magyar Telekom-részvény részlete.

A magyar piacon a brókercégnél két sztorit látnak, az egyik a Mol, a másik pedig a Magyar Telekom, amely szerdán is újabb mélypontokra esett a kereskedésben. A Richter is ígéretes, olyan potenciállal kecsegtetnek a gyógyszerkutatások, amelyet még csak részben árazott be a piac.

Ami a külföldi részvénypiacot illeti, háttérbe szorultak az egyéni kockázati tényezők, együtt mozognak a papírok, pedig nagy különbség van szektorok és cégek között. A technológiai szektorban például úgy érzik, nem az Apple lesz a jövő sztorija, hanem olyan részvények, amelyekkel kapcsolatban nagyon pesszimista most a piac, mint a Nokia. Az osztalékpapírok pedig az alacsony külföldi kamatkörnyezetben még mindig felülteljesítők.

Inflációra szedjen inflációkövető kötvényt

Az Equilor modellportfóliói szerint a magánbefektetőknek érdemes tőkéjük mintegy 40 százalékát is inflációkövető magyar államkötvényben tartaniuk (leginkább az 2015/J-ben, öt százalékpont kamatprémiummal), 10-20 százalékot Magyar Telekomban, 10-20 százalékot Mol-részvényekben, kockázatvállalási készség szerint pedig valamennyit egy éves diszkont kincstárjegyben és lengyel, cseh részvényekben.

Az euró/forint árfolyam Szántó András devizaüzletág-vezető szerint 280-310 forint között lehet az idén, jellemzően inkább valamivel 300 forint alatt, de sávozásra számítanak ebben a tartományban. Gyenge a bizalom Magyarországon, alacsony a hitelezési aktivitás az adózási környezet miatt. A kormánynak a költségvetési problémák miatt anticiklikus politikára nemigen van tere, nem látszik, hogy a középtávú gazdasági növekedést mi alapozná meg.

A legjobb lenne lehívni az olcsó IMF-hitelt

Ha elérkezünk egy valódi IMF-megállapodáshoz, akkor azonban tovább eshet a kamatfelárunk. Valójában a kamatköltségek csökkentése miatt a legtöbbet az segíthetne a piacnak és az országnak, ha ténylegesen is élnénk az IMF-hitellel és lehívnánk azt. Az is ehet, hogy titokban, szépen csendben efelé tendálunk, legfeljebb majd azt mondják a politikusok, az IMF ragaszkodott hozzá – mondta Szántó András.

Az adósság eltüntetésének egyik közkeletű módja az elinflálás, amikor a hozamok alacsonyabbak az inflációnál. Magyarország ma azon kevés helyek egyike, ahol komoly reálkamatot fizetünk, amit nehéz kitermelni és nagyon le kellene csökkennie. A rövidebb távú kamatokon keresztül ezt elő lehetne segíteni, ha a piaci helyzet ezt lehetővé teszi, idén év végén vagy a jövő év elején.

Normális ember görög bankban nem tart pénzt

Ami az óceán két partját illeti, Amerika és Európa után komoly különbségek vannak. Az USA folyamatosan növeli államadósságát, elsősorban monetáris stimulussal próbálja a recesszióból kirángatni az országot, és jobban sikerül neki, mint Európának. Európában sok sebből vérzik az euró, az igen erős, Merkel által képviselt restriktív politika nehezíti a recesszióból való kilábalást. Az exporton keresztül növekedő országoknak, mint Magyarországnak a növekedés lehetővé tenné adósságai kinövését. Recesszió esetén azonban nehéz lesz exportpiacokat találnunk. Az egy év múlva esedékes német választásokig talán Európa is megpróbál a növekedés, a monetáris lazítás irányába haladni, ami egy sokkal inkább bizalomgerjesztő állapot.

A mostani 1,27-es euró/dollár szint egy túl lendületes dollárerősödés eredménye, lehet egy kis visszapattanás, 1,3 környékére, sőt 2,35-ig is, de hosszabb távon nagyobb esélyt látnak a dollárerősödésre, mint az euróéra. A második félévben csökkenést várnak egészen 1,20 alá. Ami a svájci frankot illeti, egyelőre erősödni nem tud, a gyengülés irányába sem látszik elmozdulás. Normális ember görög bankban nem tart pénzt, a svájci frankra ilyen irányból is irányul kereslet. Egy idő után a svájci jegybank tovább gyengítheti a frankot, de nem valószínű, hogy ez a következő pár hónapban bekövetkezik.

Jó üzlet a 8,5 százalékos államkötvény-hozam

A török líra érdekes történet, látható volt nála egy jelentős gyengülés, pedig GDP-jét tekintve jobb helyzetben van, mint a kelet-európai országok. Bár a kamatszintje már a magyar alatt van, erősödést valószínűsítenek ennél a devizánál. Az ausztrál dollárban még mindig lehet esési potenciál, mert az ország ezer szállal kapcsolódik Kínához, és a kínai növekedés nemigen fog fellendülni a közeljövőben. A szakember szerint biztosan lesz IMF-megállapodás, így 8,5 százalékos hozammal tíz éves magyar állampapírt venni nem rossz dolog.

Érdemes lenne a lengyelországi privatizációs tapasztalatokat itthon is hasznosítani, vannak még tőzsdére vihető itthoni vállalatok, mint például az MVM vagy a Takarékbank. Az Equilor olyan cégeket látna szívesen a tőzsdén, amelyek jelentős piaci szereplővé válhatnak, és mindenképpen tőkeemelést javasol nekik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél