<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az euró 280-310 forintba kerülhet az idén, lesz IMF-megállapodás, de csak a harmadik negyedévben. A magyar tíz éves állampapírokat emiatt 8,5 százalék körüli hozam mellett jó üzlet megvásárolni. Az idén recesszió valószínű, magas marad a kamatszint és az infláció, így jó választás az inflációkövető államkötvény – mondták el az Equilor sajtóreggelijén.

Az utóbbi napokban szinte óránként jöttek az újabb szalagcímek Görögországgal kapcsolatban, amióta a választási eredmény ismertté vált. Jó a brókercégeknek a görög sztori, az eddigi gyér forgalom után megélénkültek a piacok, ismét lehet ügyfeleket felhívni, nekik befektetési tanácsokat adni - mondták el az Equilor sajtóbeszélgetésén.

Kiürülhet Görögország

Mindkét félnek érdeke, hogy Görögország az eurozónán belül maradjon. Jelenleg az Equilor szerint egyik görög politikai mozgalom sem vállalná a szakítást az euroövezettel. Az EU döntéshozói is a maradásban érdekeltek. A lehetséges hatások sem ismertek még, számos kérdés nyitott, így rázós átmenet, két számjegyű recesszió jöhet, a lakosság, a gazdasági elit elvándorolhat az országból - mondta Kuti Ákos vezető elemző.

A bevezetendő drachma leértékelődésével az euróhitelesek súlyos helyzetbe kerülnének, a megkötött gazdasági szerződések körül bizonytalanság alakulna ki. Pozitív hatás lenne, hogy az export és a turizmus versenyképessége javulna. Sorra dőlnek a dogmák, a közös európai kötvény kibocsátásának valószínűsége most nagyon megnőtt – mondta Kuti Ákos.

Nem mertünk alacsonyabbat mondani...

Itthon az Equilor abból indul ki, hogy meglesz az IMF-megállapodás, de csak a harmadik negyedévben – mondta Kuti. A Széll Kálmán-terv 2.0 intézkedései elegendőek voltak ahhoz, hogy megszüntessék a bizalmatlanságot a magyar gazdasággal szemben, és idén talán már újabb kiigazításokra nem lesz szükség, hacsak Európában nem történik nagy visszaesés. A kohéziós alapól származó 495 millió forint is felszabadulhat számunkra.

Az Equilor szerint az idén legalább 0,2 százalékkal csökkenhet a GDP, jövőre pedig 1,4 százalékkal nőhet (nem mertünk alacsonyabbat mondani – tették hozzá félig komolyan). A legutóbbi rossz adat fényében még jöhetnek kellemetlen meglepetések is. Továbbra is Európa köldökzsinórján csüngünk, bár a Mercedes-gyár termelése javít valamelyest a képen. Tartós maradhat az öt százalék feletti infláció és a hét százalékos alapkamat.

Történelmi mélyponton vonzó lehet a Telekom

Magyar Telekom-részvény részlete.

A magyar piacon a brókercégnél két sztorit látnak, az egyik a Mol, a másik pedig a Magyar Telekom, amely szerdán is újabb mélypontokra esett a kereskedésben. A Richter is ígéretes, olyan potenciállal kecsegtetnek a gyógyszerkutatások, amelyet még csak részben árazott be a piac.

Ami a külföldi részvénypiacot illeti, háttérbe szorultak az egyéni kockázati tényezők, együtt mozognak a papírok, pedig nagy különbség van szektorok és cégek között. A technológiai szektorban például úgy érzik, nem az Apple lesz a jövő sztorija, hanem olyan részvények, amelyekkel kapcsolatban nagyon pesszimista most a piac, mint a Nokia. Az osztalékpapírok pedig az alacsony külföldi kamatkörnyezetben még mindig felülteljesítők.

Inflációra szedjen inflációkövető kötvényt

Az Equilor modellportfóliói szerint a magánbefektetőknek érdemes tőkéjük mintegy 40 százalékát is inflációkövető magyar államkötvényben tartaniuk (leginkább az 2015/J-ben, öt százalékpont kamatprémiummal), 10-20 százalékot Magyar Telekomban, 10-20 százalékot Mol-részvényekben, kockázatvállalási készség szerint pedig valamennyit egy éves diszkont kincstárjegyben és lengyel, cseh részvényekben.

Az euró/forint árfolyam Szántó András devizaüzletág-vezető szerint 280-310 forint között lehet az idén, jellemzően inkább valamivel 300 forint alatt, de sávozásra számítanak ebben a tartományban. Gyenge a bizalom Magyarországon, alacsony a hitelezési aktivitás az adózási környezet miatt. A kormánynak a költségvetési problémák miatt anticiklikus politikára nemigen van tere, nem látszik, hogy a középtávú gazdasági növekedést mi alapozná meg.

A legjobb lenne lehívni az olcsó IMF-hitelt

Ha elérkezünk egy valódi IMF-megállapodáshoz, akkor azonban tovább eshet a kamatfelárunk. Valójában a kamatköltségek csökkentése miatt a legtöbbet az segíthetne a piacnak és az országnak, ha ténylegesen is élnénk az IMF-hitellel és lehívnánk azt. Az is ehet, hogy titokban, szépen csendben efelé tendálunk, legfeljebb majd azt mondják a politikusok, az IMF ragaszkodott hozzá – mondta Szántó András.

Az adósság eltüntetésének egyik közkeletű módja az elinflálás, amikor a hozamok alacsonyabbak az inflációnál. Magyarország ma azon kevés helyek egyike, ahol komoly reálkamatot fizetünk, amit nehéz kitermelni és nagyon le kellene csökkennie. A rövidebb távú kamatokon keresztül ezt elő lehetne segíteni, ha a piaci helyzet ezt lehetővé teszi, idén év végén vagy a jövő év elején.

Normális ember görög bankban nem tart pénzt

Ami az óceán két partját illeti, Amerika és Európa után komoly különbségek vannak. Az USA folyamatosan növeli államadósságát, elsősorban monetáris stimulussal próbálja a recesszióból kirángatni az országot, és jobban sikerül neki, mint Európának. Európában sok sebből vérzik az euró, az igen erős, Merkel által képviselt restriktív politika nehezíti a recesszióból való kilábalást. Az exporton keresztül növekedő országoknak, mint Magyarországnak a növekedés lehetővé tenné adósságai kinövését. Recesszió esetén azonban nehéz lesz exportpiacokat találnunk. Az egy év múlva esedékes német választásokig talán Európa is megpróbál a növekedés, a monetáris lazítás irányába haladni, ami egy sokkal inkább bizalomgerjesztő állapot.

A mostani 1,27-es euró/dollár szint egy túl lendületes dollárerősödés eredménye, lehet egy kis visszapattanás, 1,3 környékére, sőt 2,35-ig is, de hosszabb távon nagyobb esélyt látnak a dollárerősödésre, mint az euróéra. A második félévben csökkenést várnak egészen 1,20 alá. Ami a svájci frankot illeti, egyelőre erősödni nem tud, a gyengülés irányába sem látszik elmozdulás. Normális ember görög bankban nem tart pénzt, a svájci frankra ilyen irányból is irányul kereslet. Egy idő után a svájci jegybank tovább gyengítheti a frankot, de nem valószínű, hogy ez a következő pár hónapban bekövetkezik.

Jó üzlet a 8,5 százalékos államkötvény-hozam

A török líra érdekes történet, látható volt nála egy jelentős gyengülés, pedig GDP-jét tekintve jobb helyzetben van, mint a kelet-európai országok. Bár a kamatszintje már a magyar alatt van, erősödést valószínűsítenek ennél a devizánál. Az ausztrál dollárban még mindig lehet esési potenciál, mert az ország ezer szállal kapcsolódik Kínához, és a kínai növekedés nemigen fog fellendülni a közeljövőben. A szakember szerint biztosan lesz IMF-megállapodás, így 8,5 százalékos hozammal tíz éves magyar állampapírt venni nem rossz dolog.

Érdemes lenne a lengyelországi privatizációs tapasztalatokat itthon is hasznosítani, vannak még tőzsdére vihető itthoni vállalatok, mint például az MVM vagy a Takarékbank. Az Equilor olyan cégeket látna szívesen a tőzsdén, amelyek jelentős piaci szereplővé válhatnak, és mindenképpen tőkeemelést javasol nekik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló