Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az euró 280-310 forintba kerülhet az idén, lesz IMF-megállapodás, de csak a harmadik negyedévben. A magyar tíz éves állampapírokat emiatt 8,5 százalék körüli hozam mellett jó üzlet megvásárolni. Az idén recesszió valószínű, magas marad a kamatszint és az infláció, így jó választás az inflációkövető államkötvény – mondták el az Equilor sajtóreggelijén.

Az utóbbi napokban szinte óránként jöttek az újabb szalagcímek Görögországgal kapcsolatban, amióta a választási eredmény ismertté vált. Jó a brókercégeknek a görög sztori, az eddigi gyér forgalom után megélénkültek a piacok, ismét lehet ügyfeleket felhívni, nekik befektetési tanácsokat adni - mondták el az Equilor sajtóbeszélgetésén.

Kiürülhet Görögország

Mindkét félnek érdeke, hogy Görögország az eurozónán belül maradjon. Jelenleg az Equilor szerint egyik görög politikai mozgalom sem vállalná a szakítást az euroövezettel. Az EU döntéshozói is a maradásban érdekeltek. A lehetséges hatások sem ismertek még, számos kérdés nyitott, így rázós átmenet, két számjegyű recesszió jöhet, a lakosság, a gazdasági elit elvándorolhat az országból - mondta Kuti Ákos vezető elemző.

A bevezetendő drachma leértékelődésével az euróhitelesek súlyos helyzetbe kerülnének, a megkötött gazdasági szerződések körül bizonytalanság alakulna ki. Pozitív hatás lenne, hogy az export és a turizmus versenyképessége javulna. Sorra dőlnek a dogmák, a közös európai kötvény kibocsátásának valószínűsége most nagyon megnőtt – mondta Kuti Ákos.

Nem mertünk alacsonyabbat mondani...

Itthon az Equilor abból indul ki, hogy meglesz az IMF-megállapodás, de csak a harmadik negyedévben – mondta Kuti. A Széll Kálmán-terv 2.0 intézkedései elegendőek voltak ahhoz, hogy megszüntessék a bizalmatlanságot a magyar gazdasággal szemben, és idén talán már újabb kiigazításokra nem lesz szükség, hacsak Európában nem történik nagy visszaesés. A kohéziós alapól származó 495 millió forint is felszabadulhat számunkra.

Az Equilor szerint az idén legalább 0,2 százalékkal csökkenhet a GDP, jövőre pedig 1,4 százalékkal nőhet (nem mertünk alacsonyabbat mondani – tették hozzá félig komolyan). A legutóbbi rossz adat fényében még jöhetnek kellemetlen meglepetések is. Továbbra is Európa köldökzsinórján csüngünk, bár a Mercedes-gyár termelése javít valamelyest a képen. Tartós maradhat az öt százalék feletti infláció és a hét százalékos alapkamat.

Történelmi mélyponton vonzó lehet a Telekom

Magyar Telekom-részvény részlete.

A magyar piacon a brókercégnél két sztorit látnak, az egyik a Mol, a másik pedig a Magyar Telekom, amely szerdán is újabb mélypontokra esett a kereskedésben. A Richter is ígéretes, olyan potenciállal kecsegtetnek a gyógyszerkutatások, amelyet még csak részben árazott be a piac.

Ami a külföldi részvénypiacot illeti, háttérbe szorultak az egyéni kockázati tényezők, együtt mozognak a papírok, pedig nagy különbség van szektorok és cégek között. A technológiai szektorban például úgy érzik, nem az Apple lesz a jövő sztorija, hanem olyan részvények, amelyekkel kapcsolatban nagyon pesszimista most a piac, mint a Nokia. Az osztalékpapírok pedig az alacsony külföldi kamatkörnyezetben még mindig felülteljesítők.

Inflációra szedjen inflációkövető kötvényt

Az Equilor modellportfóliói szerint a magánbefektetőknek érdemes tőkéjük mintegy 40 százalékát is inflációkövető magyar államkötvényben tartaniuk (leginkább az 2015/J-ben, öt százalékpont kamatprémiummal), 10-20 százalékot Magyar Telekomban, 10-20 százalékot Mol-részvényekben, kockázatvállalási készség szerint pedig valamennyit egy éves diszkont kincstárjegyben és lengyel, cseh részvényekben.

Az euró/forint árfolyam Szántó András devizaüzletág-vezető szerint 280-310 forint között lehet az idén, jellemzően inkább valamivel 300 forint alatt, de sávozásra számítanak ebben a tartományban. Gyenge a bizalom Magyarországon, alacsony a hitelezési aktivitás az adózási környezet miatt. A kormánynak a költségvetési problémák miatt anticiklikus politikára nemigen van tere, nem látszik, hogy a középtávú gazdasági növekedést mi alapozná meg.

A legjobb lenne lehívni az olcsó IMF-hitelt

Ha elérkezünk egy valódi IMF-megállapodáshoz, akkor azonban tovább eshet a kamatfelárunk. Valójában a kamatköltségek csökkentése miatt a legtöbbet az segíthetne a piacnak és az országnak, ha ténylegesen is élnénk az IMF-hitellel és lehívnánk azt. Az is ehet, hogy titokban, szépen csendben efelé tendálunk, legfeljebb majd azt mondják a politikusok, az IMF ragaszkodott hozzá – mondta Szántó András.

Az adósság eltüntetésének egyik közkeletű módja az elinflálás, amikor a hozamok alacsonyabbak az inflációnál. Magyarország ma azon kevés helyek egyike, ahol komoly reálkamatot fizetünk, amit nehéz kitermelni és nagyon le kellene csökkennie. A rövidebb távú kamatokon keresztül ezt elő lehetne segíteni, ha a piaci helyzet ezt lehetővé teszi, idén év végén vagy a jövő év elején.

Normális ember görög bankban nem tart pénzt

Ami az óceán két partját illeti, Amerika és Európa után komoly különbségek vannak. Az USA folyamatosan növeli államadósságát, elsősorban monetáris stimulussal próbálja a recesszióból kirángatni az országot, és jobban sikerül neki, mint Európának. Európában sok sebből vérzik az euró, az igen erős, Merkel által képviselt restriktív politika nehezíti a recesszióból való kilábalást. Az exporton keresztül növekedő országoknak, mint Magyarországnak a növekedés lehetővé tenné adósságai kinövését. Recesszió esetén azonban nehéz lesz exportpiacokat találnunk. Az egy év múlva esedékes német választásokig talán Európa is megpróbál a növekedés, a monetáris lazítás irányába haladni, ami egy sokkal inkább bizalomgerjesztő állapot.

A mostani 1,27-es euró/dollár szint egy túl lendületes dollárerősödés eredménye, lehet egy kis visszapattanás, 1,3 környékére, sőt 2,35-ig is, de hosszabb távon nagyobb esélyt látnak a dollárerősödésre, mint az euróéra. A második félévben csökkenést várnak egészen 1,20 alá. Ami a svájci frankot illeti, egyelőre erősödni nem tud, a gyengülés irányába sem látszik elmozdulás. Normális ember görög bankban nem tart pénzt, a svájci frankra ilyen irányból is irányul kereslet. Egy idő után a svájci jegybank tovább gyengítheti a frankot, de nem valószínű, hogy ez a következő pár hónapban bekövetkezik.

Jó üzlet a 8,5 százalékos államkötvény-hozam

A török líra érdekes történet, látható volt nála egy jelentős gyengülés, pedig GDP-jét tekintve jobb helyzetben van, mint a kelet-európai országok. Bár a kamatszintje már a magyar alatt van, erősödést valószínűsítenek ennél a devizánál. Az ausztrál dollárban még mindig lehet esési potenciál, mert az ország ezer szállal kapcsolódik Kínához, és a kínai növekedés nemigen fog fellendülni a közeljövőben. A szakember szerint biztosan lesz IMF-megállapodás, így 8,5 százalékos hozammal tíz éves magyar állampapírt venni nem rossz dolog.

Érdemes lenne a lengyelországi privatizációs tapasztalatokat itthon is hasznosítani, vannak még tőzsdére vihető itthoni vállalatok, mint például az MVM vagy a Takarékbank. Az Equilor olyan cégeket látna szívesen a tőzsdén, amelyek jelentős piaci szereplővé válhatnak, és mindenképpen tőkeemelést javasol nekik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság "Mindenkinél más-más ideig tart a fertőzés utáni védettség" - interjú a MOK infektológusával
Kormos Olga | 2021. január 21. 05:48
Másodszor is elkapta a koronavírust Eperjes Károly színművész, amely ezúttal jóval súlyosabb tüneteket okozott nála, mint az első alkalommal. Arról kérdeztük Dr. Csilek András infektológust, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) BAZ Megyei Területi Szervezetének elnökét, lehet-e tendencia az újrafertőződés és milyen védettséget ad az első fertőzés? De eloszlat pár tévhitet, s számba vesszük a legkiemelkedőbb újrafertőződéseket is. 
Makro / Külgazdaság Új POTUS és egy óriási Biblia - érdekességek Joe Biden elnökségének első pillanatairól
Kollár Dóra | 2021. január 20. 20:34
Nagy nap a mai, hiszen hivatalosan is új elnöke van az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Miről beszélt beiktatásán Joe Biden?
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 18:52
Központi szerepet kapott az Egyesült Államok 46. elnökeként hivatalba lépett Joe Biden első elnöki beszédében a pandémia elleni küzdelem, az egység és az összetartása.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is gratulált Joe Biden-nek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 18:24
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.
Makro / Külgazdaság Letette hivatali esküjét Joe Biden
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 18:10
Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Lőporos hordón ül Biden – nehéz évek várnak Amerikára
Wéber Balázs | 2021. január 20. 16:46
Az új elnök egyesíteni szeretné a kettészakadt országot, de már az komoly eredmény lenne, ha nem robbanna fel alatta a lőporos hordó.
Makro / Külgazdaság Ikonikus melegdallal mondott búcsút Donald Trumpnak a CNN élő adása
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 15:37
Egy vállaltan „a másságot” jelképező dallal, a meleghimnusznak is tartott YMCA című nótával búcsúztatta a CNN élő tudósítása Donald Trumpot, amint a távozó elnök helikoptere elhagyta a Fehér Ház előtti füves területet.
Makro / Külgazdaság Biden elnök első 10 napja – adósság az égbe, dollár a gödörbe
Káncz Csaba | 2021. január 20. 13:36
Roosevelt elnök 1934-ben de facto 70 százalékkal leértékelte a dollárt az aranyhoz képest – Biden nagyszabású stratégiája hasonlóképpen már rövid távon komoly dollár-értékvesztéssel járhat. Az új elnöknek gyorsan kell lépnie a társadalom pacifikálása érdekében, mert a republikánus szavazók körében óriási a feszültség. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Török Zoltán: jövőre lőhet ki a magyar gazdaság
Király Béla | 2021. január 20. 13:16
Az idei évre is dinamikus növekedést várnak a magyar gazdaságtól a Raiffeisen Bank elemzői, de a nagy ugrás 2022-ben jöhet, amikor 6 százalékos lehet a bővülés. Ugyanakkor a munkaerőpiacon már 2021-ben látványos javulás lehet, és év végére akár rekordot érhet el a foglalkoztatás szintje.
Makro / Külgazdaság Trump búcsúzóul: "a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet"
MTI | 2021. január 20. 08:19
Az USA leköszönő elnöke egyébként békésebb hangnemet ütött meg a beszédben. Azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus-járvány idején.
Friss
hírlevél