6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Masszív növekedés előtt áll a magyar gazdaság, amelynek a következő időszakban az ipar lehet a motorja, vélik a Takarékbank elemzői. A pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján arról is szó volt, hogy jelen pillanatban az infláció jelenti a legnagyobb kockázatot.

A világjárvány második és harmadik hulláma ellen hozott korlátozó intézkedések a tavaly tavaszihoz képest jóval enyhébb visszaesést okoztak, sőt, egyes országokban a várakozásokat meghaladó mértékben folytatódott a kilábalás, döntően az iparnak, és a világkereskedelem fellenüléséből profitáló exportnak köszönhetően. Az egyes ágazatokat és országokat továbbra is különböző mértékű felpattanás jellemzi. Az ipari termelés többé-kevésbé mindenhol helyreállt 2020 végére, a kilátások pedig igencsak kedvezőek, amit egyes cikkek (pl. a chipek) gyártása, valamint a tengeri szállítás kapacitáskorlátai árnyékolnak be, mondta el egy szerdai sajtóeseményen Suppán Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A tavalyi évben a szakértő szerint meghatározó volt, hogy melyik országban mekkora részarányt tesz ki a gazdaságban a turizmus. Magyarország a középmezőnyben van a visszaesést tekintve, azok az államok estek vissza legerősebben, ahol az idegenforgalom kiemelt jelentőségű. Tetézte a bajt a dél-európai országoknál, hogy több egyébként is komoly strukturális problémákkal küzdött.

Biztatóan alakulhat a magyar gazdasági növekedés

Ami a hazai GDP-t illeti, az komoly meglepetést okozva csupán 3,6 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami érdemi javulás a harmadik negyedéves 4,6 százalékos visszaesés után. A tavalyi évben így összességében 5 százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék. A GDP október–decemberben az előző negyedévhez képest 1,4 százalékkal bővült, így nem következett be a várt újabb visszaesés. A növekedést az ipar és az információ, kommunikáció ágazatok húzták, és meredeken javult az építőipar teljesítménye is a harmadik negyedévhez képest.

Az idei évre három forgatókönyvet készítettek a Takarékbank elemzői. Az első forgatókönyv szerint 6,6 százalékos lehet a növekedés, így az idei év vége felé (3-4. negyedév) a magyar gazdaság ledolgozhatja a korábbi visszaesést. A másik két, kevésbé optimista forgatókönyv szerint csak a jövő évben haladná meg a GDP a járvány előtti szintet.

Nagy a szórás a várakozásokban (Forrás: Takarékbank)
Nagy a szórás a várakozásokban (Forrás: Takarékbank)

Az is elhangzott, hogy részben a bázishatások miatt, illetve a beruházások növekedése miatt jelentős bővülést várnak az elemzők. A következő negyedévekben a beruházások és a nettó export húzhatja a gazdaságot. A Takarékbank szakértői szerint a fogyasztás csak lassabban fog növekedni, ha ez is megugrana, akkor 7 százalék feletti is lehet a bővülés. Erre utal egyébként a kiskereskedelem februári visszaesése is. A nem létfontosságú üzletek boltzárja márciusban tovább húzhatja vissza.

Az ipar a bázishatás miatt rendkívül erősen felszúrhat, a tavalyi nagy szakadás után idén ledolgozza a magyar termelés a visszaesést. A következő időszakban ugyanakkor nagyon sok új beruházás (akkumulátor gyárak) fordulnak termelőre. Az ipar a második-harmadik negyedévben már jócskán meghaladja a járvány előtti szintet, összességében a gazdaság egésze is ennek köszönhetően fog a válság előtti szintre visszatérni.

Az inflációra érdemes figyelni

A Takarékbank elemzői szerint ez a terület jelenti a legnagyobb kockázatot. Áprilisban és májusban kiugró mértékű lesz, 5,2 illetve 5 százalék lehet az áremelkedés mértéke. Ez arra vezethető vissza, hogy a tavalyi nagyon alacsony bázist követően idén megugrottak az üzemanyagárak. Csak ez ugyanis 3 pontot adhat áprilisban és májusban az inflációhoz. (A súlya egyébként is elég nagy, hiszen 6 százalékot tesz ki az inflációs kosárban).

Az inflációra nézve felfelé mutató kockázatot jelent az olaj-, nyersanyag-, mezőgazdasági árak megugrása, a nemzetközi szállítási költségek elszállása csakúgy, mint a nyitás után várhatóan meredeken felfutó kereslet, ami alacsonyabb kínálati kapacitás mellett szintén jelentős áremelkedéshez vezethet. Így idén 3,9-4 százalékos átlagos inflációra számítanak az elemzők a tavalyi 3,3 százalék után. Ugyanakkor az inflációra felfelé mutató kockázatok miatt nem zárható ki, hogy az év hátralevő részében sem kerül vissza a toleranciasávba. Az inflációs kockázatok jelentős növekedése miatt az év második felében pedig kisebb szigorításra kerülhet sor. Ugyanakkor az elemzők szerint könnyen lehet, hogy ez csupán annyiban fog kimerülni, hogy a jegybanki alapkamatot, és a piaci szintre jelentősen ható kéthetes betétek szintjét harmonizálják.

Jelentős felfele mutató kockázatok láthatók az inflációban (Forrás: Takarékbank)
Jelentős felfele mutató kockázatok láthatók az inflációban (Forrás: Takarékbank)

Jól alakult a külkereskedelmi egyenleg

A koronavírus-járvány felülírta az államháztartás számait is, egyfelől az egészségügyi és gazdasági védekezés költségei, másfelől a gazdaság zsugorodása miatt visszaeső adóbevételek miatt. Az idei első három hónapban 1144 milliárd forint deficit keletkezett a központi költségvetésben. Az uniós bevételek és kiadások nélkül számolva azonban a hiány ennél lényegesen kisebb, 679 milliárd forint lett volna. 2020-ban a kifejezetten magas finanszírozási igény, és a tartalékok feltöltése miatt az Eximbank beszámításával az államadósság a GDP 80,4 százalékára emelkedett az egy évvel korábbi 65,5 százalékról. Az államadósság-ráta a mérséklődő finanszírozási igény, az előfinanszírozás, valamint az érdemben megugró nominális növekedés hatására az idei évtől ismét csökkenő pályára állhat, 2021-ben 77,2 százalékra, 2022-ben 73 százalék közelébe süllyedhet.

Az első két hónapban az export euróértéke 2,2 százalékkal, az importé 3,5 százalékkal zsugorodott, így 187 millió euróval 1711 millió euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg többlete. Az idei év első felében tovább javulhat a külkereskedelmi többlet, egyrészt a gyenge fogyasztás miatt viszonylag gyenge belső kereslet, másrészt a második negyedévben jelentkező bázishatások miatt. A második félévben azonban a beruházások és a fogyasztás várható élénkülésével már némileg csökkenhet a külkereskedelem többlete, azonban idén összességében tovább emelkedhet, így elérheti a 6,5 milliárd eurót a tavalyi 5,8 milliárd után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG