5p
A jegybank tényleg nem gondolkodik a forintról, nemcsak azért, mert nincs árfolyamcélja: azt vizsgálják, hogy az inflációra milyen hatással bír.
Balog Ádám

Az árfolyamcsatorna egy jelentős csatorna: egy gyengébb árfolyam inflációt generál, egy erősebb árfolyam pedig ellentétes hatással bír, ezt ugyanakkor minden kamatdöntés előtt elemezzük – mondta  Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Gazdasági Rádiónak.

A magyar gazdaság jelenleg Európa egyik éllovasa – ezt az IMF is elismeri és egyre többen elismerik ezt a pénzügyi, elemzői világban is – mondta Balog Ádám. A hitelminősítőknél – ha a számokon múlik – idén összejöhet a felminősítés, azonban ennek még számos egyéb aspektusa van – bizonyos policy döntéseket is várnak még a hitelminősítők. A piac ugyanakkor már megelőlegezte a felminősítést és úgy kezeli az országot, márpedig fontos a hitelminősítők szava, de a piacé fontosabb – mondta Balog Ádám.

Balog elnyúló kamatcsökkentési ciklust lát

A hazai kamatkörnyezettel kapcsolatban Balog emlékeztetett: a Monetáris Tanács minden ülése előtt komoly értékelést kap a kamatdöntés előtt. A jelenlegi helyzetben még van tér a kamatcsökkentésre – mondta az MNB alelnöke, majd – szigorúan magánvéleményként megfogalmazva – azt mondta: „én egy kicsit messzebb látom a végét, tehát hónapokban mérhető csökkentési lehetőséget látok magunk előtt”, amely szavak nagy valószínűséggel a piacon elfogadott 1,5 százalékos kamatmélypontnál alacsonyabb jegybanki kamatra való utalás lehetett. A magyar gazdaság számára egyensúlyi kamatszint meghatározása több okból nem lehetséges: nincs vegytiszta egyensúlyi gazdasági állapot, s a régiós országokkal összevetve sem jutunk előrébb ezen az úton, hiszen Magyarországtól teljesen eltérő fejlettségű és helyzetű országokról beszélünk – ütötte el a fenti mondatoknál konkrétabb kamatszint meghatározást a jegybanki képviselő.

Nem kapkod az inflációs mutató nyomán az MNB

Hol tart az elszámolás?

A banki elszámolás rendkívül nagy és komplex folyamat, milliós számú elszámolásról és értesítésről beszélünk. A nagy számok törvénye alapján, hibák adódhatnak, de az MNB folyamatosan vizsgálja a piaci szereplőket és jelentős, rendszerszintű problémára nem akadtak. Ahol késés van az értesítéssel, ott is jellemzően napokat késnek csak a pénzügyi intézmények - mondta Balog Ádám. Az MNB alenökével készült interjú első részét itt olvashatja >>>

Az inflációs célkövetés rendszerének esetleges felvetése nem új, hiszen a válság óta időről-időre felmerül ez a kérdés, ugyanakkor a jegybankban valóban jó alternatívát nem láttak – mondta az alelnök, aki szerint ők továbbra is kitartanak az inflációs célkövetés mellett.

Ami magát az inflációt illeti: a legutolsó adat az MNB várakozásainál is kedvezőbb lett, de ez csak egy adat, ráadásul lényegében csak az üzemanyag áraknak rendkívül volatilis emelkedésének volt köszönhető. Az MNB ebből hosszú távú következtetést nem von le ebből, de továbbra is tartja magát ahhoz a véleményhez, hogy év végére, jövő év elejére pozitív tartományba kerül újra a pénzromlás mértéke.

Az ECB jót tett nekünk, s a „Fed-hatást” is tompítja

A nemzetközi gazdasági környezet hatásai közül egyértelműen az orosz-ukrán konfliktus okozhat gondot – ide 5 százalék körül volt a direkt exportunk, s indirekt exportunkkal akár 8 százalék is érkezhetett ezekre a piacokra. A visszaesés komoly, Oroszogszág tekintetében elérheti a 35 százalékot. Ugyanakkor szerencse, hogy a kimenő termékek – főleg az agrártermékek – megtalálták az új felvevő piacokat, ám hosszú távon ez a helyzet ennek ellenére is komoly gondokat hordoz.

Az ECB és a Fed várt intézkedéseivel kapcsolatban az MNB alelnöke emlékeztetett: míg az ECB minden lépése közvetlenül hat az európai piacokra és így az EU-hoz ezer szállal kötődő Magyarországra is, addig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lépései közvetetten, inkább a pénzpiacokon keresztül tud hatást gyakorolni a magyar pénzügyi rendszerre és gazdasági folyamatokra és itt nem is egyértelmű a kapcsolat. Az, hogy a Fed megváltoztatja a kamatpolitikáját, az természetesen átrendezheti a világ pénzügyi befektetési terképét, forrásokat vonhat el, ami természetesen Európára is hatással van. Az ECB mennyiségi lazítása ugyanakkor Balog szerint kellőképpen ellensúlyozza az amerikai kamatemelési várakozások okozta hatásokat. Ha megtörténik a Fed-kamatemelés, akkor is lassabb hatású lesz Magyarország esetében: nagyon megjavultak a mutatóink, sokkal biztonságosabb országgá váltunk, ezért nem lesz olyan a helyzet, mint 5-6 éve, amikor minden kicsi pénzpiaci jel azonnali pánikot okozott a hazai pénzpiacon. Hosszabb távon ugyanakkor, ha ez egy mélyreható változással jár majd a pénzügyi piacon, azt természetesen hazánk is megérzi majd.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Az ECB lépése messze a legkomolyabb hatású intézkedés volt, aminek hatása már itt van: a zlotyval együtt a forint szinte azonnal 1-2-3 százalékkal erősödött és a kockázati felárunk is 5-10 bázisponttal jött le napokon belül – emlékeztetett Balog Ádám. Beindulóban van az európai gazdaság, a pénzpiacokon már egyértelműen látható ez a hatás – bár az még elhamarkodott nézet volna, hogy a GDP adatokban is visszaköszön.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
Makro / Külgazdaság A feldolgozóipari termelés februárban már növekedett
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:32
2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. 
Makro / Külgazdaság Hogyan indulhat Magyarország következő 20 éve az EU-ban? Erről is kérdezzük Medgyessy Pétert a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 10:54
Ezt is megkérdezzük hazánk 2002 májusa és 2004 szeptembere között regnált miniszterelnökétől a Klasszis Média Lapcsoport következő, április 22-én, kivételesen hétfőn délután sorra kerülő online adásában. Vendégünkkel azonban nemcsak vissza-, hanem előre is tekintünk, átbeszéljük, mi várható a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokon, valamint a július 1-jétől esedékes EU-s elnökségünktől. S mivel Medgyessy Péternek nemcsak kormányfői tisztségében volt közvetlen rálátása a gazdaságra, hanem közgazdász végzettsége okán is – kétszer is volt pénzügyminiszter, továbbá bankelnök – természetesen az infláció, a gazdasági növekedés, az államadósság és az európai uniós források is terítékre kerülnek. Meg természetesen azok a kérdések, amelyekre olvasóink kíváncsiak.
Makro / Külgazdaság Infláció: drága a cukor, de olcsó a tojás
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 08:30
2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Joe Biden is elborzadt: rossz hír jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:18
Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció márciusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG