BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. április 28. 13:00

A CIB Bank az év végére 315 forintos euróárfolyamot prognosztizál, és 310-320 forint között ingadozhat a kurzus. Brutális fizetésimérleg-többletünk van, ami az MNB verbális és nem verbális intervencióit kiegyensúlyozza. Pedig az MNB igyekszik kihasználni mozgásterét.

 

Ahol lenne mozgástér fiskális stimulusra Európában, ott nem igazán hajlandóak rá a kormányok – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője egy sajtóreggelin. Az év eleji félelmek ellenére recesszióról nincsen szó sem a világgazdaságban, sem az USA-ban, nem jött el a világvége – tette hozzá.

 

Az EKB és a japán jegybank idén lazított, a Fed viszont kamatemelésre készül. Az USA-ban minimális szintre süllyedt a munkanélküliség, az infláció és az inflációs várakozások alacsonyan vannak, de deflációs kockázatokról nem beszélhetünk. Maguk a Fed döntéshozói is csak két kamatemeléssel számolnak erre az évre négy helyett, tegnap a kamatdöntés egyelőre tartás volt. A Fed-emelés lassulása mögött elsősorban a globális, különösen a Kínával kapcsolatos kockázatok állnak. Júniusban lenne várható a következő kamatemelés, de ezúttal a brit népszavazás miatt halaszthatják el azt.

Jobb cselekedni, mint nem

Japánban és az Euróövezetben tavasszal a jegybankok a gázpedálra léptek. Az EU-ban az inflációs várakozások mélyen az inflációs cél alatt vannak, az EKB márciusi átfogó csomagja alapos változásokat hozott tavasszal, legyőzve a német ellenállást. Ennek hatásfoka azonban egyelőre kérdéses, úgy tűnik, minden újabb csomagé alacsonyabb, egyre kevésbé képesek a gazdaságot stimulálni. Ám a nemcselekvés káros kockázatai egyelőre magasabbak az európai jegybank számára, mint a cselekvésé.

A devizaárfolyamok mozgása eléggé furcsa, a japán jennek például elvileg gyengülnie kellett volna a lazítás után, ehelyett ütemesen erősödött. A Fed normalizálása és az EKB lazítása mellett a dollárnak kellett volna erősödnie, ehelyett gyengült. Egyedül a brit font viselkedése logikus némileg, amely a Brexit veszélye miatt gyengült. Az euró/dollártól sokan a paritás (1,0) körüli árfolyamot vártak korábban, a CIB Bank elemzői 1,10 körülit – mondta el Trippon Mariann. Az év végre most 1,12-es árfolyamot valószínűsítenek.

A mi régiónkat szeretik

A fejlődő piacokon tavaly volt hosszú idő után az első olyan év, amikor tőkekiáramlás következett be, és az idén év elején is ez volt a helyzet, bár mostanra ez a folyamat megállt. Továbbra sem kedvelik a befektetők a kínai kitettséggel rendelkező befektetési célpontokat. Relatíve kedvelik viszont többek között a közép-kelet-európai régiót és Magyarországot, mert az alacsony olajárból is profitálunk, politikai stabilitás is van (Lengyelországban már kevésbé), a makrogazdasági mutatók is jók.

A külföldi kézben levő állampapírok állománya drasztikusan csökkent az utóbbi időben Magyarországon, de az MNB minden erőfeszítése ellenére sem tud gyengülni a forint. Brutális fizetésimérleg-többletünk van, az MNB verbális és nem verbális intervencióit kiegyensúlyozzák.

Beszorult a forint

A forint beszorult egy sávba, nagyjából a CIB korábbi prognózisában szereplő 310-320 forintos területre. A bank szakembere továbbra is ezt a sávot tekinti irányadónak, tartósan 310 forint alatti eurót nem vár. Ha hivatalosan nincs is árfolyamcélja az MNB-nek, azt tapasztalja a piac, hogy amikor ez alá süllyed az árfolyam, mindig erős jelzés érkezik az MNB-től.

A magyar eszközök mindezek miatt erőteljes védettséget élveznek, az infláció is alacsony, ami tágabb mozgásteret biztosít az MNB-nek. Ha az EKB ismét lépne, az tovább növelné az MNB mozgásterét, és az MNB a tapasztalatok szerint a mozgásteret mindig kihasználja.

A béremelés a megoldás

Egyre több ágazatban munkaerő-hiány van, a vállalatok növekedési lehetőségeit már ez határolja be, sem az iskolapadból, sem külföldről nem jönnek elegendő számban jó szakemberek. A megoldás a meglevő munkaerőt jól megfizetni, ami inflációs nyomást eredményez. A vállalkozói szektor ezt egy bizonyos szintig elbírja – mondta az elemző.

A gazdaságnak nem az a baja, hogy nincsen olcsó hitel, hanem az, hogy nincsen rá kereslet, főleg beruházási hitelkereslet. Van amögött racionalitás, hogy az MNB gyengébb forintot szeretne, hiszen a forinterősödés felé ható nyomás az inflációs célt is veszélyeztetné – mondta Trippon Mariann. A bank az év végére 315 forintos euróárfolyamot prognosztizál.

A GDP-növekedés 2,0 százalék lehet, az éves átlagos infláció pedig 0,5 százalék. A költségvetési hiány 2,0 százalék, a munkanélküliségi ráta pedig 6,0 százalékra csökkenhet. A december végi alapkamat pedig 0,9 százalék lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Friss
hírlevél