TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A CIB Bank az év végére 315 forintos euróárfolyamot prognosztizál, és 310-320 forint között ingadozhat a kurzus. Brutális fizetésimérleg-többletünk van, ami az MNB verbális és nem verbális intervencióit kiegyensúlyozza. Pedig az MNB igyekszik kihasználni mozgásterét.

 

Ahol lenne mozgástér fiskális stimulusra Európában, ott nem igazán hajlandóak rá a kormányok – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője egy sajtóreggelin. Az év eleji félelmek ellenére recesszióról nincsen szó sem a világgazdaságban, sem az USA-ban, nem jött el a világvége – tette hozzá.

 

Az EKB és a japán jegybank idén lazított, a Fed viszont kamatemelésre készül. Az USA-ban minimális szintre süllyedt a munkanélküliség, az infláció és az inflációs várakozások alacsonyan vannak, de deflációs kockázatokról nem beszélhetünk. Maguk a Fed döntéshozói is csak két kamatemeléssel számolnak erre az évre négy helyett, tegnap a kamatdöntés egyelőre tartás volt. A Fed-emelés lassulása mögött elsősorban a globális, különösen a Kínával kapcsolatos kockázatok állnak. Júniusban lenne várható a következő kamatemelés, de ezúttal a brit népszavazás miatt halaszthatják el azt.

Jobb cselekedni, mint nem

Japánban és az Euróövezetben tavasszal a jegybankok a gázpedálra léptek. Az EU-ban az inflációs várakozások mélyen az inflációs cél alatt vannak, az EKB márciusi átfogó csomagja alapos változásokat hozott tavasszal, legyőzve a német ellenállást. Ennek hatásfoka azonban egyelőre kérdéses, úgy tűnik, minden újabb csomagé alacsonyabb, egyre kevésbé képesek a gazdaságot stimulálni. Ám a nemcselekvés káros kockázatai egyelőre magasabbak az európai jegybank számára, mint a cselekvésé.

A devizaárfolyamok mozgása eléggé furcsa, a japán jennek például elvileg gyengülnie kellett volna a lazítás után, ehelyett ütemesen erősödött. A Fed normalizálása és az EKB lazítása mellett a dollárnak kellett volna erősödnie, ehelyett gyengült. Egyedül a brit font viselkedése logikus némileg, amely a Brexit veszélye miatt gyengült. Az euró/dollártól sokan a paritás (1,0) körüli árfolyamot vártak korábban, a CIB Bank elemzői 1,10 körülit – mondta el Trippon Mariann. Az év végre most 1,12-es árfolyamot valószínűsítenek.

A mi régiónkat szeretik

A fejlődő piacokon tavaly volt hosszú idő után az első olyan év, amikor tőkekiáramlás következett be, és az idén év elején is ez volt a helyzet, bár mostanra ez a folyamat megállt. Továbbra sem kedvelik a befektetők a kínai kitettséggel rendelkező befektetési célpontokat. Relatíve kedvelik viszont többek között a közép-kelet-európai régiót és Magyarországot, mert az alacsony olajárból is profitálunk, politikai stabilitás is van (Lengyelországban már kevésbé), a makrogazdasági mutatók is jók.

A külföldi kézben levő állampapírok állománya drasztikusan csökkent az utóbbi időben Magyarországon, de az MNB minden erőfeszítése ellenére sem tud gyengülni a forint. Brutális fizetésimérleg-többletünk van, az MNB verbális és nem verbális intervencióit kiegyensúlyozzák.

Beszorult a forint

A forint beszorult egy sávba, nagyjából a CIB korábbi prognózisában szereplő 310-320 forintos területre. A bank szakembere továbbra is ezt a sávot tekinti irányadónak, tartósan 310 forint alatti eurót nem vár. Ha hivatalosan nincs is árfolyamcélja az MNB-nek, azt tapasztalja a piac, hogy amikor ez alá süllyed az árfolyam, mindig erős jelzés érkezik az MNB-től.

A magyar eszközök mindezek miatt erőteljes védettséget élveznek, az infláció is alacsony, ami tágabb mozgásteret biztosít az MNB-nek. Ha az EKB ismét lépne, az tovább növelné az MNB mozgásterét, és az MNB a tapasztalatok szerint a mozgásteret mindig kihasználja.

A béremelés a megoldás

Egyre több ágazatban munkaerő-hiány van, a vállalatok növekedési lehetőségeit már ez határolja be, sem az iskolapadból, sem külföldről nem jönnek elegendő számban jó szakemberek. A megoldás a meglevő munkaerőt jól megfizetni, ami inflációs nyomást eredményez. A vállalkozói szektor ezt egy bizonyos szintig elbírja – mondta az elemző.

A gazdaságnak nem az a baja, hogy nincsen olcsó hitel, hanem az, hogy nincsen rá kereslet, főleg beruházási hitelkereslet. Van amögött racionalitás, hogy az MNB gyengébb forintot szeretne, hiszen a forinterősödés felé ható nyomás az inflációs célt is veszélyeztetné – mondta Trippon Mariann. A bank az év végére 315 forintos euróárfolyamot prognosztizál.

A GDP-növekedés 2,0 százalék lehet, az éves átlagos infláció pedig 0,5 százalék. A költségvetési hiány 2,0 százalék, a munkanélküliségi ráta pedig 6,0 százalékra csökkenhet. A december végi alapkamat pedig 0,9 százalék lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Makro / Külgazdaság Le kell rohanni Mexikót – Trump lesújtott a tábornokra
Káncz Csaba | 2020. október 19. 15:25
A volt védelmi miniszter amerikai őrizetbevétele ráirányítja a figyelmet a mexikói hatóságok és a szervezett bűnözés közötti összejátszásra, valamint az ottani igazságszolgáltatás impotenciájára. A letartóztatás rossz fényt vet a mexikói hadseregre is, amely 2006 után kulcsszerepbe került a szervezett bűnözés elleni harcban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vírus: már csak hat fős esküvőket lehet tartani Ausztriában
Wéber Balázs | 2020. október 19. 13:44
Tovább szigorít a koronavírus-ellenes korlátozásokon nyugati szomszédunk is.   
Makro / Külgazdaság Operatív törzs: több mint ötezren kerültek házi karanténba a hétvégén
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 13:16
Iskolai maszkviselés, influenzaoltások, és szabálysértő szórakozóhelyek - ez volt az operatív törzs mai tájékoztatója. 
Makro / Külgazdaság Illetékmentessé válik a csokos lakásvétel
MTI | 2020. október 19. 11:57
Januártól és nemcsak az új, hanem a használt is.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet kell fizetni a benzinért, többet a gázolajért szerdától
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 10:40
Míg október 21-étől a benzin literjének az átlagára bruttó 2 forinttal csökken, addig a gázolajé 2 forinttal nő.
Makro / Külgazdaság Az orvosok Pintér Sándor belügyminiszter válaszára várnak
Kormos Olga | 2020. október 19. 10:25
A Magyar Orvosi Kamara összeállította és Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelében el is juttatta a kormánynak, hogy milyen feltételekkel tudják elképzelni az orvosok átvezénylését, valamint a másodállások jövőbeni vállalását. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 31 magyar halt bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 08:50
1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Kiderült: Erre ment eddig a falusi CSOK
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 07:27
Az északkeleti régióban vágnak bele legtöbben falusi csokból a korszerűsítésbe, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyéből kerül ki a legtöbb igénylő - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
hírlevél