1p
A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken nyilvánosságra hozta a Magyar Növekedési Tervet, melynek célja, hogy a kormány aktív gazdaságpolitikával már rövid távon is növelni tudja a gazdaság teljesítményét. A terv szerint a magyar gazdaság hosszú távú egyensúlyi helyzete csak a foglalkoztatottság és a növekedés együttes fokozásával biztosítható. A tervvel kapcsolatban az NGM várja az észrevételeket.

Matolcsy György korábban bejelentette, hogy a kormányfő egy növekedési terv megalkotására kérte fel, amelynek "sikerétől sok minden függ", ahogy Orbán egy rádióinterjúban fogalmazott. A gazdasági miniszter nem is tétlenkedett, a végül névadó nélkül maradt "Magyar Növekedési Terv" 177 oldalas konzultációs anyagát sikerült is összeállítani, péntek délután óta elérhető a szaktárca honlapján.

Ajánljuk is olvasóink figyelmébe, hiszen az NGM várja az észrevételeket , mert mind írják "Magyarország Kormánya nagy hangsúlyt fektet a civil és üzleti szektorral való minél hatékonyabb és kiterjedtebb párbeszédre". A konzultáció tehát interneten zajlik, de nézzük miről is fog pontosan szólni.

Az NGM szerint a válság hatására a gazdaságpolitikában és a gazdaságfejlesztésben is új megközelítések hódítottak teret. Az egyes gazdasági szektorok jelentősége átrendeződött, és újra középpontba kerültek a termelő szektorok. Ezek a gazdaság motorjaivá léptek elő, és egyre csökken a pénzügyi szolgáltatásokhoz kötődő tevékenységek gazdaságban betöltött szerepe.

Újraiparosítás és a földrajzi kapcsolatok diverzifikálása

A terv jelentős hangsúlyt fektet az újraiparosításra, valamint az ország regionális helyzetéből fakadó előnyök fokozottabb kihasználására. A növekedés elősegítésében a terv szerint növekvő igény mutatkozik az állami szerepvállalás növelése iránt.

A Terv Magyarország földrajzi kapcsolatainak diverzifikálását négy irányban vázolja fel: erőteljes keleti nyitás,  erős rácsatlakozás a nagy európai exportőrökre, Kárpát-medencei Gazdasági Együttműködés, valamint Visegrádi és Nyugat-Balkáni együttműködés irányát határozza meg.

A kormány szerint addicionális források nélkül a növekedés az Új Széchenyi Terv forrásainak hatékonyabb felhasználásából és a hazai gazdaság nettó exportjának maximalizálásából származhat. A Magyar Növekedési Terv a gazdaság nettó exportjának maximalizálást tűzi ki célként maga elé amelynek eléréséhez importkiváltó gazdaságpolitika szükséges a termelésben és a felhasználásban, valamint az exportpiacokon jelenlévő magyar tulajdonú vállalkozások további terjeszkedésének elősegítése is elengedhetetlen.

Az Új Széchenyi Terv kitörési pontjait azok az iparágak jelentik, melyek képesek a gazdaság dinamizálására. Ilyen kitörési pontként értelmezi a kormány az egészségipart, a zöld gazdaságfejlesztést, a lakásprogramot, a vállalkozásfejlesztést, a tudomány és innováció fejlesztését, foglalkoztatás bővítését és a tranzitgazdaságot.

A terv szerint több lehetőség is kínálkozik Magyarország újraiparosítására, ennek többek között eleme a high-tech iparok, mint húzóágazatok fejlesztése, a munkaerő-intenzív ágazatok támogatása, a komparatív előnyök kihasználásán alapuló gazdaságélénkítés, melynek körébe tartozik az élelmiszeripar, a turizmus.

Bővülő állami szerepvállalás

A kormány mindezek mellett úgy véli, hogy állami beavatkozásra is szükség van, elsősorban a kedvező üzleti környezet kialakítása területén, mint például a vállalatokat terhelő adminisztratív költségek csökkentése esetében. Az állami beavatkozás egy másik terülten a KKV-k esetében is fontos szerephez jut, támogatásuk a kormány szerint indirekt és direkt módon is szükséges. Kiemelt állami feladat mindezek mellett az infrastruktúra fejlesztése, az oktatási rendszer átalakítása a piaci keresletnek megfelelően, továbbá a kutatás-fejlesztés ösztönzése.

A Magyar Növekedési Terv mindezek mellett tartalmazza a Külgazdasági Stratégiát, melynek célja a magyar export földrajzi és termékszerkezeti koncentrációjának enyhítése, az exportteljesítmény növekedésének elősegítése. A földrajzi diverzifikáció elsődleges célja, hogy a magyar gazdaság kevésbé függjön egy-egy ország, vagy országcsoport konjunkturális helyzetétől.

A földrajzi diverzifikáció tartalmazza az erőteljes nyitást kelet felé, erős rácsatlakozást a nagy európai exportőrökre, Kárpát-medencei Gazdasági Együttműködést és a Visegrádi és Nyugat-Balkáni együttműködést.

Jön a Kecskeméti Program és a Rombauer Terv

A növekedési tervben kulcsszerephez jutnak a centrumhelyzetben lévő funkcionális várostérségek. Fontos szerepet kap Győr, ahol fontos fejlesztéseket kívánnak végrehajtani, ösztönözni kívánja a kormány a befektetéseket és az újrabefektetéseket. A helyi kkv-k mobilizálása és együttműködési hajlandóságuk növelése, a humán erőforrás fejlesztése az Audi Tudásprogram segítségével,  kkv-k fejlesztése az Audi Dinamizmus Program segítségével, valamint településfejlesztési akciók támogatása az Audi Térség Programmal valósulna meg.

Kiemelt szerephez jutna a Kecskeméti Program, mely szerint megkezdődött Kecskemét, a kormány és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., közös jövőképalkotása, első lépésként az oktatásban történő szorosabb együttműködés kialakításával.  A terv szerint a Kecskeméti Főiskola 2012 szeptemberében fogja elindítani duális képzését.

A Rombauer Terv az Ózdi kistérség középtávú cselekvési programja, melynek célja a térség felzárkóztatása a megyei és regionális foglalkoztatási és jövedelmi mutatóihoz. A terv 19 kistérségi projektet tartalmaz, ezek közül az egyik elem az Ipari Örökségvédelmi Program. A barnamezős beruházás Ózd volt vasgyára épületének, infrastruktúrájának és területének utóhasznosítását és funkcióváltását célozza

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG