BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. november 19. 06:07

Az olasz kormány megtagadta, hogy módosított költségvetést nyújtson be Brüsszelnek, ragaszkodik a korábban tervezettnél magasabb költségvetési hiányhoz. Eközben Magyarország példásan szigorú költségvetési és adósságkezelési kérdésekben, melynek fontosságát a jegybankelnök nemrég hangsúlyozta.

Az olasz koalíciós kormány nem riadt meg attól, hogy Brüsszel visszadobta a 2,4 százalékos hiányt tartalmazó költségvetést, mondván, hogy ez vállalhatatlan a GDP 130 százalékára rúgó adóssággal rendelkező ország számára, fizetőképességét, és ezzel az egész eurózónát veszélyezteti. Beadta másodszor is módosítás nélkül ugyanazt a költségvetést.

Magyar minta

Az olasz kormány kommunikációja az, hogy Brüsszel a megszorítás politikáját írja neki elő, ő pedig szabadságharcot folytat, sőt abban bízik, hogy előbb-utóbb a többi eurózónás ország is átáll a laza költségvetésre, hiányt kezd gyártani. Nos, ha valamin, azon érdemes lenne elgondolkozniuk, hogy jó barátjuk, a magyar kormány, amely ugyancsak szeret ellenkezni Brüsszellel ebben-abban, pont a költségvetés és az adósság kérdésében gondol teljesen mást, mint ők, sőt, horribile dictu, ugyanazt, mint az eurózóna fegyelmezett országai, valamint maga Brüsszel.

Jegybankelnöki tapasztalat

A magyar kormány évek óta mást sem tesz, mint minél kisebb költségvetési hiányra és az adósságnak a GDP-hez képesti csökkentésére törekszik, miután megtapasztalta kormányzása elején, mit jelent a nagy hiány és a növekvő adósság, eltérés legfeljebb abban lehet, hogy honnan van nagyobb bevétel, és hol van kevesebb kiadás (úgynevezett unortodoxia). Mindezt azonban legjobban Matolcsy György, az MNB elnöke foglalta össze egy neves rendezvényen, ahol 16 jegybank vezetői gyűltek össze.

Nyitóbeszédében jegybankelnök elmondta, hogy 8+1 dolgot tanult meg a 2008-as válságból nagyon alaposan, ezek közül említsük a harmadik pontot: új közellenségünk van, az államadósság, valamint negyedik pontot: kiegyensúlyozottnak lenni a költségvetésnek. Talán még a plusz 1 pontot is megemlíthetjük: politikai stabilitásra van szükség.

Hogy állnak az olaszok?

Nos, nézzük, hogy áll a mostani olasz kormány az említett kérdésekhez. Államadósságuk gigantikus – a GDP 130 százaléka (a miénk csak bő 70, de még az is igen megterhelő), vagyis nekik már nagyon kellene ezzel vigyázni, és mindenképpen a csökkentésére kellene törekedni. Márpedig 2,4 százalékos hiány 1,5 százalékos növekedéssel, ahogy a benyújtott javaslat tervezi, az bizony a kettő különbségéből adódó GDP-arányos adósságnövekedést jelent.

Ami a következő pontot illeti, a költségvetés, itt ugyanoda jutunk: elfogadhatatlan a gazdasági növekedésnél nagyobb költségvetési hiány, még nálunk is az lenne, alig több mint fele akkora adósságunkkal. Nálunk ugyan összejön idén a 2,4 százalékos hiány, de 4-5 százalékos növekedés mellett, ráadásul a jövő évi büdzsében már csak 1,8 százalék a tervezett hiány.

Politikai instabilitás

Nos, ami a politikai stabilitást illeti, azzal sajnálatos módon 70 éve gond van: Mussolini miatt olyan alkotmányt fogadtak el akkor, ami lehetetlenné teszi a stabil kormányzást (legfeljebb Berlusconi volt kivétel). Ezt megváltoztatandó két éve népszavazást írtak ki, de sajnos az istenadta nép nemet mondott, maradt a nem hatékony rendszer.

Mindazonáltal a két szélsőséges párt által alkotott kormány elgondolkozhatna azon, hogy ha az Unió talán legrenitensebb országa is példás költségvetési politikát folytat, az azért már jelent valamit. Igaz, hogy nem vagyunk az eurózónában, nincs, aki automatikusan mentsen, de elég határozottan megmondták az olaszoknak, hogy már nekik sem lesz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél