<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.

Vera Novohackaja továbbra is rendszeresen közzé teszi a háborúról és a mindennapi életről szóló bejegyzéseit, ezekből már korábban többször is idéztünk és most is hozunk párat. Ezúttal kiegészítettük egy Szergej néven publikáló odesszaival is, aki szintén megrázó részletekről írt. 

Először pár bejegyzés az ötvenes éveiben járó ukrán nőtől. 

július 17.

„Tegnap, hajnali öt felé megint jött egy rakéta az ipari körzetbe, nem messze a hipermarkettől. Raktárakba meg egy szövőüzembe csapódtak. Még szerencse, ha lehet egyáltalán ilyet mondani, hogy hajnalban támadtak és nem nappal. Akkor senki sem élte volna túl. Amikor fél nyolc tájban kiléptem a házunkból csak egy hatalmas füstöt láttam abból az irányból. Aztán néztem a netet, pontosabban ott az üzemet. Semmi nem maradt belőle.”

július 23.

"Megint bombáztak minket. Nincsenek szavak, csak könnyek."

Orosz rakétatámadás érte az odesszai kikötőt. Ezzel Oroszország megsértette az ukrán gabona exportjáról szóló megállapodást. Fotó: MTI/EPA/Odesszai városháza Orosz rakétatámadás érte az odesszai kikötőt. Ezzel Oroszország megsértette az ukrán gabona exportjáról szóló megállapodást. Fotó: MTI/EPA/Odesszai városháza

július 25.

„Tévedés, ma nem Odesszában csaptak le ezek a rohadtak, vagyis nem minket támadtak, hanem az ENSZ-t meg Erdogan török elnököt azzal, hogy megszegték a gabonaegyezményt. Amikor bejelentik a "zöld folyosót" - még mindig ölnek. Amikor "egyetértenek" a gabona elajándékozásában és exportálásában, az oroszok akkor is gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat. Az aláírásuk bármilyen megállapodás alatt semmit sem ér, igaz nem is kerül semmibe nekik. Mindezt bizonyítja a Budapesti Memorandum, de a világ még mindig játszik velük. A büntetlen gonoszság az egész világ előtt csak növekszik.”

július 27. 

„Olvasom, hogy fölrobbant egy kombájn valahol Harkiv környékén. Állítólag nem műszaki hiba volt, hanem ráment egy aknára. Az a baj, hogy ez bármikor itt is megtörténhet.”

Szergej az odessanews.net – en rendszeresen különféle esetekről ír, most ezekből következik néhány.

július 30.

Legutóbb egy orvosról, aki orosz rakétacsapásban megsérült civileket látott el.

„Szörnyű sérülésekkel jöttek az emberek, sokuknak eltört a végtagja, repeszek találták el a lábukat vagy a hasukat és Ihor Bujukli felcser az egyik csoportban felfedezte az egyik barátját is. Szergejevka körzetében (Odesszától délre lévő tengerparti szakasz - a szerk.) pánikoltak az emberek, kiáltoztak félelmükben, mindenki azonnali orvosi segítségért esedezett. Húsz viszonylag könnyebb sérültet ellátott, majd egy súlyosan sérült, vérző nőt a saját autójába tett. Üvegszilánkok szabdalták az egész testét, nem lehetett ott hagyni.”

augusztus 4.

„Végre kifutottak a hajók a sok búzával. Nagyon reméljük, hogy azokat békén hagyják az oroszok, sok múlik azon, hogy célba érnek-e.”

augusztus 5.

„Úgy tudom, hogy fejenként 3000 dollárt kérnek az embercsempészek (sokszor uniós állampolgárok, akik a nagy hajókon dolgoznak), hogy Moldovába, pontosabban a Dnyesztermenti Köztársaságba (főleg oroszok lakta, senki által el nem ismert terület Moldovában -  a szerk.) vigyék a menekülteket. Illetve nem is menekültek azok sokszor, hanem hadköteles fiatal ukrán állampolgárok, akik a katonai behívó elől akarnak átszökni az EU-ba."

augusztus 7. 

„Ma olvastam, hogy 2022. február 24., vagyis mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, összesen 93575 ember (hivatalos szóhasználattal kényszer átköltöző) érkezett az odesszai megyébe, egyharmaduk Odesszában húzta meg magát. Közülük majdnem 30 ezer gyerek és három ezer nyugdíjas. A több mint 93 ezer érkezettből 71 ezer kapott valamilyen humanitárius segítséget.”

augusztus 8.

„Hiába tiltják még mindig sokan fürdenek az odesszai tengerpart strandjain. Ez hatalmas felelőtlenség, bármikor fölrobbanhat egy akna. A rendőrök már belefáradtak, hogy a sok szabálysértő után rohangáljanak.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
Makro / Külgazdaság Újabb óriási ukrán győzelem van készülőben - sok ezer orosz katona eshet csapdába Limanban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:29
A legfrissebb hírek szerint nagy bajban vannak a várost védő orosz csapatok.
Makro / Külgazdaság Megint ezernél többen vannak Coviddal kórházban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 09:37
Csökkent viszont az aktív fertőzöttek aránya.
Makro / Külgazdaság Újabb csúcskategóriás fegyvert kapnak az ukránok - még nagyobb bajba kerülhet az orosz légierő
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 08:55
A NASAMS légvédelmi rakétarrendszer szállítását régóta kérik Kijevben, nemsokára megérkezhet az első.
Makro / Külgazdaság Putyin már megint készül valamire, pénteken végleg elveszhet a béke esélye
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 07:31
Újabb beszédre készül az orosz elnök, a "népszavazások" észak-koreai eredményeket hoztak. Reggeli háborús hírösszefoglaló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG