<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A Bahmutban elszenvedett súlyos ukrán emberáldozatok azt a kockázatot jelentik, hogy tavaszi vagy nyári offenzíváik során nem tudják visszaszorítani Oroszországot. Az idő fogja eldönteni, hogy Bahmut elvesztése végül milyen költséges lesz. Káncz Csaba jegyzete.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara bejelentette, hogy az orosz csapatok megpróbálják körülvenni Bakhmut keleti részét, de mindeddig nem sikerült nekik, és a védők számos támadást visszavertek a városban. A csata hét hónapja dúl.

A háború előtt mintegy 70 ezer lakost számláló és a támadások miatt romokban heverő városban az oroszok esetleges győzelme Moszkvának komoly elégtételt adna vérzivataros offenzívájában.

A szűk keresztmetszet

Amikor azt látjuk, hogy egész Európa kevesebb lőszert gyárt Ukrajnának egy hónap alatt, mint amennyit Oroszország egy nap alatt elhasznál, láthatjuk, milyen nehéz lesz az ukrán csapatoknak megszerezni a szükséges támogatást. Az oroszok átszervezték a gyalogságukat és egy olyan rendszerre álltak át, ami a katonák bőségére alapozva tüzérségi támogatás mellett képes kihasználni az ukránok hiányosságait a lőszer- és hadianyag ellátásban. Tüzérségi előkészítés után több hullámban, kis csoportokkal addig támadják az ukrán állásokat amíg azok kimerülnek és hátrálásra kényszerülnek.

Ukrán katonák bevetésen Bahmut közelében 2023. február 4-én. Fotó: EPA/SERGEY SHESTAK
Ukrán katonák bevetésen Bahmut közelében 2023. február 4-én. Fotó: EPA/SERGEY SHESTAK

Napjainkban több forrásból is érkeznek információk arról, hogy Zelenkij csapatai Bahmutban lerombolták az utolsó néhány hidat, amelyek utánpótlást és menekülési útvonalakat biztosítottak csapatai számára. Úgy tűnik, a Bakhmutért folytatott hosszú csata gyakorlatilag véget ért. Bár nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, hogy a város bukása milyen hatással lesz a háború kimenetelére, de valószínűsíthető néhány következmény.

Ezek közül csak néhány pozitív Ukrajna számára.

Mi fog történni?

Mivel Szoledar január közepén bekövetkezett bukása óta a város helyzete törékeny, kevés elemző lepődne meg, ha az orosz erők elfoglalnák Bahmutot. A közelmúltban sok nyugati elemző azt állította, hogy Bahmut bukása nem különösebben jelentős, mivel „kis stratégiai jelentőséggel bír”.

Mégis joggal kérdezhetnénk: ha Bahmut megtartása ennyire nem fontos, akkor Ukrajna miért harcol olyan kitartóan, hogy megtartsa azt, miközben megállás

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG