1p
Az orosz gazdaság teljesítménye és az energiafüggőség miatt sem valószínű, hogy az EU valóban "megharagszik" Moszkvára. A számok felülírják még az igen nyers stílusú orosz külpolitikát is. London elemez
Oroszország "egyre nyersebb" külpolitikája várhatóan nem okoz súlyos károkat az EU-val fenntartott gazdasági kapcsolatokban, és az orosz fizetési pozíció is szinte kikezdhetetlen, ezért a Standard & Poor"s az utóbbi hetek fejleményei után is fenntartja a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást a befektetői ajánlású orosz szuverén adósosztályzaton, áll a hitelminősítő Londonban közzétett állásfoglalásában. Londoni elemzők szerint ugyanakkor csak a múlt héten majdnem 7 milliárd dollár tőkét vontak ki az orosz piacról.

Az orosz kormány továbbra is megtakarítja az energiahordozó-exportból beömlő pénzek jelentős részét. Az ebből képzett két költségvetési tartalékalapban jelenleg 175 milliárd dollár van, ami meghaladja az éves orosz GDP-érték 10 százalékát. Így a kormányzati megtakarítások a központi deviza- és beladósság-állományt csaknem kétszeresen fedezik, áll a hitelminősítő elemzésében.

Az orosz kilátások
Az S&P megerősítette a hosszú távú "BBB plusz/A mínusz", illetve a rövid futamú "A-2" szuverén deviza- és rubeladósi kockázati besorolásokat, a pozitív kilátással együtt. Az ehhez fűzött elemzésben a ház kiemeli: Oroszország a GDP több mint 13 százalékának megfelelő mértékű nettó hitelezői pozícióban van a 2006-ban mért 6 százalékos GDP-arányos nettó hitelezői arány után. A Standard & Poor´s megjegyzi, hogy a nála "A" besorolással, vagyis Oroszországénál magasabb, elsőrendű befektetői kockázati osztályzattal ellátott országok is átlagosan 26 százalékos GDP-arányos nettó adósi pozícióban vannak.
Az 582 milliárd dolláros teljes központi devizatartalék a harmadik legnagyobb a világon, és 2008 végére meg fogja közelíteni 630 milliárd dollárt, ami a teljes bruttó orosz küladósság 1,2-szerese, hangsúlyozzák a Standard & Poor´s londoni elemzői. A magas nyersanyagárak az orosz növekedés mindennél fontosabb hajtóerejét adják, azonban bőséges bizonyítékok vannak arra is, hogy a nyersanyagszektoron kívüli ágazatok teljesítménye és versenyképessége szintén erőteljes.

Az idei költségvetési és folyómérleg-többletek valószínűleg elérik a GDP-érték 4, illetve 7 százalékát. Az S&P kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a magánszektorbeli vállalatok ellen indított legutóbbi hatósági vizsgálatok, valamint a kaukázusi konfliktus hozzájárult a piaci bizalomvesztéshez, ami augusztusban a GDP-érték 1 százalékának megfelelő tőkekiáramláshoz vezetett.

A legutóbbi fejlemények felvetik annak lehetőségét, hogy a részvényesi és tulajdonosi jogok oroszországi betartatása egyre bizonytalanabbá válik, ami miatt Oroszország már kevésbé vonzó célpontja lehet a működőtőke-beáramlásnak. Ha további jelek utalnak a befektetési környezet markáns romlására, az destabilizálhatja a tőkebeáramlást és még nagyobb mértékű tőkekivonást ösztönözhet; ebben az esetben a Standard & Poor´s pozitívról stabilra módosítaná a szuverén adósosztályzat kilátását.

A pozitív kilátás fenntartását azonban a cég azon várakozását tükrözi, hogy a "mind érdesebb" orosz külpolitika nem vezet súlyos károkhoz az Európai Unióval fenntartott gazdasági kapcsolatokban, áll az S&P londoni elemzésében.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő által a térségi szuverén adósok kilátásairól Londonban tartott minapi telekonferencián a ház szakértői szintén azt mondták: a grúziai háború közvetlen költségei Oroszország szempontjából "meglehetősen jelentéktelenek", az orosz gazdaság szuverén adósi mutatói nagyon erősek, a több mint 580 milliárd dolláros központi devizatartalék pedig hatalmas ellenálló-képességet ad az orosz gazdaságnak a rövid távú tőkeáramlási folyamatokkal szemben.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének csütörtökön közzétett friss elemzése szerint ugyanakkor ismét gyorsul a tőkekivonás az orosz piacról. A ház becslése szerint csak a szeptember 5-ével zárult héten - még árfolyam-kiigazítással együtt is - nettó 6,6 milliárd dollár volt a magánbefektetők által kivitt tőke értéke. Tekintettel a geopolitikai feszültségekre, a zuhanó olajárakra és a kormány monopólium-ellenes szigorításaival kapcsolatos bizonytalanságokra, amelyek megtépázták a befektetői hangulatot, a GS rövid távon nem számol fordulattal a tőkeáramlási folyamatokban.

A Goldman Sachs egy korábbi becslése szerint az augusztus 22-ével zárult két hétben 21 milliárd dollár tőke áramlott ki Oroszországból, és a devizatartalékok az 1998-as fizetési válság óta nem látott ütemben csökkentek.

A Financial Timesnak banki források a héten azt mondták: az orosz bankok már a hitelfolyósítások korlátozására kényszerülnek a grúziai katonai beavatkozás nyomán kibontakozott tőkemenekítés miatt, és Oroszország az 1998-as törlesztési leállás óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe. A londoni gazdasági lap által minap idézett bankárok szerint a hitelszűke az ingatlan- és a kiskereskedelmi szektort sújtja leginkább; több ingatlanfejlesztő vállalkozás nem tud beruházásokat befejezni, mert sehonnan nem kapnak pénzt, még állami bankoktól sem.

Tíz éve nem látott válság Oroszországban
Az USA képzett ki grúz katonákat?

Az EU nem hagyja annyiban a grúz-orosz konfliktust
20 milliárd dollár menekült el Oroszországból



MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG