BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 11. 15:45

Az orosz gazdaság teljesítménye és az energiafüggőség miatt sem valószínű, hogy az EU valóban "megharagszik" Moszkvára. A számok felülírják még az igen nyers stílusú orosz külpolitikát is. London elemez

Oroszország "egyre nyersebb" külpolitikája várhatóan nem okoz súlyos károkat az EU-val fenntartott gazdasági kapcsolatokban, és az orosz fizetési pozíció is szinte kikezdhetetlen, ezért a Standard & Poor"s az utóbbi hetek fejleményei után is fenntartja a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást a befektetői ajánlású orosz szuverén adósosztályzaton, áll a hitelminősítő Londonban közzétett állásfoglalásában. Londoni elemzők szerint ugyanakkor csak a múlt héten majdnem 7 milliárd dollár tőkét vontak ki az orosz piacról.

Az orosz kormány továbbra is megtakarítja az energiahordozó-exportból beömlő pénzek jelentős részét. Az ebből képzett két költségvetési tartalékalapban jelenleg 175 milliárd dollár van, ami meghaladja az éves orosz GDP-érték 10 százalékát. Így a kormányzati megtakarítások a központi deviza- és beladósság-állományt csaknem kétszeresen fedezik, áll a hitelminősítő elemzésében.

Az orosz kilátások
Az S&P megerősítette a hosszú távú "BBB plusz/A mínusz", illetve a rövid futamú "A-2" szuverén deviza- és rubeladósi kockázati besorolásokat, a pozitív kilátással együtt. Az ehhez fűzött elemzésben a ház kiemeli: Oroszország a GDP több mint 13 százalékának megfelelő mértékű nettó hitelezői pozícióban van a 2006-ban mért 6 százalékos GDP-arányos nettó hitelezői arány után. A Standard & Poor´s megjegyzi, hogy a nála "A" besorolással, vagyis Oroszországénál magasabb, elsőrendű befektetői kockázati osztályzattal ellátott országok is átlagosan 26 százalékos GDP-arányos nettó adósi pozícióban vannak.
Az 582 milliárd dolláros teljes központi devizatartalék a harmadik legnagyobb a világon, és 2008 végére meg fogja közelíteni 630 milliárd dollárt, ami a teljes bruttó orosz küladósság 1,2-szerese, hangsúlyozzák a Standard & Poor´s londoni elemzői. A magas nyersanyagárak az orosz növekedés mindennél fontosabb hajtóerejét adják, azonban bőséges bizonyítékok vannak arra is, hogy a nyersanyagszektoron kívüli ágazatok teljesítménye és versenyképessége szintén erőteljes.

Az idei költségvetési és folyómérleg-többletek valószínűleg elérik a GDP-érték 4, illetve 7 százalékát. Az S&P kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a magánszektorbeli vállalatok ellen indított legutóbbi hatósági vizsgálatok, valamint a kaukázusi konfliktus hozzájárult a piaci bizalomvesztéshez, ami augusztusban a GDP-érték 1 százalékának megfelelő tőkekiáramláshoz vezetett.

A legutóbbi fejlemények felvetik annak lehetőségét, hogy a részvényesi és tulajdonosi jogok oroszországi betartatása egyre bizonytalanabbá válik, ami miatt Oroszország már kevésbé vonzó célpontja lehet a működőtőke-beáramlásnak. Ha további jelek utalnak a befektetési környezet markáns romlására, az destabilizálhatja a tőkebeáramlást és még nagyobb mértékű tőkekivonást ösztönözhet; ebben az esetben a Standard & Poor´s pozitívról stabilra módosítaná a szuverén adósosztályzat kilátását.

A pozitív kilátás fenntartását azonban a cég azon várakozását tükrözi, hogy a "mind érdesebb" orosz külpolitika nem vezet súlyos károkhoz az Európai Unióval fenntartott gazdasági kapcsolatokban, áll az S&P londoni elemzésében.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő által a térségi szuverén adósok kilátásairól Londonban tartott minapi telekonferencián a ház szakértői szintén azt mondták: a grúziai háború közvetlen költségei Oroszország szempontjából "meglehetősen jelentéktelenek", az orosz gazdaság szuverén adósi mutatói nagyon erősek, a több mint 580 milliárd dolláros központi devizatartalék pedig hatalmas ellenálló-képességet ad az orosz gazdaságnak a rövid távú tőkeáramlási folyamatokkal szemben.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének csütörtökön közzétett friss elemzése szerint ugyanakkor ismét gyorsul a tőkekivonás az orosz piacról. A ház becslése szerint csak a szeptember 5-ével zárult héten - még árfolyam-kiigazítással együtt is - nettó 6,6 milliárd dollár volt a magánbefektetők által kivitt tőke értéke. Tekintettel a geopolitikai feszültségekre, a zuhanó olajárakra és a kormány monopólium-ellenes szigorításaival kapcsolatos bizonytalanságokra, amelyek megtépázták a befektetői hangulatot, a GS rövid távon nem számol fordulattal a tőkeáramlási folyamatokban.

A Goldman Sachs egy korábbi becslése szerint az augusztus 22-ével zárult két hétben 21 milliárd dollár tőke áramlott ki Oroszországból, és a devizatartalékok az 1998-as fizetési válság óta nem látott ütemben csökkentek.

A Financial Timesnak banki források a héten azt mondták: az orosz bankok már a hitelfolyósítások korlátozására kényszerülnek a grúziai katonai beavatkozás nyomán kibontakozott tőkemenekítés miatt, és Oroszország az 1998-as törlesztési leállás óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe. A londoni gazdasági lap által minap idézett bankárok szerint a hitelszűke az ingatlan- és a kiskereskedelmi szektort sújtja leginkább; több ingatlanfejlesztő vállalkozás nem tud beruházásokat befejezni, mert sehonnan nem kapnak pénzt, még állami bankoktól sem.

Tíz éve nem látott válság Oroszországban
Az USA képzett ki grúz katonákat?

Az EU nem hagyja annyiban a grúz-orosz konfliktust
20 milliárd dollár menekült el OroszországbólMTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kinevezett egy új miniszterelnöki biztost
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:48
A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért fog felelni.
hírlevél