4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

November elsején választások lesznek Törökországban, állítólag emiatt titkolnak el egy brüsszeli megrendelésre készült jelentést az ország romló helyzetéről. Ami azonban igazán ijesztő, az az, hogy egy török politológusprofesszor szerint Erdogan iszlamista rendszerének megszilárdítása esetén rengeteg török elhagyhatja hazáját – nyilván főleg Európa felé.
Merkel és Erdogan

Törökország kulcsszerepet játszik a menekültválságban, és Szíria, Irak szomszédjaként, a Nato egyik legerősebb hadseregével és még hosszan sorolhatnánk, mi mindenért, szintén nagyon fontos Európa számára. A német N-24.de hírportál szerint a múlt héten másodjára is elhalasztották Brüsszelben egy, Törökország helyzetéről szóló fontos jelentés közzétételét.

A jelentés a Bild Am Sonntag szerint nemhogy haladást nem állapít meg az emberi jogok és a jogállamiság területén, hanem visszafejlődésről számol be. Kritizálják a sajtóval való bánásmódot, és azt állítják, Törökország a terrorizmus ellen sem tesz meg mindent, például átengedi területén a Szíriába tartó iszlamistákat.

Mit épít tulajdonképp Erdogan?

A kurdokkal szembeni, júliusban újrakezdett erőszakos fellépést abba kellene hagyni a jelentés alapján. (Sokak szerint azért kezdett Erdogan újra háborút a kurdokkal, hogy ezzel kiüsse a nyeregből a júniusban a parlamentbe bejutó, az ő többségét kikezdő kurd pártot.)

Erdogan elnök a maláj mintához hasonlóan iszlamista, de szabadságjogok tekintetében a putyini Oroszországhoz hasonló berendezkedésre törekszik – ezt már Cengiz Aktar, az isztambuli Policy Center politológiaprofesszora mondja.

Nem tudják őket Törökországban tartani

Szerinte az Erdogannal való együttműködés nem fog igazán segíteni a menekültválság megoldásában, a brüsszeli pénzek nem fogják hosszú távon Törökországban maradásra bírni a menekülteket. Szerinte azért állnak tovább, mert Törökországban nem szabad hivatalosan munkát vállalniuk, és menekültként hiányoznak az alapvető jogaik is.

Ami igazán ijesztő, az azonban ez a mondata: „Ha Erdogan bebetonozza a hatalmát, akkor Európát a törökországi szekuláris középosztály exodusa fenyegeti”. Vagyis, a nem vallásos, nyugatias középosztály megindulhat kontinensünk felé.

Hány millióan jöhetnek?

Ennek komoly következményei lehetnek, mivel egy 2014-ben 81,6 milliósra becsült országról van szó, lakossága majdnem pontosan Németországéval egyezik meg (mintegy 81 millió fő). Másképpen: ha csak a lakosság 3-4 százaléka vándorol ki, amint az Magyarországon történhetett az utóbbi években, akkor az már 2,4-3,3 millió embert jelent.

Ráadásul könnyen működhet az a hólabda- vagy lavina-effektus, ami valószínűleg már a szíriai vagy afgán menekülteknél is: akik már Európában vannak, hívják, segítik az otthon maradt rokonokat, barátokat. Az Eurostat adatai szerint 2014 végén 1,7 millió török állampolgár lakott az EU-ban.

Hányan segítik majd őket?

De ebből még hiányzik két nagyobb ország, Nagy-Britannia és Franciaország, valamint pár kisebb állam, köztük Ausztria. Ráadásul nincsenek benne a már Európában állampolgárságot kapott törökök sem. (Ausztriában legutóbb 55 ezer török állampolgárságú munkavállalót tartottak nyilván, családtagokkal és állampolgárságot kapott személyekkel együtt ennek valószínűleg többszöröse lehet a török nemzetiségűek száma.)

A születés helye szerinti adatokat még kevesebb ország közölt az Eurostattal, így Németország sem. Egyes országok adatai alapján azonban a törökországi születésű személyek száma kétszer akkora is lehet, mint a török állampolgároké. (Hollandiában 195 ezer török születésűre 80 ezer, Belgiumban 99 ezerre 38 ezer török állampolgár jut.)

A háború réme

Eközben az EU a közelmúltban az esetleges EU-tagságról és a vízumszabályok könnyítéséről kezdett párbeszédet Törökországgal, vélhetően azért cserébe, hogy a törökök együttműködőbbek legyenek a menekültkérdésben.

A török professzor nem említi, de fennáll annak az eshetősége is, hogy a kurdokkal Kelet-Törökországban vívott harc eszkalálódik, vagy az Iszlám Állam aktivizálódik a határokon belül. Ekkor akár a törökök egy része is menekültté válhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG