<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A demográfiai változások hatalmas jövedelemkieséshez vezetnek a fejlett országokban a Bertelsmann Alapítvány szerint. Ezt a hatást azonban csökkenthetik az automatizálásba és a digitalizálásba történő beruházások. De az idősebb munkaerő továbbképzésére és egészségének megőrzésére is nagyobb gondot kellene fordítani.
Fotó: Karen Beate Nøsterud - norden.org

A társadalom elöregedése erőteljesen csökkentheti a Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Japánban, Spanyolországban, Ausztriában és az USA-ban élő lakosok átlagos jövedelmét az elkövetkező 30 évben – írja a német Bertelsmann Alapítvány tanulmánya. Azt vizsgálták, hogy milyen erős lesz a hatás az egyéni jövedelmek növekedésére és ennek semlegesítésére mekkora beruházásokra lenne szükség.

Vizsgálták az öregedés hatását a hét országban a termelékenységre, a gazdasági növekedésre és más makrogazdasági mutatókra. A legszerényebb fékező hatás az elöregedés miatt az Egyesült Államokban, a legerősebb Japánban várható. E két országban az egy főre jutó átlagos jövedelem, azaz az egy főre jutó GDP növekedése 2050-re várhatóan 2300 és 12 500 eurónyi összeggel csökken (2010-es árakon). (Ez 0,76, illetve 4,13 millió forint jelenleg.)

Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban a jövedelemcsökkenés közepesnek mondható, 4759-6548 euró között. (Mintegy 1,57-2,16 millió forint.) Kizárólag a demográfiai öregedés és – az USA kivételével – a munkaképes korú népesség alacsonyabb száma miatt.

Ausztria is rosszul áll

A jövedelemkiesések kiszámításához ugyanis a szerzők egy olyan modellt használnak, amelyben más tényezőket kiszűrtek. Így az össznépességet a 2018-as szinten változatlannak feltételezték, kiküszöbölve így egyéb, a következő néhány évtizedben várható demográfiai változásokat.

Az elöregedés várható hatása az egy főre jutó éves GDP-re, 2050-ig, 2010-es árakon, euróban (Bertelsmann Alapítvány) (USA, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Japán)

Japánban, ahol a társadalom már az 1980-as évek óta gyorsan öregedik, és Ausztriában (7234 euró mínusz) a változások jövedelemcsökkentő hatásai még erősebbek – állapították meg a tanulmányban. (Olvassa el ezt is: Új számítások – még több magyar dolgozóra lesz szükség Ausztriában?)

Az USA kivétel lehet

Az Egyesült Államok viszonylag jó teljesítménye az összehasonlításban a kedvezőbb népességfejlődésnek köszönhető, erősebb migrációval és magasabb születési arányszámokkal. Az USA lehet a mintában az egyetlen olyan ország, ahol a munkaerő továbbra is növekszik majd, és nem is öregedik a következő 30 évben.

A jólét csökkenésének egyik oka az, hogy a munkaképes korúak és a nyugdíjaskorúak aránya romlik. De a munkaerő összetétele is megváltozik. A következő 10-20 évben az idősebbek (55-64 évesek) aránya majdnem mindegyik megfigyelt országban növekszik. A kutatások korábban kimutatták, hogy az egyén termelékenysége körülbelül 50 éves korban éri el a maximumot, majd ezután lassan csökken. Ez negatív hatással lesz az általános munkatermelékenységre is.

Rengeteget kell majd IT-re költeni

Az említett országokban ezért a munkaerőpiacon való fokozott részvétel, valamint az automatizálásba és a digitalizálásba történő további beruházások szükségesek – írja a tanulmány összefoglalója. Ahol a munkaerő csökkenni fog a következő néhány évtizedben, növekszik a nyomás a vállalatokon, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek az úgynevezett “fejlett munkaerő-megtakarítási technológiák” alkalmazására. Ezzel kompenzálhatják a nemzetközi versenyképesség csökkenését.

A tanulmány szerzői szerint az egy főre jutó átlagjövedelem megőrzése érdekében az információs és kommunikációs technológiákba (ICT), különösen szoftverekbe fektetett tőke arányát Olaszországban, Japánban és Spanyolországban a jelenleginek öt-hatszorosára kell növelni 2050-ig. Ausztriában, Franciaországban és Németországban pedig a részesedést kétszeresére-háromszorosára kell emelni.

Fitt és képzett idősekre van szükség

Mivel az öregedés a múltban mérsékelt volt, a vállalatok a termelési folyamatok optimalizálására és új termékek fejlesztésére koncentráltak. Nem pedig a fejlett munkaerő-megtakarítási technológiákra. De ez nem maradhat így. Ezen kívül átfogó modern digitális infrastruktúrára is szükség van.

Ezek mellett a beruházások mellett további intézkedésekre van szükség az emberek foglalkoztatásának növeléséhez, valamint az egyéni termelékenység megőrzése érdekében idősebb korban is. Oktatásra és a készségek szintjének javítására van szükség az egész élet során. Valamint azokat a vállalati politikákat és a foglalkoztatási feltételeket is fejleszteni kell, amelyek segítenek, hogy a munkavállalók fizikailag fittek és egészségesek legyenek még idősebb korban is – teszik hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsebbevágó szankció készül az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 12:48
Magyarország uniós támogatásoktól eshet el az LMBTIQ közösség jogait csorbító törvénymódosítások miatt. Jelenleg az Európai Bizottság (EB) vizsgálja, hogy a jogszabályi változtatások a jogállamisági rendelet hatálya alá esnek-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat.
Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos