5p

Csütörtöki évértékelő beszédében az orosz elnök több adókedvezményt ígért a gyermekes családoknak és nagyobb adókat a gazdagoknak.

A mézesmadzag

Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtökön elmondott évértékelő beszédében még nagyvonalúbb adókedvezményeket ígért a gyermekes családoknak és megemelt forrásokat azoknak a régióknak, ahol alacsony a születésszám -  számolt be róla többek között a Reuters hírügynökség. Az elnök szinte biztos újraválasztására is készül, hogy újabb hat évig maradjon a Kreml ura.

Még inkább középpontba kerül a demográfiai probléma, azaz, hogy a hatalmas ország lakossága csökken, most az ukrajnai háborúval, a katonák elestével is. Február elején Putyin felszólította az orosz családokat: legalább két gyermeket vállaljanak, hogy ezzel biztosítsák a nemzet túlélését. Sőt, hármat vagy négyet, a nemzet bővülése és felvirágoztatása érdekében.

Az orosz népesség korfája 2020. Még több fiatal hiányzik? Forrás: Population Pyramid
Az orosz népesség korfája 2020. Még több fiatal hiányzik? Forrás: Population Pyramid

Az elnök ígérete szerint legalább 75 milliárd rubelt (hozzávetőlegesen 325 milliárd forintot) utalnak majd át az átlagosnál alacsonyabb születési rátákkal rendelkező régióknak 2030-ig. Ezen felül javasolta a kedvezményes otthonvásárlási és anyasági programok 2030-ig történő meghosszabbítását is.

„Állandó munkára van szükség a gyermekes családok életminőségének javítására és a születések számának ösztönzésére” – jelentette ki Putyin korábban, a „Család” elnevezésű új nemzeti program elindítása kapcsán.

A szegénység továbbra is akut probléma, mondta mostani évértékelőjében. Ez gond a lakosság 9 százalékát közvetlenül érinti, a szegények között a nagycsaládosok aránya pedig meghaladja a 30 százalékot. A cél az, hogy ezek az arányok 2030-ra 7 százalék alá, illetve 12 százalék alá csökkenjenek - jelölte ki a célokat.

A szegénység Oroszország számos vidékén szembetűnő. Fotó: Világbank
A szegénység Oroszország számos vidékén szembetűnő. Fotó: Világbank

A Reuters megjegyzi, hogy Putyin gyakran tesz a választások előtti olyan ígéreteket, amelyekben több pénzt ígér olyan csoportoknak ahonnan - szakértői javaslatait követve - támogatottsága növelésére számíthat. Ilyenek - nem meglepő módon - a nyugdíjasok, a veteránok és a családok.

És a korbács

Beszédében nem csak a mézesmadzagot húzta el az orosz elnök, de a gazdagok fokozottabb megadóztatását is kilátásba helyezte, mondván, hogy az adóteher igazságosabb elosztására van szükség. Az orosz üzletembereket pedig arra buzdította, hogy fektessenek be otthon.

„Azt javaslom, hogy gondolkodjunk el a költségvetési rendszerünk modernizálásának módszereiről, az adóteher igazságosabb elosztásáról: a magasabb személyi és vállalati jövedelműek fokozottabb tehervállalásával" - mondta Putyin.

„Ezzel szemben a családok adóterheinek csökkentésére van szükség adókedvezményekkel, és ösztönözni kell azokat a vállalkozásokat, amelyek fejlesztésbe, infrastrukturális és szociális projektek megvalósításába fektetnek be”.

Putyin arra utasította a kormányt és az Állami Dumát, hogy a közeljövőben nyújtsanak be ezzel kapcsolatban konkrét javaslatokat. Az Oroszországban befektető üzletemberek vagyonát és tulajdonát védeni kell – mondta Putyin –, és csökkenteni kell az oroszországi kis- és középvállalkozások adóját.

A gazdagok megadóztatása sok helyen népszerű ötlet. Fotó: Depositphotos
A gazdagok megadóztatása sok helyen népszerű ötlet. Fotó: Depositphotos

Hazai áthallások

A fentiek közül több elem is ismerős lehet a hazai belpolitikát akár csak felületesen követők számára is. Láthattunk családbarát adópolitikát, olyat amelyet adókedvezmények útján kívánt a kormányzat megvalósítani. Az eredményességéről közvetlen tapasztalataink lehetnek. Ezzel kapcsolatban néhány éve már készült a CSOK-nak a népesedéspolitikára való hatását - annak kiábrándító eredménytelenségét - taglaló tanulmány, amelyet - többek között - a Portfolio is ismertetett.

Ami nálunk kevésbé hangzott el, az a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésére való kormányzati törekvés. Az ellenzéki oldalon hallhattunk ilyet: régebben Botka Lászlótól és újabban Gyurcsány Ferenctől. Hogy visszafogottan fogalmazzunk, eléggé elnagyolt és hatásvadász formában.

Európa népei: adózzanak a gazdagok?

Az Európai Unióban ennél komolyabb javaslatban merült fel az ötlet. Tavaly nyáron fogadta be az Európai Bizottság azt az európai kezdeményezést, amelyben uniós polgárok aláírását gyűjtik a fenti című program megvalósításához. Az ötletet előterjesztők a leggazdagabbakra 5 százalékos vagyonadót vetnének ki, amiből a zöld átállást finanszíroznák. Egymillió aláírás begyűjtése a céljuk, egy év alatt.

Ahogy a HVG ismerteti, „a Thomas Piketty francia közgazdász által is támogatott kezdeményezés többek között azzal érvel, hogy a koronavírus-világjárvány és a sok helyen vele járó megélhetési válság első két éve alatt az összes új vagyonból 63 százalék (26 ezer milliárd dollár) jutott a leggazdagabb 1 százaléknak, míg csupán 37 százalék a világ többi részének. De azt is felhozzák, hogy az EU-ban a legvagyonosabb 1 százalék négy és félszer több vagyont szerzett a válság óta, mint a társadalom alsó 90 százaléka összesen.”

Láthatjuk, hogy ugyanaz a politikai jelszó számos helyen felbukkan, de érdemes összefüggéseiben vizsgálni őket, mert helyenként és koronként mást-mást jelenthet!

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG