5p

Csütörtöki évértékelő beszédében az orosz elnök több adókedvezményt ígért a gyermekes családoknak és nagyobb adókat a gazdagoknak.

A mézesmadzag

Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtökön elmondott évértékelő beszédében még nagyvonalúbb adókedvezményeket ígért a gyermekes családoknak és megemelt forrásokat azoknak a régióknak, ahol alacsony a születésszám -  számolt be róla többek között a Reuters hírügynökség. Az elnök szinte biztos újraválasztására is készül, hogy újabb hat évig maradjon a Kreml ura.

Még inkább középpontba kerül a demográfiai probléma, azaz, hogy a hatalmas ország lakossága csökken, most az ukrajnai háborúval, a katonák elestével is. Február elején Putyin felszólította az orosz családokat: legalább két gyermeket vállaljanak, hogy ezzel biztosítsák a nemzet túlélését. Sőt, hármat vagy négyet, a nemzet bővülése és felvirágoztatása érdekében.

Az orosz népesség korfája 2020. Még több fiatal hiányzik? Forrás: Population Pyramid
Az orosz népesség korfája 2020. Még több fiatal hiányzik? Forrás: Population Pyramid

Az elnök ígérete szerint legalább 75 milliárd rubelt (hozzávetőlegesen 325 milliárd forintot) utalnak majd át az átlagosnál alacsonyabb születési rátákkal rendelkező régióknak 2030-ig. Ezen felül javasolta a kedvezményes otthonvásárlási és anyasági programok 2030-ig történő meghosszabbítását is.

„Állandó munkára van szükség a gyermekes családok életminőségének javítására és a születések számának ösztönzésére” – jelentette ki Putyin korábban, a „Család” elnevezésű új nemzeti program elindítása kapcsán.

A szegénység továbbra is akut probléma, mondta mostani évértékelőjében. Ez gond a lakosság 9 százalékát közvetlenül érinti, a szegények között a nagycsaládosok aránya pedig meghaladja a 30 százalékot. A cél az, hogy ezek az arányok 2030-ra 7 százalék alá, illetve 12 százalék alá csökkenjenek - jelölte ki a célokat.

A szegénység Oroszország számos vidékén szembetűnő. Fotó: Világbank
A szegénység Oroszország számos vidékén szembetűnő. Fotó: Világbank

A Reuters megjegyzi, hogy Putyin gyakran tesz a választások előtti olyan ígéreteket, amelyekben több pénzt ígér olyan csoportoknak ahonnan - szakértői javaslatait követve - támogatottsága növelésére számíthat. Ilyenek - nem meglepő módon - a nyugdíjasok, a veteránok és a családok.

És a korbács

Beszédében nem csak a mézesmadzagot húzta el az orosz elnök, de a gazdagok fokozottabb megadóztatását is kilátásba helyezte, mondván, hogy az adóteher igazságosabb elosztására van szükség. Az orosz üzletembereket pedig arra buzdította, hogy fektessenek be otthon.

„Azt javaslom, hogy gondolkodjunk el a költségvetési rendszerünk modernizálásának módszereiről, az adóteher igazságosabb elosztásáról: a magasabb személyi és vállalati jövedelműek fokozottabb tehervállalásával" - mondta Putyin.

„Ezzel szemben a családok adóterheinek csökkentésére van szükség adókedvezményekkel, és ösztönözni kell azokat a vállalkozásokat, amelyek fejlesztésbe, infrastrukturális és szociális projektek megvalósításába fektetnek be”.

Putyin arra utasította a kormányt és az Állami Dumát, hogy a közeljövőben nyújtsanak be ezzel kapcsolatban konkrét javaslatokat. Az Oroszországban befektető üzletemberek vagyonát és tulajdonát védeni kell – mondta Putyin –, és csökkenteni kell az oroszországi kis- és középvállalkozások adóját.

A gazdagok megadóztatása sok helyen népszerű ötlet. Fotó: Depositphotos
A gazdagok megadóztatása sok helyen népszerű ötlet. Fotó: Depositphotos

Hazai áthallások

A fentiek közül több elem is ismerős lehet a hazai belpolitikát akár csak felületesen követők számára is. Láthattunk családbarát adópolitikát, olyat amelyet adókedvezmények útján kívánt a kormányzat megvalósítani. Az eredményességéről közvetlen tapasztalataink lehetnek. Ezzel kapcsolatban néhány éve már készült a CSOK-nak a népesedéspolitikára való hatását - annak kiábrándító eredménytelenségét - taglaló tanulmány, amelyet - többek között - a Portfolio is ismertetett.

Ami nálunk kevésbé hangzott el, az a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésére való kormányzati törekvés. Az ellenzéki oldalon hallhattunk ilyet: régebben Botka Lászlótól és újabban Gyurcsány Ferenctől. Hogy visszafogottan fogalmazzunk, eléggé elnagyolt és hatásvadász formában.

Európa népei: adózzanak a gazdagok?

Az Európai Unióban ennél komolyabb javaslatban merült fel az ötlet. Tavaly nyáron fogadta be az Európai Bizottság azt az európai kezdeményezést, amelyben uniós polgárok aláírását gyűjtik a fenti című program megvalósításához. Az ötletet előterjesztők a leggazdagabbakra 5 százalékos vagyonadót vetnének ki, amiből a zöld átállást finanszíroznák. Egymillió aláírás begyűjtése a céljuk, egy év alatt.

Ahogy a HVG ismerteti, „a Thomas Piketty francia közgazdász által is támogatott kezdeményezés többek között azzal érvel, hogy a koronavírus-világjárvány és a sok helyen vele járó megélhetési válság első két éve alatt az összes új vagyonból 63 százalék (26 ezer milliárd dollár) jutott a leggazdagabb 1 százaléknak, míg csupán 37 százalék a világ többi részének. De azt is felhozzák, hogy az EU-ban a legvagyonosabb 1 százalék négy és félszer több vagyont szerzett a válság óta, mint a társadalom alsó 90 százaléka összesen.”

Láthatjuk, hogy ugyanaz a politikai jelszó számos helyen felbukkan, de érdemes összefüggéseiben vizsgálni őket, mert helyenként és koronként mást-mást jelenthet!

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG