<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Európai Parlament megszavazta a Magyarországnak szánt uniós pénzek befagyasztását.
 

Az Európai Parlament szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők kijelentették, hogy az uniós bizottság és az Európai Unió Tanácsa a magyar nyomásnak ellenállva ne fogadja el a források felfüggesztését jelentő, a jogállamisági mechanizmus keretében javasolt intézkedéseket. Véleményük szerint az uniós források befagyasztásának feloldása csak akkor lenne lehetséges, ha a magyar korrekciós intézkedéseknek a gyakorlatban is fenntartható hatása van.

Az Európai Parlament épülete Strasbourgban. Fotó: EP Az Európai Parlament épülete Strasbourgban. Fotó: EP

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar tervvel kapcsolatban az EP sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány lépései miatt a pénzek még nem jutottak el a magyarokhoz. Megjegyezték ugyanakkor, hogy továbbra is fennáll az uniós pénzekkel való visszaélés kockázata, ezért a magyar terv jóváhagyásával mindaddig várni kell, amíg az ország teljes mértékben végre nem hajtja az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét.

Ne engedjenek a magyar nyomásnak

Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy ne engedjenek a kulcsfontosságú uniós döntések, köztük az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segítség, illetve a globális minimális társaságiadó-kulcs bevezetése megakasztásával nyomást gyakorló Magyarországnak. Az EU-s döntéshozatal egyhangúságot megkövetelő szabályával való visszaélés ne legyen semmilyen hatással a helyreállítási tervvel és a jogállamisággal kapcsolatos döntésre - jelentették ki.

Az EP-képviselők nehezményezték továbbá, hogy az Európai Bizottság csak hosszú késedelem után és túlzottan korlátozott hatállyal indította el az uniós pénzek védelmét szolgáló feltételességi mechanizmust Magyarországgal szemben. Végezetül arra szólították fel a brüsszeli testületet, tegyen azonnali lépéseket a jogállamiság megsértésének egyéb vetületeit illetően is, különösen az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan.

Hogy reagált a forint?

A magyar fizetőeszköz a hírek hatására a 416-os szintig gyengült az euróval szemben, az árfolyam azonban azóta korrigált 413-ig. Nézze meg az árfolyamokat a Privátbankár.hu oldalán! 

Árfolyamok és grafikonok

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter szerint komoly feltétele van a NATO bővítésének
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 13:59
A NATO megerősítette a "nyitott kapuk" politikáját, azonban világos, hogy egy adott ország csakis akkor csatlakozhat a katonai szövetséghez, ha az nem veszélyezteti, hanem megerősíti a jelenlegi tagállamok biztonságát - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
Makro / Külgazdaság Kikosarazta Ausztriát az uniós bíróság, zöld jelzést kapott a paksi bővítés
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 13:35
Az Európai Unió Bírósága elutasította Ausztria keresetét, amelyben az osztrák állam azt kérte az uniós törvényszéktől, hogy semmisítse meg az Európai Bizottság döntését a paksi atomerőmű-bővítés jóváhagyásáról - közölte a luxembourgi székhelyű testület szerdán.
Makro / Külgazdaság Brüsszel rábólintott a magyar helyreállítási tervre, délután megszólal Navracsics Tibor!
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 12:38
A kohéziós forrásból származó uniós pénz ügyében viszont a juttatás befagyasztását javasolják.
Makro / Külgazdaság Különleges bírósággal vizsgáltatná ki az orosz–ukrán háború bűneit Ursula von der Leyen
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 12:15
Az Európai Bizottság ENSZ-támogatással felállítana egy különleges bíróságot, mely Oroszország agresszióját vizsgálná ki, majd büntetőeljárás alá vonná a felelősöket.
Makro / Külgazdaság Péntektől újabb áresés a kutakon
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 11:43
Jelentősen csökkenni fog a benzin és a dízel piaci ára is.
Makro / Külgazdaság Új igazgató az Antenna Hungária élén
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 11:21
Király Istvánt Blénessy László váltja.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csiang Cö-min
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 10:55
A volt kínai elnök 96 évet élt.
Makro / Külgazdaság Jön a digitális lakáshitel-ügyintézés
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 10:43
A fogyasztóbarát lakáshitelek intézéséhez már a bankfiókig sem kell majd elsétálni.
Makro / Külgazdaság Nagy lett a szolgáltatások külkereskedelmében az aktívum
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 09:26
Az idei év harmadik negyedévében majdnem 2,7 milliárd euróval több volt a szolgáltatások exportja, mint az importja.
Makro / Külgazdaság Egy év alatt több mint 40 százalékkal nőttek az ipari termelői árak
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 09:00
A belföldi értékesítés árai 66,7, az exportárak 28,4 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Ennek oka az energiaválság mellett az alapanyagok drágulása és a forint gyengülése.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG