4p

Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.

A hadigazdaságra átállt Ukrajnában minden hrivnya jól jön a költségvetésnek. Persze főleg a külföldi pénzeket értékelik nagyra – bár azok egyelőre nem a Kijev által kívánt sebességben és mennyiségben érkeznek. Pár napja lett végleges, hogy az Európai Unió 50 milliárd eurós csomagot szavazott meg, a pénzt több év alatt folyósítják.

A háború közepette nehéz lesz tartani a költségvetési célokat. Fotó: Ukrán Nemzeti Bank
A háború közepette nehéz lesz tartani a költségvetési célokat. Fotó: Ukrán Nemzeti Bank
Otthoni források is vannak, például a jövedéki adó megemelése, továbbá a vállalati nyereségadó nem negyedéves, hanem havi befizettetése az üzemanyag-kereskedő cégek esetében. Mindkettőre sort kerítenek még tavasszal, ezt február végén megerősítette a pénzügyminisztérium. Mindez a kormány számításai szerint 0,5 százalékkal, 44,2 milliárd hrivnyával (1 hrivnya=9,5 forint) emeli a nemzeti összterméket.

Más eszközök is léteznek, ezek közé tartozik a háború alatt is zajló úgynevezett nagy- és kisprivatizáció. Ennek idei terveiről beszélt a hét elején Denisz Smihal kormányfő.

Milyen ágazatokra terjed ez ki? Hozzányúlnak a gazdaságban mindig is „szent teheneknek” számító nehézipari cégek egy részéhez. Biztosan dobra verik például a titániumtartalmú érceket bányászó United Mining and Chemical Company nevű óriásvállalatot. Magánkézbe adják az odesszai kikötőben működő Centrenergo nevű nagy vegyipari üzemet és több szénbányát.

Smihal szerint a külföldi befektetőket érdekelhetik más, kritikus nyersanyagokkal foglalkozó cégek. Emlékeztetett, hogy a 30 legfontosabb nyersanyagból 22 megtalálható Ukrajnában, úgyhogy van miből válogatni.

„Manapság több kiemelkedően fontos terület van, amit felajánlhatunk a nagybani vásárlóknak. Ide tartozik például a villanyautó-gyártás teljes folyamata, benne az akkumulátorgyártással. De ott van a vegyipar, a fafeldolgozás, beleértve a cellulózgyártást is, az üveggyártás és a gépgyártás. Ez nekünk is üzlet, csak így tudunk nagyobb lökést adni a gazdaságnak” – fejtegette.

Tavaly az ukrán pénzügyminisztérium szerint mintegy 3,2 milliárd hrivnya folyt be a költségvetésbe. Idén legalább 4 milliárd hrivnyát terveznek.

Érdekes és kicsit nehezebb terep a nagy állami bankok privatizációja. Katerina Rozskova, az ukrán nemzeti bank első elnökhelyettese pár hete azt mondta, hogy a tavaly tervezett 3 vagy 4 ilyen pénzintézet helyett már ötről van szó. A háború vége előtt szeretnék magánkézbe adni ezeket, persze azt nem tudni, hogy ez mikor lesz, hiszen semmi jel nem mutat arra, hogy túl hamar, ez tehát elég könnyelmű kijelentés volt.

A tavalyi első kilenchavi adatok alapján az öt bank a teljes ukrajnai pénzpiac 56 százalékát adja. Főleg nagy nyugati intézményi befektetőkre számítanak vevőként. Ehhez segítséget kértek és kaptak is az International Finance Corporation-től (IFC) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), e két pénzintézet a kijevi Ukrgosbank és az Osadbank privatizációjának felgyorsításában adnak tanácsot. Megígérte, hogy a jegybank ismételten átvizsgálja a szóbanforgó öt állami bank pénzügyi mutatóit és a stratégiájukat, hogy ezzel is tisztább képet kapjanak a lehetséges vásárlók.

Az állami kézben lévő ukrajnai bankok

  • Osadbank
  • Ukreximbank
  • PrivatBank
  • Sense Bank
  • Ukrgosbank

A magántulajdonú PINbankot várhatóan állami felügyelet alá veszik, erről később születik döntés.

A kisprivatizáció viszonylag gyorsan haladt már eddig is, de ott is vannak még lehetőségek. Három éve például 30 pálinkafőzdét adtak el nem kis pénzért: 1,7 milliárd hrivnyáért. Akkor az állami vagyonalap győzelemként beszélt a tranzakciókról, hiszen „nagy lépést tettek” a monopolhelyzet felszámolása felé. Volodimir Zelenszkij elnök még 2019 végén írta alá az alkoholgyártásra vonatkozó állami monopólium eltörlését előirányzó rendeletet, ami aztán 2020 júliusában lépett hatályba.

Idén további kisüzemek és szolgáltató cégek kerülhetnek magánkézbe a gazdaság szinte minden ágazatában. A kormány megerősítette, hogy folytatják a kkv-k kedvezményes hitelprogramját és külön támogatják az akár határokon átnyúló regionális fejlesztési projekteket. Egyetlen példa erre: az egyébként mostanában feszültségekkel terhelt ukrán-lengyel kapcsolatokban pozitív hír, hogy Lviv környékén egy olyan logisztikai központot hoznak létre, amelyet lengyel vállalkozásokkal közösen húznak fel. A központ egyfajta ugródeszka lesz ukrán vállalatok uniós exportja számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG