BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. március 14. 12:55

Habár szűk három évvel ezelőtt a brit polgárok az EU-ból való kilépésre szavaztak, a brit politikai elit a jelek szerint nem tudja vagy nem akarja beteljesíteni az akaratukat. Miután a Brexit-megállapodást és az anélküli kilépést is elutasították, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Brexit el lesz halasztva – akár hosszabb időre. Az évek óta tartó huzavona egyre kínosabb, és nagy eséllyel kinyírja a választók politikusokba vetett bizalmát.

Theresa May elhagyja a parlamentet a tegnapi szavazás után. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ma szavaz a brit parlament alsóháza arról, hogy kérjék-e hivatalosan az EU-tól a március 29-re kitűzött Brexit elhalasztását. Előzetes hírek szerint a tory képviselők szabadon dönthetnek arról, hogyan voksolnak.

Ha elfogadják az indítványt – márpedig ez a tegnapi fejlemények után több mint valószínű –, akkor két forgatókönyv lehetséges.

Harmadszor is szavaznak az alkuról

Az egyik lehetőség, hogy London a Brexit egyszeri, június 30-ig terjedő elhalasztását kéri az Európai Uniótól annak érdekében, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Ehhez azonban szükség lenne arra, hogy a brit parlament március 20-ig (az EU-csúcs kezdete előtti nap végéig) elfogadja a tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, amit korábban kétszer nagy többséggel elutasított. Theresa May kormányfő jövő héten terjeszti be ismét az egyezményt az alsóházban.

Ha harmadszor sem fogadják el a megállapodást, akkor sokkal hosszabb idejű halasztásra lesz szükség, figyelmeztetett tegnap este a miniszterelnök. Szerinte ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a május végi európai parlamenti választásokon. A halasztáshoz mindkét esetben szükséges az EU összes tagállamának hozzájárulása is.

Fegyver a fejnél

Számos Brexit-párti konzervatív képviselő kiakadt, mivel most két, szerintük egyaránt rossz lehetőség közül kell választaniuk.

„Nem tartottuk be a választóknak tett ígéretünket. Hogy őszinte legyek, mérges és elég feldúlt vagyok”

-  idézte a Guardian Ben Bredley képviselőt.

„Mérges és megdöbbent vagyok, mert fegyvert tartanak a fejemhez, hogy fogadjak el egy szörnyű megállapodást. Valódi dühöt éreztem az alsóházban ma éjjel”

- tette hozzá Simon Clarke. A Brexit-pártiak szerint a konzervatív párt saját sírját ássa, és félő, hogy a választók kihátrálnak majd mögülük.

A keményebb verziót szavazták meg

Mint ismert, tegnap a brit parlament alsóháza drámai körülmények között utasította el a megállapodás nélküli Brexitet, amely előrejelzések szerint súlyos gazdasági károkat okozott volna az országnak.

A kormány indítványa eredetileg arról szólt, hogy az Egyesült Királyság március 29-én nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból. A beterjesztéshez azonban végül érkezett egy módosító indítvány, amely szerint a tilalom meghatározatlan időre szól.

A képviselők előbb kis többséggel, 312:308 arányban elfogadták a módosító javaslatot, majd 321:278 arányban igent mondtak az immár módosított indítványra is. Ez tehát azt mondja ki, hogy az Egyesült Királyság semmikor, semmilyen körülmények között nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból.

Dacoltak Mayjel

Bár Theresa May korábban szabad döntést ígért a képviselőinek, a végszavazás során a kormány saját, módosított indítványának leszavazására utasította őket. Számos tory képviselő (köztük több miniszter) azonban ellenállt, és megszavazta a módosított indítványt, vagy tartózkodott – azaz gyakorlatilag szabotálta a kormány akaratát.

A voksolás végeredménye azért meglepetés, mert a képviselők nem a kormány eredeti indítványát, hanem egy jóval keményebb, a Brexit-pártiak számára fájdalmasabb verziót fogadtak el. Az ugyanakkor nem kötelező érvényű, azaz a kormány elvileg még dönthet a megállapodás nélküli kilépés mellett.

Három éve kínlódnak

Az Egyesült Királyságban 2016 júniusában tartottak népszavazást az EU-ból történő kilépésről. Akkor 17,4 millióan szavaztak a távozásra, és 16,1 millióan ellene. A brit kormány 2017. március 29-én jelezte hivatalosan kilépési szándékát Brüsszelnek, tavaly novemberben pedig megkötötte a távozás feltételeit és a jövőbeni viszonyt szabályozó megállapodást az EU-val. Ezt a brit parlament kétszer is elutasította, elsősorban az úgynevezett backstop-záradék miatt.

Brit kommentárok szerint kormányválság alakult ki, Theresa May újabb vereséget szenvedett. Ugyanakkor – legalábbis rövid távon – akár még jól is kijöhet a káoszból. A képviselők ugyanis most már csak két lehetőség közül választhatnak: hosszú időre búcsút mondanak a Brexitnek, vagy harmadjára, befogott orral elfogadják a kormányfő által tető alá hozott és a kilépést rövid időn belül biztosító megállapodást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél