BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. március 14. 12:55

Habár szűk három évvel ezelőtt a brit polgárok az EU-ból való kilépésre szavaztak, a brit politikai elit a jelek szerint nem tudja vagy nem akarja beteljesíteni az akaratukat. Miután a Brexit-megállapodást és az anélküli kilépést is elutasították, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Brexit el lesz halasztva – akár hosszabb időre. Az évek óta tartó huzavona egyre kínosabb, és nagy eséllyel kinyírja a választók politikusokba vetett bizalmát.

Theresa May elhagyja a parlamentet a tegnapi szavazás után. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ma szavaz a brit parlament alsóháza arról, hogy kérjék-e hivatalosan az EU-tól a március 29-re kitűzött Brexit elhalasztását. Előzetes hírek szerint a tory képviselők szabadon dönthetnek arról, hogyan voksolnak.

Ha elfogadják az indítványt – márpedig ez a tegnapi fejlemények után több mint valószínű –, akkor két forgatókönyv lehetséges.

Harmadszor is szavaznak az alkuról

Az egyik lehetőség, hogy London a Brexit egyszeri, június 30-ig terjedő elhalasztását kéri az Európai Uniótól annak érdekében, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Ehhez azonban szükség lenne arra, hogy a brit parlament március 20-ig (az EU-csúcs kezdete előtti nap végéig) elfogadja a tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, amit korábban kétszer nagy többséggel elutasított. Theresa May kormányfő jövő héten terjeszti be ismét az egyezményt az alsóházban.

Ha harmadszor sem fogadják el a megállapodást, akkor sokkal hosszabb idejű halasztásra lesz szükség, figyelmeztetett tegnap este a miniszterelnök. Szerinte ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a május végi európai parlamenti választásokon. A halasztáshoz mindkét esetben szükséges az EU összes tagállamának hozzájárulása is.

Fegyver a fejnél

Számos Brexit-párti konzervatív képviselő kiakadt, mivel most két, szerintük egyaránt rossz lehetőség közül kell választaniuk.

„Nem tartottuk be a választóknak tett ígéretünket. Hogy őszinte legyek, mérges és elég feldúlt vagyok”

-  idézte a Guardian Ben Bredley képviselőt.

„Mérges és megdöbbent vagyok, mert fegyvert tartanak a fejemhez, hogy fogadjak el egy szörnyű megállapodást. Valódi dühöt éreztem az alsóházban ma éjjel”

- tette hozzá Simon Clarke. A Brexit-pártiak szerint a konzervatív párt saját sírját ássa, és félő, hogy a választók kihátrálnak majd mögülük.

A keményebb verziót szavazták meg

Mint ismert, tegnap a brit parlament alsóháza drámai körülmények között utasította el a megállapodás nélküli Brexitet, amely előrejelzések szerint súlyos gazdasági károkat okozott volna az országnak.

A kormány indítványa eredetileg arról szólt, hogy az Egyesült Királyság március 29-én nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból. A beterjesztéshez azonban végül érkezett egy módosító indítvány, amely szerint a tilalom meghatározatlan időre szól.

A képviselők előbb kis többséggel, 312:308 arányban elfogadták a módosító javaslatot, majd 321:278 arányban igent mondtak az immár módosított indítványra is. Ez tehát azt mondja ki, hogy az Egyesült Királyság semmikor, semmilyen körülmények között nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból.

Dacoltak Mayjel

Bár Theresa May korábban szabad döntést ígért a képviselőinek, a végszavazás során a kormány saját, módosított indítványának leszavazására utasította őket. Számos tory képviselő (köztük több miniszter) azonban ellenállt, és megszavazta a módosított indítványt, vagy tartózkodott – azaz gyakorlatilag szabotálta a kormány akaratát.

A voksolás végeredménye azért meglepetés, mert a képviselők nem a kormány eredeti indítványát, hanem egy jóval keményebb, a Brexit-pártiak számára fájdalmasabb verziót fogadtak el. Az ugyanakkor nem kötelező érvényű, azaz a kormány elvileg még dönthet a megállapodás nélküli kilépés mellett.

Három éve kínlódnak

Az Egyesült Királyságban 2016 júniusában tartottak népszavazást az EU-ból történő kilépésről. Akkor 17,4 millióan szavaztak a távozásra, és 16,1 millióan ellene. A brit kormány 2017. március 29-én jelezte hivatalosan kilépési szándékát Brüsszelnek, tavaly novemberben pedig megkötötte a távozás feltételeit és a jövőbeni viszonyt szabályozó megállapodást az EU-val. Ezt a brit parlament kétszer is elutasította, elsősorban az úgynevezett backstop-záradék miatt.

Brit kommentárok szerint kormányválság alakult ki, Theresa May újabb vereséget szenvedett. Ugyanakkor – legalábbis rövid távon – akár még jól is kijöhet a káoszból. A képviselők ugyanis most már csak két lehetőség közül választhatnak: hosszú időre búcsút mondanak a Brexitnek, vagy harmadjára, befogott orral elfogadják a kormányfő által tető alá hozott és a kilépést rövid időn belül biztosító megállapodást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
hírlevél