BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. február 15. 13:00

Előrehozott választásokra kerül sor Spanyolországban, miután a spanyol kormány mögül kihátráltak a katalán függetlenségi pártok. A katalánok azért intettek be Madridnak, mert az nem támogatta az önrendelkezési népszavazás tervét. Ráadásul a héten indult az elszakadás-párti katalán vezetők pere, akik akár harminc éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Ennyi volt. Pedro Sánchez mai sajtótájékoztatóján.  EPA/CHEMA MOYA

Feloszlatta a parlamentet és előrehozott választásokat írt ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök péntek délelőtt. A választásoknak már az időpontja is megvan: a spanyolok április 28-án járulhatnak majd az urnákhoz.

A kormányfő azért kényszerült erre a döntésre, mert szerdán a spanyol parlament leszavazta a kormány idei költségvetési javaslatát. Ennek hátterében nem szakmai, hanem elsősorban politikai okok álltak.

Kihátráltak a katalánok

A katalán függetlenségi pártok (az Európai Katalán Demokrata Párt és a Katalán Köztársasági Baloldal) ugyanis csak akkor szavazták volna meg a költségvetést, ha a parlamentben kisebbségben lévő kormány beleegyezik a katalán önrendelkezési népszavazás megrendezésébe. Erre a kabinet nem volt hajlandó.

"A kormány nem akarta elfogadni az elfogadhatatlant a költségvetési támogatásért cserébe"

- közölte María Jesús Montero spanyol pénzügyminiszter.

Katalónia volt a téma

A parlamenti vita során az ellenzék előrehozott választásokat követelt, és épp azért ostorozta a kormányt, mert az szerinte túl engedékeny politikát folytat Katalónia ügyében. Pablo Casado, a konzervatív Néppárt elnöke egyenesen azzal vádolta meg a kabinetet, hogy lepaktált a katalán nacionalistákkal.

Utóbbiak viszont úgy vélik, hogy a spanyol jobboldal megfélemlítette a kormányt, és ezért szakadtak meg a tárgyalásaik. A szociáldemokrata pártnak a 350 fős parlamentben mindössze 84 képviselője volt, ezért a baszk és a katalán nacionalisták támogatására szorult.

Spanyolországban eddig mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy a parlament leszavazta a kormány költségvetési javaslatát. Emiatt 1996 márciusában is előrehozott választásokat rendeztek.

Három választás négy év alatt

Mindez azt jelenti, hogy kevesebb mint négy év alatt harmadszor tartanak majd választásokat a dél-európai országban. Az elmúlt két alkalommal, 2015-ben és 2016-ban a Mariano Rajoy vezette Néppárt kapta a legtöbb szavazatot, kormánya azonban tavaly belebukott egy korrupciós botrányba. Ezután vette át az ország irányítását a szociáldemokrata Sánchez-kormány.

Közvélemény-kutatások szerint az áprilisi választásokon egyetlen párt sem szerez majd abszolút többséget, de a konzervatív pártok és a szélsőjobb Vox várhatóan jól fognak szerepelni.

Harminc év börtön fenyeget

A katalánok ellenkezését alighanem fokozta, hogy a héten indult a függetlenségpárti katalán politikusok pere, akik súlyos börtönbüntetést kaphatnak a 2017 őszi függetlenségi mozgalomban játszott szerepük miatt.

Lénárt András Spanyolország-szakertő a privátbankár.hu-nak azt mondta: a lázadás és a zendülés a két fő vád. Az előbbi a súlyosabb, mert erőszak alkalmazását vagy az arra való felbujtást  is magában foglalja, és akár 30 évre is ítélhetik a vádlottakat. A katalán-spanyol konfliktus hátteréről készült interjúnkat itt olvashatják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Elhárult az akadály, szurkolók előtt rendezik a Puskás-Fradit vasárnap
Baka F. Zoltán | 2020. május 28. 06:30
A kormány feloldotta a szabadtéri rendezvények látogatására vonatkozó tilalmat.
Makro / Külgazdaság Tegnap sem maradtak kormányzati pofon nélkül a polgármesterek
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 20:32
Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.
Makro / Külgazdaság A Fitch a 2009-es recessziónál is mélyebb visszaesést jósol idénre
MTI | 2020. május 27. 20:29
Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: ennyit költött az ország a koronavírus elleni védekezésre
Király Béla | 2020. május 27. 17:11
A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.
Makro / Külgazdaság Jól vizsgáztak a magyar munkáltatók a koronavírus-járvány alatt
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 16:56
Ugyanakkor a belső kommunikációban még van mit fejlődniük - derül ki egy felmérésből.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást felülmúl az európai helyreállítási alap
Király Béla | 2020. május 27. 15:39
Míg korábban 500 milliárd euró értékű helyreállítási alapról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték az illetékesek, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor az olasz és a spanyol gazdaságot is rendbe tehetik ebből a pénzből.
Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
hírlevél