TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nemzetiségi problémák, elszakadási-, és egyesülési vágyak nem csitulnak Európában, amíg csak vannak megoldatlan kérdések. A szeparatizmus jó nagy pofont kapott Katalóniában, ám a kettévágott népek egyesülésére van példa: Kelet-Németország így lett EU-tag, és ez történhetne Moldovával is, ha csatlakozna Romániához.

Több mint 10 ezren tüntettek Moldova fővárosában, Chisinauban a Romániával való egyesülésért a 100 évvel ezelőtti ugyanilyen esemény évfordulójára (a két ország többször is egyesült, majd szétszakadt). Az eseményen Traian Basescu volt román elnök is részt vett, és követelte, hogy a két ország parlamentje szavazzon a kérdésről, ami már 26 éve napirenden van: 1992-ben sokan azt gondolták, hogy miután az ország kiszabadult a Szovjetunióból, rögtön csatlakozni fog Romániához, mint első elszakítása óta már kétszer tette, ez mégsem következett be.

Hol itt, hol ott

Moldova a 14. században állammá formálódott egyik román fejedelemség volt, amely 1859-ben egyesült a másik román fejedelemséggel, Havasalfölddel, megalakítva Romániát. Csakhogy még korábban, 1812-ben a szüntelenül növekvő Orosz Birodalom Moldova egyik felét megszállta és bekebelezte, és a terület csak az első világháború végén szabadult, amelyet Oroszország elvesztett, majd jött a bolsevik forradalom és a Szovjetunió.

Sok volt gyarmati területet visszaszerzett Lenin országa, de Moldovát, amely csatlakozott Romániához, nem sikerült neki. A Romániához való csatlakozás viszonylag könnyen ment, miután a területnek akkor még nem volt nagy orosz lakossága, nem is lett volna értelme önálló államként fennmaradnia. Egész 1940-ig Románia része volt, amíg Sztálin a Molotov-Ribbentrop paktumban meghatározott módon újra el nem szakította. Ezután felgyorsultak az események: amikor a németek megtámadták a Szovjetuniót, Románia visszafoglalta a területet, sőt azon túl még orosz, illetve ukrán területeket is. 1944-ben aztán az érkező szovjet hadsereg újra visszavette a területet, természetesen rögtön visszacsatolva a Szovjetunióhoz.

Vegyes lett a lakosság

1945-től aztán nagy népességbetelepítés kezdődött: az országrészbe oroszokon kívül a Szovjetunió mindenféle nemzetisége érkezett. Ennek köszönhető, hogy 1992 elején, amikor a Szovjetunió megszűnt, nem csatlakozott a terület Romániához, hanem önálló állammá vált. A lakosság nagyjából harmada nem volt román, és ők hallani sem akartak a Romániához való csatlakozásról. Külön problémát okozott a területhez korábban hozzácsapott szűk sáv a Dnyeszter folyón túl, amelyet szinte kizárólag oroszok és ukránok laktak, ők még a független Moldovában sem voltak hajlandók bennmaradni, szabadságharcot vívtak némi orosz segítséggel, és a terüket azóta is egyike a kvázi orosz államoknak.

A tényleges Moldávia pedig azóta is független, és közben kiérdemelte a nem túl megtisztelő Európa legszegényebb országa címet, míg a román anyaország viharosan fejlődött, és ma már többszöröse az egy főre jutó román GDP a moldávnak. Közben Románia uniós tag is lett, ami növelte a vonzerőt, igen ám, de mivel Románia megadja a moldávoknak a román állampolgárságot, már most is uniós polgárok, mennek is lelkesen munkát vállalni, Angliában ők voltak az utolsó nagy érkező hullám.

De mi lenne az oroszokkal?

A politikai helyzet is elég érdekes: a kormány Európa-barát, nyugati elköteleződésű, az elnök viszont Oroszország felé húz. Ha Basescu követelése valóra válna, és a két ország parlamentje szavazna az egyesülésről, lehet, hogy össze jönne a dolog, hisz mégiscsak román többség van Moldovában, így feltehetőleg egy népszavazás is ezt az eredményt hozná, amennyiben elég 50 százalék a döntéshez. Csakhogy egy ilyen kimenetel a nem román lakosság tiltakozásához, zendüléséhez vezethetne, ezért mértékletes moldáv vezetők nem is gondolkoznak ilyesmin.

A helyzet a jövőben persze még változhat, főleg, ha Románia a jelenlegi ütemben fejlődik tovább, és egyszer csak gazdag országgá válik, mondjuk a spanyol vagy az olasz értelemben. Az a kérdés viszont akkor is nyitva maradna, hogy Románián belül milyen jogai lennének a milliós orosz lakosságnak. Most Moldovában lényegében mindenki kétnyelvű: egyaránt beszélnek románul és oroszul.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél